Tirsdag 13. august 2019
I RETTEN: Philip Manshaus ankom i går sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Der ble han framstilt for varetektsfengsling i fire uker.
• Nettforumer skaper nye massedrapsmenn, sier skribent • PST: Følger flere nordmenn
Tror det kommer flere
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.

TERROR

Philip Manshaus ble i går framstilt for varetektsfengsling, siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center-moskeen i Bærum. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster.

21-åringen ankom retten klokka 13.15, tydelig forslått etter å ha blitt overmannet inne i moskeen.

Fakta

Philip Manshaus:

• Philip Manshaus (21) er i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon.

• Han er siktet for terror etter angrepet mot Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum lørdag, og for å ha drept sin 17 år gamle adopterte stesøster. Han erkjenner ikke straffskyld.

• Han er født og oppvokst i Bærum kommune og er norsk statsborger.

• Manshaus var aktiv på flere nettforumer, hvor han har uttrykt høyreekstreme holdninger. PST fikk tips om ham for et år siden.

– Fungerer som kjedebrev

– Manshaus er den siste i en rekke. Snart kommer det nok flere, sier Lasse Josephsen, som er skribent på Minerva, redaksjonsmedlem i podkasten Skravleklassen og skriver bok om internettkultur.

Noen timer før angrepet la Manshaus ut en melding på Endchan og 4chan, to av flere nettforumer gjennomsyret av høyreekstremt tankegods, voldsoppfordringer og grenseoverskridende humor.

«Well cobbers it’s my time, i was elected by saint tarrant after all», skriver Manshaus i meldingen, som antyder at han ser på seg selv som en av disiplene til Brenton Tarrant, som skjøt og drepte 51 mennesker på New Zealand i mars.

Også Tarrant forhåndsannonserte angrepet og la ut et manifest på nettforumet 8chan.

– Det har vært målet til Tarrant at flere skulle utføre massedrap etter ham. Hver eneste aksjon siden er en måte å sende stafettpinnen videre på, og blant radikale «chanere» fungerer dette som et kjedebrev, hvor de følger mer eller mindre samme framgangsmåte, sier Josephsen, som følger de ulike nettforaene tett.

– Vil hevde seg

Den terrorsiktede 21-åringen har ingen kjent tilknytning til høyreekstreme personer eller grupper i Norge eller Norden, men PST plasserer ham i en annen kategori:

Et høyreekstremt miljø som opererer på egen hånd blant likesinnede i ulike forum på nettet.

PST har fulgt opp flere nordmenn i samme kategori, bekrefter seksjonsleder for kontraterror, Arne Christian Haugstøyl, overfor Klassekampen.

– Jeg har ingen tall på det, men åpenbart er det flere enn ham. Det som er veldig vanskelig, er at det ikke er ulovlig å ytre høyreradikalt tankegods. Så går det selvfølgelig en grense for når dette går over i ytringer som skaper en bekymring som gjør at vi må undersøke nærmere, sier han.

– Hvor mange slike undersøkelser har dere gjort det siste året?

– Vi gjennomfører flere bekymringssamtaler både med trusselutøvere og andre som ytrer ting som gjør at det er grunn for oss til å ta kontakt for å finne ut om vedkommende har en reell intensjon, sier Haugstøyl.

PST varslet i sommer politidistriktene om en negativ utvikling i høyreekstreme miljøer og nettforumer.

Det som har ligget og kokt på nettet en god stund, blør nå ut i gatene, forklarer Josephsen. Han ser flere voldsoppfordringer enn før.

– Det dreier seg om folk som har sittet på ulike chan-forumer og radikalisert seg en god stund. De fleste nøyer seg med «shit-talk» og memer, men nå er det flere og flere som sier de er lei av alt pratet og vil gå til aksjon. Du ser det i alt-right-bevegelsen i USA også, at de går ut og angriper motstandere i daglige gatekamper.

– Hvorfor?

– Mange som lefler med høyreekstreme ideologier, opplever at de før eller siden må vise at de ikke bare har det i kjeften. Dette er unge gutter som er sugne på å oppleve noe og hevde seg, og ikke bare sitte foran skjermen.

– Kan det stoppes?

– Det er veldig vanskelig å stenge dette, for det åpnes bare nye steder. Men når dette viser seg å være et arnested for massedrapsmenn, med oppfordringer til vold, må man vurdere om det fortsatt faller inn under ytringsfrihetens rammer, sier Josephsen.

emmat@klassekampen.no

Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.
Onsdag 14. august 2019
SKUFFET: – Vi trenger en regjering som står imot muslimhets gjennom handlinger og ikke bare ord, sier Irfan Mushtaq. Her forteller han hvordan han opplevde den dramatiske eid-helga.
Tirsdag 13. august 2019
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.
Mandag 12. august 2019
HAT: Samtidig som hver tredje nordmann har utpregede fordommer mot muslimer, har regjeringen avvist en egen strategi mot islamofobi. Nå må den komme, krever Venstres Abid Raja.