Tirsdag 13. august 2019
I RETTEN: Philip Manshaus ankom i går sammen med sin forsvarer Unni Fries til fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Der ble han framstilt for varetektsfengsling i fire uker.
• Nettforumer skaper nye massedrapsmenn, sier skribent • PST: Følger flere nordmenn
Tror det kommer flere
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.

TERROR

Philip Manshaus ble i går framstilt for varetektsfengsling, siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center-moskeen i Bærum. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster.

21-åringen ankom retten klokka 13.15, tydelig forslått etter å ha blitt overmannet inne i moskeen.

Fakta

Philip Manshaus:

• Philip Manshaus (21) er i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon.

• Han er siktet for terror etter angrepet mot Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum lørdag, og for å ha drept sin 17 år gamle adopterte stesøster. Han erkjenner ikke straffskyld.

• Han er født og oppvokst i Bærum kommune og er norsk statsborger.

• Manshaus var aktiv på flere nettforumer, hvor han har uttrykt høyreekstreme holdninger. PST fikk tips om ham for et år siden.

– Fungerer som kjedebrev

– Manshaus er den siste i en rekke. Snart kommer det nok flere, sier Lasse Josephsen, som er skribent på Minerva, redaksjonsmedlem i podkasten Skravleklassen og skriver bok om internettkultur.

Noen timer før angrepet la Manshaus ut en melding på Endchan og 4chan, to av flere nettforumer gjennomsyret av høyreekstremt tankegods, voldsoppfordringer og grenseoverskridende humor.

«Well cobbers it’s my time, i was elected by saint tarrant after all», skriver Manshaus i meldingen, som antyder at han ser på seg selv som en av disiplene til Brenton Tarrant, som skjøt og drepte 51 mennesker på New Zealand i mars.

Også Tarrant forhåndsannonserte angrepet og la ut et manifest på nettforumet 8chan.

– Det har vært målet til Tarrant at flere skulle utføre massedrap etter ham. Hver eneste aksjon siden er en måte å sende stafettpinnen videre på, og blant radikale «chanere» fungerer dette som et kjedebrev, hvor de følger mer eller mindre samme framgangsmåte, sier Josephsen, som følger de ulike nettforaene tett.

– Vil hevde seg

Den terrorsiktede 21-åringen har ingen kjent tilknytning til høyreekstreme personer eller grupper i Norge eller Norden, men PST plasserer ham i en annen kategori:

Et høyreekstremt miljø som opererer på egen hånd blant likesinnede i ulike forum på nettet.

PST har fulgt opp flere nordmenn i samme kategori, bekrefter seksjonsleder for kontraterror, Arne Christian Haugstøyl, overfor Klassekampen.

– Jeg har ingen tall på det, men åpenbart er det flere enn ham. Det som er veldig vanskelig, er at det ikke er ulovlig å ytre høyreradikalt tankegods. Så går det selvfølgelig en grense for når dette går over i ytringer som skaper en bekymring som gjør at vi må undersøke nærmere, sier han.

– Hvor mange slike undersøkelser har dere gjort det siste året?

– Vi gjennomfører flere bekymringssamtaler både med trusselutøvere og andre som ytrer ting som gjør at det er grunn for oss til å ta kontakt for å finne ut om vedkommende har en reell intensjon, sier Haugstøyl.

PST varslet i sommer politidistriktene om en negativ utvikling i høyreekstreme miljøer og nettforumer.

Det som har ligget og kokt på nettet en god stund, blør nå ut i gatene, forklarer Josephsen. Han ser flere voldsoppfordringer enn før.

– Det dreier seg om folk som har sittet på ulike chan-forumer og radikalisert seg en god stund. De fleste nøyer seg med «shit-talk» og memer, men nå er det flere og flere som sier de er lei av alt pratet og vil gå til aksjon. Du ser det i alt-right-bevegelsen i USA også, at de går ut og angriper motstandere i daglige gatekamper.

– Hvorfor?

– Mange som lefler med høyreekstreme ideologier, opplever at de før eller siden må vise at de ikke bare har det i kjeften. Dette er unge gutter som er sugne på å oppleve noe og hevde seg, og ikke bare sitte foran skjermen.

– Kan det stoppes?

– Det er veldig vanskelig å stenge dette, for det åpnes bare nye steder. Men når dette viser seg å være et arnested for massedrapsmenn, med oppfordringer til vold, må man vurdere om det fortsatt faller inn under ytringsfrihetens rammer, sier Josephsen.

emmat@klassekampen.no

Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.