Onsdag 7. august 2019
MOT NORGE: Et stort antall russiske krigsskip er på vei mot Norskehavet for å gjennomføre den største russiske marineøvelsen i norske nærområder på svært lang tid. Forsvarets operative hovedkvarter forventer omfattende skarpskyting, og den norske regjeringen følger situasjonen nøye. Flere av de russiske krigsskipene har nylig deltatt i markeringen av den russiske marinens dag i St. Petersburg 28. juli. FOTO: OLGA MALCEVA, KOMMERSANT/SIPA USA/NTB SCANPIX
Storstilt russisk marineøvelse langs kysten av Nord-Norge:
Skremmer Norge
SKARPT: Russland har varslet en stor marineøvelse utenfor kysten av Nord-Norge. Forsvarsminister Frank Bakke-­Jensen reagerer uvanlig skarpt.

forsvar

I neste uke skal den russiske marinen gjennomføre en stor marineøvelse utenfor Nord-Norge.

Norske myndigheter ble varslet om øvelsen forrige fredag. Russiske myndigheter ga da beskjed om at russiske krigsskip planlegger å skyte med skarpt i fire områder i havet utenfor Nord-Norge.

Ett av områdene ligger rett vest for Mo i Rana, mens tre av områdene ligger nord-nordvest for Andøya. Skarpskytingen er varslet i dagene 14. til 17. august. Alle områdene ligger utenfor norsk territorialfarvann, men i norsk økonomisk sone.

Det opplyser Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Klassekampen.

Den russiske øvelsen er «den største øvelsen vi har sett på veldig lenge», sier en talsmann ved FOH, som også legger til at et stort antall russiske marinefartøy er på vei mot området.

Fakta

Russisk storøvelse:

• Russiske marinefartøy er på vei mot norskekysten. Russland har varslet en stor militærøvelse i havet utenfor Nord-Norge neste uke.

• Flere av skipene som deltar i marineøvelsen, seiler fra St. Petersburg.

• Russiske myndigheter har varslet skarpskyting i fire ulike skytefelter til havs. Ett av dem er utenfor Mo i Rana, mens tre er utenfor Andøya.

Regjeringen bekymret

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ga i går uvanlig skarpe kommentarer til den russiske militærøvelsen.

– Norge vektlegger forutsigbarhet og tilbakeholdenhet i planlegging og gjennomføring av nasjonal og alliert militær øving og trening. Vi kan ikke se at Russland tar de samme hensynene, sa han i en pressemelding fra departementet.

– Vi ser heller ikke reint militære grunner til at den ventede russiske øvingsaktiviteten må gjennomføres i nettopp disse farvannene så langt vest og i nærheten av Norge, sa han.

Forsvarsministeren sa også at regjeringen er bekymret og at de vil følge nøye med på den russiske militære aktiviteten.

– Vi har over tid sett en utvikling der Russland opptrer stadig mer selvhevdende i våre nærområder. Norge ser med bekymring på dette, sa han.

Omfattende øvelse

Forsvarsdepartementet opplyser at de russiske skytefeltene er store, og at det «indikerer at russiske sjø- og luftstridskrefter planlegger å gjennomføre omfattende skarp øvingsaktivitet i disse områdene».

Departementet skriver også at øvelsen føyer seg inn i et mønster der Russland driver militær aktivitet «hyppigere og lenger vest enn tidligere».

I fjor høst gjennomførte russiske marineskip øvelser i norske farvann, samtidig som Nato-øvelsen Trident Juncture fant sted i Norge. Siden har Russland skutt med skarpt i norske nærområder, seinest utenfor Lofoten i april i år.

Den varslede øvelsen neste uke skiller seg likevel ut ved å være uvanlig stor.

Overvåkingshjelp fra USA

Tre amerikanske overvåkingsfly av typen P8 Poseidon landet søndag på Andøya, ifølge forsvarsnettstedet Aldrimer.no.

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier til Klassekampen at flyene skal delta i overvåking av havområdene rundt Norge.

FOH sier at det var planlagt at de amerikanske flyene skulle komme til Norge, og at de er stasjonert på Andøya for å «øke situasjonsforståelsen».

Det norske forsvarets egne overvåkingsfly skal også holde oppsikt med den russiske marineøvelsen.

magnusl@klassekampen.no

Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.
Onsdag 14. august 2019
SKUFFET: – Vi trenger en regjering som står imot muslimhets gjennom handlinger og ikke bare ord, sier Irfan Mushtaq. Her forteller han hvordan han opplevde den dramatiske eid-helga.
Tirsdag 13. august 2019
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.
Mandag 12. august 2019
HAT: Samtidig som hver tredje nordmann har utpregede fordommer mot muslimer, har regjeringen avvist en egen strategi mot islamofobi. Nå må den komme, krever Venstres Abid Raja.