Tirsdag 6. august 2019
VIL STRAMME INN: President Donald Trump tvitret mandag at han i etterkant av helgas masseskytinger vil ha bakgrunnsjekk før våpenkjøp – kombinert med innvandringsreform. FOTO: Brendan Smialowski, AFP/NTB SCANPIX
Hatkriminaliteten har økt de to første årene etter president Trump ble valgt:
Nører opp om hatet
Undersak

SAGT AV TRUMP:

Når Mexico sender sine folk, sender de ikke sine beste. De sender folk som har masse problemer. De tar med seg narkotika. De tar med seg kriminalitet. De er voldtektsmenn.

DONALD TRUMP I LANSERINGSTALEN FOR SITT KANDIDATUR, 16. JUNI 2015

Vi for­dømmer på sterkest mulig vis denne ekstreme utvisningen av hat, fordommer og vold på mange sider – på mange sider.

DONALD TRUMP I EN TALE ETTER EN HØYREEKSTREM SAMLING I CHARLOTTESVILLE AUGUST 2017, DER EN ANTIRASIST BLE DREPT AV EN HØYREEKSTREM

Hvorfor får vi alle disse folkene fra møkkaland som kommer hit? Vi bør få flere folk fra steder som Norge.

DONALD TRUMP UNDER ET MØTE OM INNVANDRERE FRA HAITI OG AFRIKA, JANUAR 2018

Hvorfor drar de ikke tilbake og ordner opp i de fullstendig ødelagte og krim­infiserte stedene de kommer fra?

DONALD TRUMP PÅ TWITTER, 15. JULI 2019. KOMMENTAREN VAR RETTET MOT FIRE MØRKHUDEDE DEMOKRATISKE KONGRESSREPRESENTANTER SOM ER STATSBORGERE I USA. TRE AV DEM BLE FØDT I LANDET.

FØLGER: Flere studier viser en klar sammenheng mellom oppslutning om president Donald Trump og økning i hatkriminalitet i USA.

USA

Søndag ble USA rystet av to brutale masseskytinger: I El Paso i Texas ble 20 drept og 26 skadet, mens ti ble drept og 26 skadet i Dayton i Ohio. Siden søndag har det vært fire nye skyteepisoder i USA, der to av dem har krevd liv.

Den høyreekstreme terroristen bak angrepet i El Paso begrunnet attentatet med frykten for å bli erstattet av kvinner, roboter og latinamerikanere. Massedrapene har utløst nye runder i våpen­debatten i USA, samt skarp kritikk av det Donald Trumps motstandere mener er rasistisk og oppmuntrende retorikk fra presidenten.

Fakta

Hatkriminalitet i USA:

• Rasistiske motiv lå bak de fleste tilfeller av registrert hatkriminalitet i USA i 2017, ifølge tall justisdepartementet la fram i november 2018.

• I 58 prosent av de 8437 rapporterte sakene var rase, etnisitet eller herkomst motivet. I 22 prosent av tilfellene var motivet religiøst.

• I begge kategorier ble det registrert en markant økning fra 2016, da Donald Trump ble valgt til president, til 2017.

• I 18 prosent av tilfellene var offerets seksuelle orientering, kjønn og kjønnsidentitet motivet bak hatkriminaliteten.

• Offisielle tall for 2018 finnes foreløpig ikke.

Økning i hatkriminalitet

2018 var fjerde året på rad med økning i hatkriminaliteten i USA. Trenden ser ut til å fortsette i år. Økningen i hendelser knyttet til etnisitet og religion har vært særlig sterk.

Det amerikanske justisdepartementet registrerte 4131 tilfeller av etnisk motivert hatkriminalitet i 2017, og 1564 tilfeller der religion var motivet. For den første kategorien var økningen fra 2016 på 18 prosent, for den siste var den nesten 23 prosent.

Antisemittiske holdninger har hatt særlig høy vekst. Tidligere i år meldte organisasjonen Anti-Defamation League i sin årlige rapport at antall antisemittiske hendelser har økt med 48 prosent siden 2016. Det er 5 prosent ned fra toppåret 2017.

Samtidig ble antall fysiske angrep mer enn doblet, fra 21 i 2017 til 59 i 2018. Elleve jøder ble drept i terrorangrepet mot synagogen Tree of Life i Pittsburgh 27. oktober i fjor.

Trump-effekten

En studie utført av Griffin Edwards ved Universitetet i Alabama og Stephen Rushin ved Layola-universitetet i Chicago viser en klar sammenheng mellom president Donald Trumps valgseier og økningen i hatkriminalitet i USA. Forskerne mener at Trumps valgseier har hatt større betydning for økningen i vold enn hva den generelle retorikken hans har hatt. Forskerne sier dette skyldes at valgseieren legitimerte retorikken i Trump-tilhengernes øyne og oppmuntret hatkriminalitet.

I valgdistrikt som stemte for den sittende presidenten finner de også en klart større økning i innrapporterte hatrelaterte forbrytelser enn i områder som stemte for motkandidaten Hillary Clinton.

Ayal Feinberg, Valerie Martinez-Ebers og Regina Branton – alle ansatt ved Universitetet i Nord-Texas – har i en annen studie funnet en klar sammenheng mellom Trumps valgkamparrangementer og økning i hatkriminalitet. ­Deres studie viser 226 prosent økning i hatkriminalitet i fylker president Trump hadde valgkamparrangementer i 2016.

Gir Trump ansvaret

Økningen i hatkriminaliteten tiltok etter Donald Trump ble president i USA. Etter terrorangrepet i El Paso har flere av kandidatene til det demokratiske presidentkandidaturet gått langt i å antyde at presidenten har skylda:

«Vi kan ikke fikse et problem om vi nekter å navgi det: hvit nasjonalisme. En ideologi oppmuntret av en president som nører opp om hat og som sender støttemeldinger til hvite nasjonalister», skrev Demokratenes tidligere visepresident Joe Biden på Twitter i går.

– Det er ingen tvil om at hvit nasjonalisme er tolerert av det høyeste nivået i vår regjering, sa Pete Buttigieg til Fox News søndag.

Venstresidekandidaten Bernie Sanders rettet direkte appell til Donald Trump på twittersida si.

«President: slutt med din rasistiske, hatefulle anti-innvandrerretorikk. Språket ditt skaper et klima som oppmuntrer voldelige ekstremister».

Trump uttrykte søndag sine kondolanser til ofrenes familier og innbyggerne i El Paso fra en flystripe i New Jersey.

Under pressekonferansen sa presidenten at «hat har ikke noe plass i landet vårt», og fortsatte med å si at hans administrasjon har «gjort mye innen våpenpolitikken».

Mandag foreslo Trump å innføre bakgrunnsjekker før våpenkjøp, men la til at dette bør koples med en «sårt tiltrengt innvandringsreform».

utenriks@klassekampen.no

Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.