Mandag 5. august 2019
SØRGER: Kort tid etter skytehendelsen i grensebyen El Paso samlet folk seg på andre siden av grensa mellom USA og Mexico for å minnes de tre meksikanerne som ble drept på kjøpesenteret i USA. FOTO: CHRISTIAN CHAVEZ, AP/NTB SCANPIX
• 251 masseskytinger så langt i 2019 • Alle ekstremistdrap i 2018 ble utført av høyreekstreme:
Hatet bak drapene
Cathrine Thorleifsson
RADIKALISERT: 29 ble drept i skyte­episoder i Dayton i Ohio og El Paso i Texas. Et høyreekstremt hatmanifest ble publisert kort tid før drapene i El Paso.

USA

Natt til søndag norsk tid begynte en mann i begynnelsen av tjueårene å skyte rundt seg på en Walmart-butikk i El Paso. Mannen drepte 20 mennesker og skadet ytterligere 26 før han overga seg til politiet. 20 minutter før skytingen begynte, ble et høyreekstremt manifest publisert på nettstedet 8chan, gjennomsyret av hat mot innvandrere til USA.

Opphavspersonen bak manifestet var ikke bekreftet da avisa gikk i trykken søndag, men FBI annonserte samme dag at de etterforsker hendelsen som en terrorhandling.

Få timer etter hendelsen i Texas ble 9 mennesker drept ved en bar i Dayton i Ohio, 26 mennesker ble såret. Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet på stedet.

Fakta

Masseskyting i USA:

• Søndag ble totalt 29 mennesker drept i to skytehendelser i El Paso i Texas og Dayton i Ohio.

• Drapsmannen i El Paso publiserte trolig et manifest i forkant av terrorhandlingen. Manifestet er gjennomsyret av hat mot innvandrere og frykten for at den hvite rase skal bli erstattet i vesten.

• Så langt i år har det vært 251 masseskytinger i USA, ifølge organisasjonen Gun Violence Archive.

• Samme organisasjon melder at det i 2019 har vært over 8734 dødsfall knyttet til skytehendelser i USA.

Radikalisert på nett

– De som har begått terrorhandlinger de siste årene har handlet alene, men de har blitt radikalisert på nettsteder som 8chan og 4chan og er en del av et høyreekstremt miljø der. De motiveres av ideen om at de er i ferd med å bli erstattet, forteller Cathrine Thorleifsson.

Hun er forsker ved C-rex – Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo. Hennes neste forskningsprosjekt ser på det alternativ høyremiljøet i USA og deres forbindelser til Europa. Hun viser til Christchurch-terroristen Brenton Tarrant som et annet eksempel på angrep motivert av ideen om at den hvite rasen er i ferd med å bli erstattet. Tarrant drepte 51 mennesker i to moskeer i Christchurch i New Zealand, 15. mars 2019. I forkant av angrepene publiserte Tarrant et «manifest» som han kalte «den store erstatningen», inspirert av den franske boka med samme navn skrevet av Renaud Camus i 2011.

Terroristen fra El Paso bruker også ord som en «latin­amerikansk invasjon av Texas» i manifestet han trolig publiserte i forkant av skytingen. Thorleifsson mener manifestene har klare likhetstrekk.

– Dette er globaliserte ideer. Denne ideologien sprer seg på nettfora som 8chan og er transatlantisk, sier hun.

251 skyteepisoder i 2019

El Paso og Dayton er de to siste av i alt 251 masseskytinger i USA så langt i år, ifølge nettstedet «Gun Violence Archive». Samme side viser til 8733 dødsfall fra skyteepisoder i 2019 hvorav 390 var barn under tolv år.

President Donald Trump omtalte El Paso-skytingen som en «feig handling» på Twitter og skrev videre at det ikke finnes noen unnskylding for å drepe uskyldige mennesker. Presidenten fulgte opp med en tweet der han sendte «tanker og bønner» til folket i Texas.

Samtidig hadde det samlet seg en spontan demonstrasjon mot USAs våpenpolitikk utenfor det hvite hus. Deltakerne var i hovedsak kvinner, og slagordet for demonstrasjonen var «Mødre krever handling».

Kvinnene utenfor det hvite hus fikk støtte til kravet om strengere våpenlovgivning i USA fra flere av kandidatene til den demokratiske presidentnominasjonen, blant andre texaneren Beto O’Rourke, som er fra El Paso.

I tillegg til å kreve strengere våpenlovgivning i USA, la han deler av skylda for drapene i hjembyen for Donald Trumps føtter:

– Han (Trump) er en rasist og han nører opp om rasisme i USA ... Han endrer på grunnleggende vis dette landets karakter, det fører til vold, sa O’Rourke til CNN søndag.

Thorleifson gir O’Rourke delvis rett i dette:

– Selv om president Trump ikke direkte oppfordrer til vold, føler mange høyre­ekstreme seg oppildna av Donald Trump. Etter Charlottesville lagde han en slags moralsk likevekt mellom ytre høyre-miljøet og antirasistene. Den sittende presidenten ikke tok avstand fra høyreekstreme miljøer.

100 arresterte

De siste ni månedene har FBI arrestert 100 mennesker for hjemlig terrorisme. Det er flere enn i 2018, men litt færre enn i 2017. Tallene kom fram i forbindelse med en vitneforklaring fra FBI-direktør Christopher Wray i Senatets justiskomité.

Wray sa seinere i høringen, som fant sted 23. juli, at de aller fleste som ble arrestert, var såkalte «white supremacists», som tror på et hvitt overherredømme og hvit overlegenhet.

Samtlige drap utført av ekstremister i USA i 2018 ble utført av menn med tilknytning til høyreekstreme miljøer i USA. Ifølge en rapport fra organisasjonen Center on Extremism var 50 ekstremister tilknyttet drap i USA i fjor. 78 prosent av disse ble utført av «white supremacists».

Mellom 2009 og 2018 ble 3 av 4 høyreekstreme drap utført av tilhengere av den samme bevegelsen, totalt sto høyreekstreme for 73 prosent av alle ekstremistiske drap i samme periode.

Mangler lovhjemmel

Der USA har en klar lovgivning på terrorisme fra utlendinger, er lovverket langt mer utydelig på hva en hjemlig terrorist er. Uklarheten i lovverket har gjort at gjerningsmenn som har utført handlinger FBI definerer som terrorisme, har blitt siktet for andre lovbrudd.

Et eksempel på dette er hendelsene fra Charlottesville i 2017. Der kjørte en høyreekstremist bilen sin inn i en folkemengde som demonstrerte mot rasisme. I retten fikk mannen en livstidsdom for forsettlig drap. FBI-direktør Wray oppfordret seinere i høringen Kongressen om å rydde opp i lovgivningen på området slik at de kan stanse flere før de utfører terrorhandlinger.

martinu@klassekampen.no

Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.