Lørdag 3. august 2019
DØVE ØRER: Trump lytter ikke til amerikanske forbrukere og selskaper i handelskrigen mot Kina. FOTO: WHITNEY CURTIS, GETTY IMAGES / AFP / NTB SCANPIX
USA eskalerer handelskrigen mot Kina, men skadene er størst på egen økonomi:
Lytter ikke til advarsler
TAP: Nye handelsbarrierer på varer fra Kina rammer USA hardere enn motparten i øst. Men den største taperen er den regelstyrte verdenshandelen, mener ekspert.

KINA

– Inntil en avtale er klar, skal vi skattlegge helvete ut av Kina, sa USAs president Trump torsdag kveld til tilhørere i Cincinnati.

Samtidig varslet han 10 prosent toll på kinesiske handelsvarer til en verdi av rundt 2500 milliarder norske kroner.

Trump mener tolløkningen vil bidra til å styrke USAs hjemlige industri, som en del av hans «America First»-strategi. Den nye tollen kommer på toppen av 25 prosent toll som allerede er ilagt andre varer til en verdi av 2000 milliarder kroner, opplyser NTB.

Dermed har den selvutnevnte «tollmannen» Trump nok en gang brutt en flere måneders våpenhvile i handelskrigen mellom de to supermaktene, etter at samtaler mellom partene gikk skeis tidligere denne uka.

Fakta

Giganter i tollstrid:

• Kina har klodens største befolkning (1,4 milliarder) og er verdens nest største økonomi etter USA.

• USAs president Donald Trump har som fanesak å etablere det han kaller mer rettferdige økonomiske forbindelser til Kina.

• Som en del av politikken har han innført toll på en rekke kinesiske varer og blant annet svartelistet Kinas telekom­gigant Huawei.

• Kina har svart med å innføre toll på en rekke varer fra USA.

• Torsdag økte USA toll på kinesiske varer ytterligere.

Skuffer sine egne

– Tiltakende tollsatser er definitivt ikke et konstruktivt grep for å løse økonomiske og handelsrelaterte gnisninger, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i en kommentar.

Trumps utmelding har rammet finansmarkedet hardt, både i USA og Asia.

«Vi er skuffet over at Trump-administrasjonen skjerper en feilaktig toll­strategi som senker farten på den amerikanske økonomien. Dette truer jobber og øker kostnadene på dagligvarer for amerikanske familier,» skrev verdens største detaljhandelsforening, The National Retail Federation, i en presse­melding. Det var også argumentet fra 600 amerikanske selskaper innen landbruk, industri, detaljhandel og teknologi, som i juni oppfordret Trump til å finne en diplomatisk løsning på handelskrigen.

At Trumps strategi skader USA mer enn den skader Kina, er en analyse som også Stein Ringen er enig i. Han er Kina-ekspert og gjesteprofessor i politisk økonomi ved King’s College i London.

– Kinas økonomiske problemer er egenskapte, og handler om en overopphetet økonomi, sier Ringen til Klassekampen.

Kina har i flere år turboladet økonomien ved å stimulere en moderat økonomisk vekst gjennom økt statsgjeld. Det har ført til en eksplosiv gjeldsvekst for Kina, som per juli i år er på over 300 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP). Forholdstallet mellom gjeld og BNP kan indikere om et land evner å betale gjelda tilbake, men kan også føre til at kreditorene setter lånekostnadene opp.

– På en måte er handelskrigen velkommen i Kina, for myndighetene kan bruke den som en unnskyldning for en tiltrengt nedkjøling av egen økonomi. Nå kan de skylde på USA, sier Ringen.

Han understreker likevel at handelskrigen gir problemer for kinesiske produsenter, som nå opplever at store markeder går tapt.

Kina svarer igjen

Torsdag var også ledere fra næringsliv og politikk samlet i Thailand til et utenriksmøte for Sammenslutningen av sørøstasiatiske stater (Asean).

Her slaktet USAs utenriksminister Mike Pompeo Kina for å drive en «rovdyrliknende handelspolitikk» og for brudd på menneskerettighetene, som «skader økonomisk utvikling».

Pompeo sa også at asiatiske land var best tjent med private amerikanske investeringer, snarere enn statsdrevne, med en tydelig henvisning til Kina.

– Våre investeringer tjener ingen regjering eller politiske parti, sa han, ifølge Al Jazeera.

I går svarte Kina på kritikken fra USA med å varsle mottiltak. Det er sannsynlig at Kina vil begrense eksporten av sjeldne metaller, som den amerikanske teknologiindustrien er avhengig av. Kina har også begynt på å lage en svarteliste over «upålitelige» utenlandske selskaper.

Lammer WTO

Et stridsspørsmål i handelskrigen som stadig melder seg, er om USA handler mot gjeldende regler i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Det er det ingen tvil om, mener Arne Melchior, handelsekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) .

– Det er ingen anledning til å innføre toll i hytt og vær, slik USA nå gjør, sier han til Klassekampen.

Men WTO er satt på sidelinja i konflikten. Kina har ignorert WTOs krav til markedsbaserte løsninger, og USA har innført toll ved å bruke en «halvt sovende» klausul om nasjonal sikkerhet på syltynt grunnlag, påpeker Melchior.

Den regelstyrte verdenshandelen er dermed blitt undergravd av de to supermaktene.

Samtidig har Trump nektet å fylle tomme stoler blant dommerne i WTOs tvisteløsningsmekanisme. Den har vært svært viktig i å finne løsninger på internasjonale handelskonflikter, og både store og små WTO-land har forholdt seg til deres avgjørelser.

Den sterkestes rett

Uten tiltak vil mekanismen kollapse innen året er omme.

Flere land frykter at verdenshandelen framover vil basere seg på den sterkestes rett, og ligne slik den så ut på 1930-tallet. Særlig EU og Canada har derfor gått i bresjen for å redde mekanismen, eller finne nye alternativer til den.

Arne Melchior påpeker at WTO håndterer konflikten treigt og ikke løser tvister på to uker, men på to år.

Flere land har klagd USA inn for WTO, mens USA har klagd inn landenes mottiltak.

– Dette er svært alvorlig i en situasjon der behovet for tvisteløsning er større enn noensinne, fortsetter han.

palv@klassekampen.no

Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.