Lørdag 3. august 2019
DØVE ØRER: Trump lytter ikke til amerikanske forbrukere og selskaper i handelskrigen mot Kina. FOTO: WHITNEY CURTIS, GETTY IMAGES / AFP / NTB SCANPIX
USA eskalerer handelskrigen mot Kina, men skadene er størst på egen økonomi:
Lytter ikke til advarsler
TAP: Nye handelsbarrierer på varer fra Kina rammer USA hardere enn motparten i øst. Men den største taperen er den regelstyrte verdenshandelen, mener ekspert.

KINA

– Inntil en avtale er klar, skal vi skattlegge helvete ut av Kina, sa USAs president Trump torsdag kveld til tilhørere i Cincinnati.

Samtidig varslet han 10 prosent toll på kinesiske handelsvarer til en verdi av rundt 2500 milliarder norske kroner.

Trump mener tolløkningen vil bidra til å styrke USAs hjemlige industri, som en del av hans «America First»-strategi. Den nye tollen kommer på toppen av 25 prosent toll som allerede er ilagt andre varer til en verdi av 2000 milliarder kroner, opplyser NTB.

Dermed har den selvutnevnte «tollmannen» Trump nok en gang brutt en flere måneders våpenhvile i handelskrigen mellom de to supermaktene, etter at samtaler mellom partene gikk skeis tidligere denne uka.

Fakta

Giganter i tollstrid:

• Kina har klodens største befolkning (1,4 milliarder) og er verdens nest største økonomi etter USA.

• USAs president Donald Trump har som fanesak å etablere det han kaller mer rettferdige økonomiske forbindelser til Kina.

• Som en del av politikken har han innført toll på en rekke kinesiske varer og blant annet svartelistet Kinas telekom­gigant Huawei.

• Kina har svart med å innføre toll på en rekke varer fra USA.

• Torsdag økte USA toll på kinesiske varer ytterligere.

Skuffer sine egne

– Tiltakende tollsatser er definitivt ikke et konstruktivt grep for å løse økonomiske og handelsrelaterte gnisninger, sa Kinas utenriksminister Wang Yi i en kommentar.

Trumps utmelding har rammet finansmarkedet hardt, både i USA og Asia.

«Vi er skuffet over at Trump-administrasjonen skjerper en feilaktig toll­strategi som senker farten på den amerikanske økonomien. Dette truer jobber og øker kostnadene på dagligvarer for amerikanske familier,» skrev verdens største detaljhandelsforening, The National Retail Federation, i en presse­melding. Det var også argumentet fra 600 amerikanske selskaper innen landbruk, industri, detaljhandel og teknologi, som i juni oppfordret Trump til å finne en diplomatisk løsning på handelskrigen.

At Trumps strategi skader USA mer enn den skader Kina, er en analyse som også Stein Ringen er enig i. Han er Kina-ekspert og gjesteprofessor i politisk økonomi ved King’s College i London.

– Kinas økonomiske problemer er egenskapte, og handler om en overopphetet økonomi, sier Ringen til Klassekampen.

Kina har i flere år turboladet økonomien ved å stimulere en moderat økonomisk vekst gjennom økt statsgjeld. Det har ført til en eksplosiv gjeldsvekst for Kina, som per juli i år er på over 300 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP). Forholdstallet mellom gjeld og BNP kan indikere om et land evner å betale gjelda tilbake, men kan også føre til at kreditorene setter lånekostnadene opp.

– På en måte er handelskrigen velkommen i Kina, for myndighetene kan bruke den som en unnskyldning for en tiltrengt nedkjøling av egen økonomi. Nå kan de skylde på USA, sier Ringen.

Han understreker likevel at handelskrigen gir problemer for kinesiske produsenter, som nå opplever at store markeder går tapt.

Kina svarer igjen

Torsdag var også ledere fra næringsliv og politikk samlet i Thailand til et utenriksmøte for Sammenslutningen av sørøstasiatiske stater (Asean).

Her slaktet USAs utenriksminister Mike Pompeo Kina for å drive en «rovdyrliknende handelspolitikk» og for brudd på menneskerettighetene, som «skader økonomisk utvikling».

Pompeo sa også at asiatiske land var best tjent med private amerikanske investeringer, snarere enn statsdrevne, med en tydelig henvisning til Kina.

– Våre investeringer tjener ingen regjering eller politiske parti, sa han, ifølge Al Jazeera.

I går svarte Kina på kritikken fra USA med å varsle mottiltak. Det er sannsynlig at Kina vil begrense eksporten av sjeldne metaller, som den amerikanske teknologiindustrien er avhengig av. Kina har også begynt på å lage en svarteliste over «upålitelige» utenlandske selskaper.

Lammer WTO

Et stridsspørsmål i handelskrigen som stadig melder seg, er om USA handler mot gjeldende regler i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Det er det ingen tvil om, mener Arne Melchior, handelsekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) .

– Det er ingen anledning til å innføre toll i hytt og vær, slik USA nå gjør, sier han til Klassekampen.

Men WTO er satt på sidelinja i konflikten. Kina har ignorert WTOs krav til markedsbaserte løsninger, og USA har innført toll ved å bruke en «halvt sovende» klausul om nasjonal sikkerhet på syltynt grunnlag, påpeker Melchior.

Den regelstyrte verdenshandelen er dermed blitt undergravd av de to supermaktene.

Samtidig har Trump nektet å fylle tomme stoler blant dommerne i WTOs tvisteløsningsmekanisme. Den har vært svært viktig i å finne løsninger på internasjonale handelskonflikter, og både store og små WTO-land har forholdt seg til deres avgjørelser.

Den sterkestes rett

Uten tiltak vil mekanismen kollapse innen året er omme.

Flere land frykter at verdenshandelen framover vil basere seg på den sterkestes rett, og ligne slik den så ut på 1930-tallet. Særlig EU og Canada har derfor gått i bresjen for å redde mekanismen, eller finne nye alternativer til den.

Arne Melchior påpeker at WTO håndterer konflikten treigt og ikke løser tvister på to uker, men på to år.

Flere land har klagd USA inn for WTO, mens USA har klagd inn landenes mottiltak.

– Dette er svært alvorlig i en situasjon der behovet for tvisteløsning er større enn noensinne, fortsetter han.

palv@klassekampen.no

Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.
Mandag 2. desember 2019
SEIER: Venstrefløyen i SPD vant overraskende helgas ledervalg i partiet. Det kan bety en tidlig slutt på Angela Merkels regjeringstid.
Lørdag 30. november 2019
STEMPLES: Jeremy Corbyns kritikere mener han har normalisert jødehat i Labour. Corbyns tilhengere sier det hele er en svertekampanje.
Fredag 29. november 2019
SPILLET: Libanons politiske elite er presset, men synet på protestene er delt. – De skremmer vettet av eliten, sier libanesisk eks-politiker.
Torsdag 28. november 2019
HANDEL: Lekkede dokumenter skal vise at regjeringen i Storbritannia forhandler om helsetjenester og medisiner med USA, som del av en ny frihandels­avtale.
Onsdag 27. november 2019
UTRYGT: Bolivias politikere har blitt enige om å arrangere nye valg uten Evo Morales. Samtidig fortsetter den politiske forfølgelsen av partifellene hans.