Mandag 29. juli 2019
PÅ KANTEN: Arbeiderpartiveteraner er på kant med Oslo Arbeiderparti om Fotografihuset skal bygges på sjøtomta Sukkerbiten i Oslo Havn. Tomten sees midt i bildet – ytterst på kaikanten bak gråmåkas rygg.
Ap-veteraner kritiserer Oslo Arbeiderpartis støtte til det planlagte Fotografihuset i Oslo.
Hakker løs på partilinja
Tre framtredende partiveteraner mener Oslo Arbeiderparti må snu i saken om Fotografihuset på Sukker­biten. Men partiet står støtt på vedtaket fra 2014.

Kultur

Dersom det planlagte Fotografihuset kan åpne dørene på Sukkerbiten i 2023, er det blant annet takket være støtta fra Oslo Arbeiderparti. Som Klassekampen har skrevet tidligere, ønsker både SV, Miljø­partiet De Grønne, Rødt, Fremskrittspartiet og Senterpartiet å omregulere den attraktive tomta ved Oslofjorden til friområde.

Men sammen med Høyre og Venstre støtter Arbeiderpartiet oppføringen av det som etter planen skal bli et internasjonalt senter for fotografi.

Nå møter lokalpolitikerne motstand fra partiveteraner. I et innlegg i dagens Klassekampen ber tidligere miljøvernminister Sissel Rønbeck, tidligere varaordfører i Oslo Tove Heggen Larsen og tidligere stortingsrepresentant Britt Hildeng partiet om å ombestemme seg.

De tre mener havneområdet Bjørvika har blitt et sted for dem med «velfylte lommebøker», og at tida nå er kommet for å gjøre sjøkanten tilgjengelig for dem som ikke har god råd.

Verken Rønbeck, Larsen eller Hildeng vil uttale seg ytterligere, men skriver i innlegget at man ved å plassere Fotografihuset på Sukkerbiten vil spolere muligheten for helhetlig friluftsområde en gang for alle. De mener byens folkevalgte politikere nå har en historisk mulighet til å «imøtekomme behovet for flere friarealer i hovedstaden».

Fakta

Fotografihuset på Sukkerbiten:

• Planlagt bygg i Bjørvika i Oslo for vising av fotografi.

• Årlig beregnet driftsbudsjett på 75 millioner kroner. Åpner etter planen i 2023.

• Har som mål å bli en «verdensarena for fotografi», men flere aktører er kritiske til prosjekt.

– Må omreguleres

Britt Hildeng er kjent som «Operaens mor» fordi hun var sentral den gangen den marmorhvite operabygningen ble plassert nettopp i Bjørvika. Sammen med Rønbeck og Larsen ber hun partifellene om å sørge for at området foran operaen i Oslo må omreguleres til friluftsområde:

«Det handler om politisk vilje til å bruke kommunens reguleringsmyndighet i et langsiktig perspektiv og i pakt med stolte sosiale og sosialdemokratiske tradisjoner. I tråd med den rødgrønne byrådserklæringen», skriver de.

Oslo Arbeiderparti har støttet planene om et fotosenter på Sukkerbiten fordi de mener det er mulig å få i pose og sekk: både Fotografihuset og park- og badeanlegg. I planene for tomta er det lagt til rette for badeplass mellom operahuset og Sukkerbiten. Partiet har også vært skeptiske til en omregulering fordi det vil innebære betydelige kostnader for kommunen, som da må kjøpe ut tomten fra dagens eier Hav Eiendom.

Frode Jacobsen, gruppe­leder for Arbeiderpartiet i byrådet og leder av Oslo Arbeiderparti, sier partiet forholder seg til vedtaket fra 2014.

– Det ble enstemmig vedtatt av Oslo bystyre. Vi mener at hensynene til friarealer ble ivaretatt. Når er vedtak er gjort, må vi stå ved det. Alle var fornøyde i 2014, sier Jacobsen.

En ringerunde til andre Ap-politikere viser at Jacobsen har støtte i partiet. Blant annet hos Andreas Halse, partiets fraksjonsleder i samferdsels- og miljø­komiteen.

– Jeg synes diskusjonen er interessant, men forvridd. Det handler ikke om vi skal ha bygg eller park, men om vi skal ha en park eller en park med bygg i.

– Hva tenker du om at disse Ap-veteranene ber dere tenke dere om en gang til?

– Jeg har stor respekt for disse damene, og mener det de skriver er verdt å lytte til. Men foreløpig synes jeg ikke argumentene er overbevisende.

Lar seg ikke affisere

At både Arbeiderpartiets koalisjonspartnere SV og Miljøpartiet De Grønne, støttepartiet Rødt og det potensielle samarbeidspartiet Senterpartiet støtter en omregulering, bekymrer ikke Jacobsen.

– Et stort flertall i bystyret har ikke snudd. Så vi forholder oss til det, sier han.

– Har noe endret seg om denne saken innad i Oslo Ap?

– Jeg opplever at noen er opptatt av denne saken, men det er en stor grad av forståelse for planen som ble vedtatt i 2014. Det er ikke et voldsomt engasjement, sier han.

torbjørnt@klassekampen.no

Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Torsdag 22. august 2019
POLITI: Norske moskeer fikk ikke PSTs varsel om en økt trussel fra høyreekstreme. Politi­direktoratet sier at politidistriktene ble bedt om å «opprette dialog» med trossamfunnene.
Torsdag 22. august 2019
• Da Ap-leder Jonas Gahr Støre tirsdag ankom selve episenteret i distriktsopprøret som hjemsøker vårt land, Sandnessjøen, ble han møtt på kaia av rundt 60 bunadskledde aktivister. De fortalte at det koker i nord fordi så mange...
Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Onsdag 21. august 2019
• I en usedvanlig hard kommentar om Norges forhold til Russland advarer Kjetil Stormark i nettstedet aldrimer.no mot russisk påvirkning av norsk opinion. Kommentaren er skrevet i kjølvannet av den store russiske militærøvelsen utenfor Norge,...
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.