Lørdag 27. juli 2019
• I dag åpner Ap-leder Jonas Gahr Støre valgkampen i Stavanger • Han håper på seier i flere store byer
Her er byene Ap ønsker å vinne
VIL UTFORDRE: Ap sliter på målingene foran kommunevalget. Likevel øyner partiet håp om å kapre Høyre-bastionene Stavanger og Kristiansand.

Valgkamp

I dag åpner Ap-leder Jonas Gahr Støre valgkampen i Stavanger. Søndag går ferden videre til Kristiansand og Eigersund.

Våren og sommeren har vært preget av svake meningsmålinger for Ap. På kommunevalgmålingen til TNS for TV2 2. juli fikk partiet en oppslutning på 25,6 prosent. Slike tall ville gitt det dårligste kommunevalget for partiet noensinne – langt under 2015-resultatet på 33 prosent.

Lyspunktet for Støre er at de fire regjeringspartiene også har svake målinger, mens venstresida samlet gjør det bra. Dermed øyner partiet både håp om å holde stand i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø – i tillegg til å vippe ut Høyre i Stavanger og Kristiansand.

– Vi har makta i tre av de fire største byene. Den skal vi beholde. Nå skal vi ta opp kampen om Stavanger, sa Støre til NTB torsdag, og la til at partiet er i utfordrerposisjon i Kristiansand.

Fakta

Valgkampåpning:

• I dag åpner Jonas Gahr Støre offisielt Aps valgkamp i Stavanger. I morgen går turen til Kristiansand og Eigersund.

• I starten av juli kombinerte Støre ferie og tidlig valgkamp i de tre nordligste fylkene.

• Ifølge målingene ligger Ap an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg noensinne.

• Kilder for siste meningsmålinger:

• Oslo: Sentio for Klassekampen 21. juni. Bergen: Respons analyse for BT og VG 26. juni. Trondheim: Respons analyse for Adresseavisen/NRK 5. juni. Stavanger: Respons analyse for Stavanger Aftenblad og VG 18. juni. Tromsø: Infact for Nordlys 9. juli. Kristiansand: Respons analyse for FVN og VG 19. juni.

By mot land

Johan Giertsen, leder av nettstedet Poll of polls, sier 2019 preges av polarisering og store velgergrupper på vandring. Han mener Ap har et todelt problem ved årets valg.

– På den ene siden har man konkurranse i byene fra MDG, Rødt og SV. På den andre siden har man konkurranse fra Sp i landkommunene, sier Giertsen som også er medlem av Høyre.

Han sier det gir Ap en kommunikasjonsutfordring.

– Skal man ha et konsistent budskap, men med så ulike konkurrenter som MDG og Sp, blir det ekstra vanskelig, sier Giertsen.

Etter valget i 2015 fikk Ap om lag 200 ordførere. Sps kraftige vekst kan imidlertid føre til at Ap skrelles for ordførerkjeder i et stort antall distriktskommuner.

– I mange landkommuner vil Sp bli størst, og det er et fortrinn med tanke på ordførermakt. Sp har også en tradisjon for å forhandle med begge sider, sier Giertsen, som mener det kan gi uttelling i antall ordførere på bekostning av Ap.

• OSLO

I 2015 vant Ap og venstresida tilbake flertallet etter 20 år med borgerlig styre. Det førte Ap inn i byråd med SV og MDG, mens Rødt er støtte­parti.

Målingene i 2019 har vist flertall for byrådet, men med bompartiets vekst har flertallet blitt knappere. På Klassekampens junimåling For Oslo fikk de rødgrønne knappest mulig flertall med 30 av 59 mandater.

Ap sliter særlig med lekkasje til bompartiet i Groruddalen – der partiet tradisjonelt har stått svært sterkt.

«Jeg har trua på at dette går veien. Vi har en partiorganisasjon med masse energi, som er godt i gang», skriver byrådsleder Raymond Johansen i en e-post.

Han legger til at valg i Oslo alltid blir tette, og at dette valget blir et mobiliseringsvalg der hver eneste stemme teller.

• BERGEN

I Bergen gjorde Ap et brakvalg i 2015 med 37,8 prosent, noe som banet vei for byrådsmakt med Venstre og KrF. De siste månedene har vestlandshovedstaden fått servert «sjokkmålinger» der bompartiet er klart størst. Det nye partiet har bidratt til å tappe både Ap, Høyre og Frp for velgere.

Ap fikk lave 20,8 prosent på siste måling i Bergen. Valhammer har imidlertid tro på at de vil løfte seg fram mot valgdagen.

– Før valget i 2015 ble vi først avskrevet, men løftet oss voldsomt de siste ukene, sier byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Han tror bomsaken vil prege valgkampen, men håper å få satt fokus på andre saker som gratis SFO, skolemat, bybaneutbygging, faste ansettelser og flere sykehjemsplasser.

På tross av et svakt Ap peker han på sentrums- og venstrepartiene sammen kan sikre fire nye år.

– Det er veldig positivt at alle partier, med unntak av Frp og bompengepartiet, vil samarbeide med oss. Det har ikke alltid vært sånn, og det sier også mye om Høyre i Bergen, sier Valhammer.

• TRONDHEIM

Trondheim regnes som en relativt sikker by for Ap. Det skal nærmest et politisk jordskjelv til før Rita Ottervik (Ap) må levere inn ordførerkjedet.

Otterviks breie «regnbuekoalisjon» av samarbeidspartier har fått seg noen skudd for baugen etter at SV i 2018 trakk seg fra samarbeidet, mens Venstre sa takk for seg tidligere år.

I tillegg ligger Trondheim Ap ti prosentpoeng under 2015-resultatet ifølge målingene. På den andre siden går de rødgrønne partnerne fram og sikrer flertallet.

– Basert på målingene, virker dette som Aps tryggeste storby, sier Giertsen i Poll of polls.

• STAVANGER

Oljehovedstaden har vært Høyre-styrt siden 1995. For første gang på lenge mener Ap de har en realistisk sjanse for å vippe ut Høyre.

Aps ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun har troa på seier.

– Jeg vurderer sannsynligheten som svært stor for å vinne, sier Nordtun.

Hun peker på misnøye med økt barnefattigdom og et skoleopprør som tegn på at folk har fått nok av Høyre-styre.

– Hovedsakene våre blir en styrket fellesskole og sykehjem, sier Nordtun.

På flere målinger har bompartiet vært på vippen i Stavanger. For å sikre flertall for skifte håper Ap at Sp vil bryte med høyresida, og strekker samtidig ut en hånd til bompartiet, KrF og Venstre.

– Vi ønsker et bredt flertall for gjennomslag for politikken, sier Nordtun.

• KRISTIANSAND

I sørlandsbyen har Høyre hatt ordføreren de siste 42 årene, med unntak av en periode med KrF fra 2003 til 2007. KrF har også lansert en ordførerkandidat i år. Det er 72 år siden Ap hadde ordførermakta.

– Det er en solid borgerlig bastion, men på målingene ser det ut som det kan bli ganske jevnt, sier Aps ordførerkandidat Jan Oddvar Skisland.

Skisland sier han vurderer sjansene til rundt 30 prosent for å kapre makta. For å komme dit er han villig til å gå utradisjonelle veier og åpner for samarbeid med Demokratene.

– Det vil være krevende, men samtidig vil vi ikke lukke dører. Vi snakker med alle, så får vi se hva man kan få til, sier Skisland.

• TROMSØ

Ap gjenvant makta fra Høyre i Tromsø i 2015, med støtte fra SV og Rødt. I likhet med situasjonen i andre storbyer, har Ap falt voldsomt på målingene. Den lokale bomlista gjør det også skarpt i Nordens Paris.

Den store X-faktoren i Tromsø er imidlertid Senterpartiet som ikke vil velge side før valget. Flere meningsmålinger gir Sp, som ligger an til rundt ti prosent, vippemakt mellom blokkene.

– Det er naturlig for meg at Sp finner sammen med oss. Vi har mye av den samme politikken lokalt, sier Tromsø Aps ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen.

– Er det en reell sjanse for at Sp velger høyresida i Tromsø?

– Jeg ser ikke for meg at de kan samarbeide med Frp og Nei til bompenger-partiet, sier Wilhelmsen.

Blant de øvrige ti mest folkerike kommunene, er Bærum en relativt sikker Høyre-kommune, mens Fredrikstad regnes som relativt trygg for Ap.

Det er mer åpent i høyrestyrte Drammen, og i Sandnes der Ap nå styrer sammen med Frp.

andreash@klassekampen.no

Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.
Tirsdag 11. februar 2020
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.
Mandag 10. februar 2020
KLIMA: Skal Rødt få gjennomslag, må politikken være «mulig og gjennomførbar». Det sier Rødt-nest­leder Marie Sneve Martinussen.
Lørdag 8. februar 2020
NY VÅR: Frp, Venstre og KrF bykser fram etter Frps regjeringsexit. Både Høyre og Ap sliter kraftig.
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Torsdag 23. januar 2020
NYE TIDER: Flere Frp-topper vil lokke Sp over i et framtidig borgerlig regjeringssamarbeid. «Komisk», svarer Sp.