Lørdag 27. juli 2019
Demokrati

• Det er ikke mange år siden tanken om kraftig utbygging av vindkraft på land var en vinnersak i store deler av det politiske Norge. Vindkraft, både på land og til havs, skulle være en del av omdanningen av Norge til et «grønt batteri», en kjempe i fornybar energi. Det ble snakket i rosende ordelag om det store potensialet langs den forblåste norskekysten for mer vindkraft. Både kommuner og kraftselskaper så økonomiske muligheter. Slik er ikke stemningen nå.

• Det har vokst fram en kraftig folkelig bevegelse over hele landet mot omfattende vindkraftutbygging. Det protestene bygger på, er de omfattende naturinngrepene vindkrafta innebærer, både i form av anleggsarbeid og i form av de voldsomme dimensjonene moderne vindturbiner har. Brede folkelige organisasjoner som Den Norske Turistforeningen og Norges Jeger- og Fiskerforbund har gått sammen med miljøbevegelsen i protester, og mange hundre aktivister har deltatt i lokale aksjoner mot utbygging. Bevegelsen retter seg både mot allerede gitte konsesjoner, der byggeplanene er underveis, og mot forslaget til den nye nasjonale ramma for vindkraft, som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utarbeidet.

• Det kom nok derfor som noe av en overraskelse på mange at det var meningen at NVEs plan ikke skulle være gjenstand for behandling på Stortinget, men kun håndteres i regjeringen. Også stortingsrepresentanter Klassekampen har vært i kontakt med, var overbevist om at NVE-planen ville ende med stortingsbehandling. Men som statssekretær Liv Lønnum (Frp) i Olje- og energidepartementet kunne opplyse, skal «saken fremmes for regjeringen til endelig vedtak». Det er ikke holdbart. SV, MDG og Sp har alle krevd at saken må behandles på Stortinget, og under en debatt i Dagsnytt atten varslet også Frps medlem av energi- og miljøkomiteen Terje Halleland at de kunne være på glid. Det er i tråd med grunnleggende demokratiske prinsipper at en sak som berører så mange, og der det er så stort engasjement, må behandles i Stortinget, ikke bare mellom statsrådene.

Artikkelen er oppdatert: 28. juli 2019 kl. 14.34
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Onsdag 16. oktober 2019
• Fellesforbundets landsmøte, som avsluttes på Folkets Hus i Oslo i dag, har vært en oppvisning av styrken norsk fagbevegelse representerer. 500 delegater har vært samlet i fem dager til intense politiske og faglige diskusjoner – ofte til...
Onsdag 16. oktober 2019
STOPP: Motstand i folket kan bety stans for norsk vindkraft, spår Norges vassdrags- og energidirektorat i sin analyse av kraftmarkedet fram mot 2040.
Tirsdag 15. oktober 2019
I MØTE: Tidligere har Ap-ledelsen avvist forslag om å utrede EØS. Nå sier Støre at det kan være en god idé.
Tirsdag 15. oktober 2019
Cappelen Damm Agency selger flere rettigheter enn konkurrentene, men går likevel med tap. Ingvild Haugland håper en bestselger skal redde økonomien.
Tirsdag 15. oktober 2019
RESOLUTT: Tyrkia vil bekjempe YPG-militsen i Syria, selv om hele verden vender seg mot dem. Det sier Tyrkias ambassadør til Norge, Fazli Çorman.
Tirsdag 15. oktober 2019
• Finanspolitisk talsperson Henrik Asheim (H) har funnet en gruppe fattige som Høyre bryr seg om: Lavtlønte med høy formue som «ikke kan selge den ene veggen i leiligheten sin for å betale formuesskatt», som Asheim formulerer det til Dagens...
Mandag 14. oktober 2019
Frp kaller det en seier at det ikke deles ut statsstipender neste år. Nå åpner regjeringen for å avvikle ordningen.
Mandag 14. oktober 2019
SAMTALER: Etter nesten to uker med protester gikk urfolksbevegelsen Conaie lørdag med på å møte president Moreno. Like etter ble det innført portforbud i hovedstaden Quito.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.