Fredag 26. juli 2019
TILHENGERE: Tidligere brexit-minister Dominic Raab har blitt utenriksminister. Den konservative ringreven Jacob Rees-Mogg tar over ledelsen i underhuset. Dominic Cummings, strategen bak Vote Leave-kampanjen i 2016, blir Boris Johnsons spesialrådgiver. FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS, BEN STANSALL, AFP/NTB SCANPIX, SPLASHNEWS.COM
Hard brexit-tilhengere får de sentrale postene i Boris Johnsons regjering:
Disse skal levere brexit
KABINETT: Storbritannias nye statsminister Boris Johnson topper laget med over­beviste, men også omstridte brexit-forkjempere.

STOR­BRITANNIA

Storbritannias nye statsminister Boris Johnson har brukt sitt første døgn i posten til å sette sammen en regjering som skal styre landet ut av EU. Hele 17 ministre er skiftet ut siden forgjengeren Theresa May onsdag flyttet ut av statsministerboligen i Downing Street.

Nå tikker klokka for statsminister Johnson, som på 97 dager skal klare det forgjengeren ikke klarte på tusen: Levere brexit, og det innen 31. oktober «uten hvis og men», som han sa på onsdag.

De 15 ministrene Johnson arver fra May, stemte alle for å bli i EU i 2016.

Derimot har alle de 17 nye forpliktet seg til en utmelding av EU, med eller uten skilsmisseavtale. Felles for EU-motstanderne er at de alle sitter i regjeringens nøkkelposisjoner. Her er de mest sentrale aktørene:

Fakta

Ny britisk regjering:

• Etter å ha bli utnevnt som statsminister onsdag, annonserte Boris Johnson sin nye regjering i går.

• Den nye statsministeren byttet ut hele 17 statssekretærer og ministere fra hans forgjenger, Theresa May, sin regjering.

• Sentrale poster i den nye regjeringen er gitt til brexit-tilhengere som Jacob Rees-Mogg, Dominic Cummings og Dominic Raab.

• Britene og EU har 97 dager på å bli enige om en avtale, eller utsettelse av brexit.

• DOMINIC RAAB

Dominic Raab blir ny utenriksminister etter at Johnsons rival i innspurten i Det konservative partiets lederkamp, Jeremy Hunt, annonserte at han ikke fortsetter i regjering.

Hunt ville ikke ta til takke med Johnsons tilbud om en stilling som forsvarsminister.

Inn kommer Raab, som er tidligere brexit-minister under Theresa May, og som trakk seg i protest mot Mays foreslåtte skilsmisseavtale med EU i november i fjor.

Som brexit-minister møtte han kritikk fra Labours Jenny Chapman, som mente Raab ikke forsto viktigheten av handelen som går over Den engelske kanal.

Raab er en sterk kritiker av at Storbritannia blir sittende med den såkalte skilsmisse-regningen etter brexit, som er estimert til rundt 350 milliarder kroner i EUs favør.

• JACOB REES-MOGG

Jacob Rees-Mogg får sin regjeringsdebut som leder av underhuset, det folkevalgte kammeret i parlamentet. Den viktige ministerposten er et bindeledd mellom regjeringen og underhuset.

I tillegg er han formann for European Research Group, som siden 1993 har organisert EU-skeptiske konservative parlamentsmedlemmer.

Rees-Moggs høyrøstede kritikk av Mays brexit­avtale regnes som en viktig faktor for hennes seinere nederlag. Rees-Mogg har også tidligere vært for en allianse med det EU-skeptiske og høyrepopulistiske partiet Ukip.

• DOMINIC CUMMINGS

Boris Johnsons kommende beslutninger forventes å bære fingermerkene til den politiske strategen Dominic Cummings, som har fått rollen som statsministerens spesial- rådgiver.

Cummings er mest kjent som sjef for Vote Leave-kampanjen før folkeavstemningen i 2016. Han anses blant annet som mannen bak kampanjens slagord «Take Back Control» – ta kontrollen tilbake.

I mars ble Cummings, som er hovedskikkelsen i Channel 4s spillefilm «Brexit: The Uncivil War», kjent skyldig i forakt mot parlamentet, da han ikke møtte til en høring om angivelig bruk av falske nyheter i brexit-valgkampen.

• MICHAEL GOVE

Selv om han ikke får ansvaret for noe departement som såkalt minister uten portefølje, blir Michael Gove sentral i brexit-forhandlingene. Han får også ansvaret for å få på plass en bedre skilsmisse­avtale enn tidligere.

Gove, Labour-partiets Gisela Stuart og Boris Johnson var sammen et mektig trekløver i brexit-valgkampen.

Under Theresa May fikk Gove sparken som justisminister, men dukket opp igjen som miljøminister etter valget i 2017. Etter et mislykket forsøk på selv å overta lederskapet i Det konservative parti endte han med å støtte Johnson.

• SAJID JAVID

Fri fra EUs strenge restriksjoner på budsjettunderskudd har Boris Johnson varslet svære lånefinansierte, offentlige investeringer. Mannen som den nye statsministeren har valgt for å gjennomføre jobben, er Mays innenriksminister, Sajid Javid.

Den nye finansministeren støttet remain-kampanjen i 2016, men har siden blitt brexit-tilhenger. Da Javid stilte mot Johnson i ledervalget, foreslo også han å investere tungt i infrastruktur og boligbygging og å gjennomføre store skattekutt, i tråd med Johnsons ønsker og ideologien til Margaret Thatcher, hans politiske idol.

• PRITI PATEL

Jobben som innenriksminister er det den oppglødde brexit-tilhengeren Priti Patel som overtar. Det er et kontroversielt valg. Så seint som i 2011 tok hun til orde for å gjeninnføre dødsstraff i Storbritannia, noe hun seinere har gått bort fra. I 2017 måtte hun trekke seg fra sin daværende jobb som bistandsminister ­etter en avsløring om hemmelige møter med israelske politikere og lobbyister.

Både i parlamentet og som minister har hun foreslått og stemt for flere innstramminger i asylregelverk. Det er ventet at Patel vil legge om britenes asylsystem slik at høyt utdannede folk vil få forrang.

• ELIZABETH TRUSS

Som tilhenger av global frihandel og et mindre regulert arbeidsmarked, har Elizabeth Truss fått stillingen som handelsminister.

Truss, som var en aktiv støttespiller for Johnson i partiledervalget, får dermed jobben med å forhandle nye handelsavtaler etter at EU er forlatt.

Som Sajid Javid stemte hun for å bli værende i EU, men har seinere blitt tilhenger av brexit. Den nyslåtte handelsministeren begrunnet sidebytte i brexit-saken med at britene ville få store muligheter til å reformere økonomien når de forlater EU.

Det irske dilemmaet

I sin første spørretime som statsminister, bekreftet Johnson i går to sentrale deler fra partiledervalgkampen:

Det blir ingen ny folkeavstemning om brexit, og han vil forkaste den såkalte backstop-ordningen, som har som mål å holde grensa mellom EU-landet Irland og Nord-Irland åpen fram til London og Brussel kommer fram til en permanent handelsavtale.

I tillegg til å ha toppet laget med brexit-tilhengere kaster Johnson et bein til sam­arbeidspartnere i det nord­irske unionistpartiet DUP ved å forkaste reserveløsningen for irskegrensa.

Unionistene har stemt mot samtlige av Theresa Mays brexit-avtaleforslag, fordi de frykter at en backstop vil innføre grenser innad i unionen, og dermed svekke Nord-­Irlands tilhørighet til Storbritannia.

utenriks@klassekampen.no

Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.