Torsdag 25. juli 2019
DÅRLIG STEMNING: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif møtte sin britiske kollega Jeremy Hunt i Irans hovedstad i november i fjor. Da var stemningen langt bedre mellom de to enn den er i dag. FOTO: ATTA KENARE, AFP/NTB SCANPIX
En maritim styrke i Persiabukta kan framstå som en blokade mot Iran, mener iransk ekspert:
Advarer mot Iran-styrke
VARSKO: Iran sier en internasjonal ­vaktstyrke i Persiabukta vil eskalere konflikten. Én enkelt handling fra USA kan trappe ned situasjonen, tror analytikeren Esfandyar Batmanghelidj.

IRAN

Storbritannias forsøk på å danne en internasjonal militær koalisjon for å sikre skipsfarten i Persiabukta vil bringe mer ustabilitet i regionen.

Sånn lød advarselen fra Irans førstevisepresident Eshaq Jahangiri i går, samtidig som Storbritannia fikk en ny statsminister i Boris Johnson.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif gratulerte Johnson på Twitter og understreket at landet ikke søker konfrontasjon.

«Men vi har 2500 kilometer med kystlinje i den persiske gulfen. Det er våre farvann, og vi vil beskytte dem», la han til.

Fakta

Hormuzstredet:

• Hormuzstredet ligger mellom Oman og Iran og forbinder Persiabukta med Indiahavet.

• Stredet er den viktigste åren for transport av olje fra Persiabukta til omverdenen. En tredel av verdens olje som transporteres med skip, går gjennom her.

• Dersom Hormuzstredet blir stengt, kan det få store konsekvenser for verdensøkonomien. Iran har flere ganger i årenes løp truet med å stenge stredet.

Kilde: NTB

Opptrapping

Tidlig i juli beslagla britiske styrker den iranske oljetankeren Grace 1 utenfor Gibraltar.

Da det britisk-registrerte skipet Stena Impero i forrige uke ble bordet av iranske styrker og brakt inn til havnebyen Bandar Abbas ved Hormuzstredet, ble også Storbritannia slept inn i konflikten mellom Iran og USA.

Det er foreløpig uklart hvordan britenes forslag om en militær sikring av skipsfarten i området vil koordineres med lignende forslag fra USA.

Det har de siste ukene ikke lykkes USA å danne en slik internasjonal koalisjon. Lørdag lanserte USA «Operation Sentinel», som trolig vil bestå av en militæreskorte av sivile skip og drone-overvåkning i området, og oppfordret igjen andre land til å delta.

Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt uttalte at koalisjonen ikke vil være en del av USAs såkalte «maksimalt press»-strategi mot Iran, men at den vil «utfylle» USAs innsats.

Sammen med sine europeiske partnere, Tyskland og Frankrike, forsøker Storbritannia stadig å manøvrere situasjonen slik at atomavtalen med Iran ikke kollapser, ifølge flere analytikere.

«Til tross for forsiktig støtte fra flere europeiske land foreligger det stadig ingen konkrete detaljer om hva planene vil bety for skipsfarten i området», skriver Richard Meade, ansvarlig redaktør i det maritime tidsskriftet Lloyd’s List, i en e-post til Klassekampen.

Ifølge Meade skyldes det trolig endringene i regjeringen.

«Mye vil avhenge av om Boris Johnson vil følge sin lederskapsrival Jeremy Hunts plan, eller går for en mer USA-fokusert plan», skriver han.

«Imens må britisk skipsfart navigere i en høyrisikosone med minimal støtte fra (krigsskipet) HMS Montrose», legger Meade til.

Én handling er nok

Konflikten i Persiabukta begynte i mai, da USA nektet å unnta tredjepartsland fra mulige sanksjoner dersom de kjøpte iransk olje.

Sammenliknet med samme periode i fjor, har den iranske oljeeksporten falt med mellom 70 og 90 prosent, ifølge analytikere.

– Problemet er at EU ikke har gjort nok motstand mot USAs sanksjoner, sier den iranske analytikeren Esfandyar Batmanghelidj til Klassekampen.

Han arbeider i Bourse & Bazaar, et konsulentselskap for samhandel mellom europeiske og iranske selskaper.

– Kina er det eneste landet som fortsatt kjøper iransk olje, i en åpen trasshandling mot USA. Dersom europeiske maritime styrker går inn og sikrer alle land fri skipsfart, samtidig som USA forhindrer Iran å eksportere deres olje, vil det se ut som en militær blokade av Iran, fortsetter Batmanghelidj.

Han mener en europeisk-ledet maritim styrke vil være bedre enn alenegang fra USA.

– Men Europa må være sensitive til hvilke meldinger de sender ut, og styrken må matches av andre tiltak for å vise at de står imot USAs håndtering av situasjonen, sier han.

Samtidig tror Batmanghelidj at å gjeninnføre unntak fra USAs såkalte sekundær-sanksjoner er den simpleste måten for USAs president Donald Trump å vinne tilbake tilliten og samarbeidsvilligheten fra det internasjonale samfunnet.

– Krisa i Persiabukta risikerer å gå over i en konflikt med globale konsekvenser. Trump kan med én enkelt handling redusere spenningene og igjen forplikte seg til et multilateralt samarbeid, sier Batmanghelidj.

Irans president Hassan Rouhani har gjentatte ganger sagt han er villig til å forhandle dersom USA fjerner sanksjonene. Trump har også uttalt en villighet til å forhandle, men er bundet av en administrasjon som legger urealistiske krav på Iran, vurderer Batmanghelidj.

Stor møtevirksomhet

Mens isfronten mellom USA og Iran består, dro Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi for å møte Frankrikes president Emmanuel Macron i går.

Med seg i kofferten har Araghchi med seg et brev som svarer på Macrons krav om at Iran stopper videre anriking av uran, skriver Bloomberg News.

Fra den andre sida av Hormuzstredet, oljehandelens flaskehals i Persiabukta, drar Omans utenriksminister Yusuf bin Alawi til Teheran på søndag.

Samme dag møtes representanter fra atomavtalens resterende medlemmer, E3-landene, Kina og Russland, i Østerrikes hovedstad Wien.

Ifølge en uttalelse fra EU skal møtet «undersøkte alle aspekter av implementeringen av (atomavtalen)».

Møtet ledes av generalsekretær i Den europeiske utenrikstjeneste, Helga Schmid, på forespørsel fra samtlige parter.

palv@klassekampen.no

Torsdag 22. august 2019
KLIMAKAMP: Norge vil ikke bruke frihandelsforhandlinger til å stagge president Jair Bolsonaros angrep på Amazonas.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.