Tirsdag 23. juli 2019
Brakseier for Boris Johnson – blir statsminister og partileder
Boris Johnson ble som ventet valgt til ny leder for De konservative i Storbritannia. Han tar over etter Theresa May og blir også landets neste statsminister.
Publisert: 23 Juli 13:07
Boris Johnson ble som ventet valgt til ny leder for De konservative i Storbritannia. Han tar over etter Theresa May og blir også landets neste statsminister.
Johnson var soleklar favoritt i lederkampen som startet da May varslet sin avgang for to måneder siden. May kunngjorde at hun ville gå av etter flere forgjeves forsøk på å få Parlamentet til å vedta hennes utmeldingsavtale med EU.
Johnson har sagt at han vil ta Storbritannia ut av unionen når fristen går ut 31. oktober – enten det foreligger en avtale eller ikke. Han har sagt at han vil reforhandle avtalen May kom fram til, og som Parlamentet har avvist flere ganger, men både unionen og flere medlemsland har gjort det klart at det er uaktuelt å gjøre vesentlige endringer.
Den tidligere utenriksministeren og London-ordføreren var en av ti kandidater som meldte seg på i kampen om ledervervet. Etter flere avstemninger i parlamentsgruppen, gikk han og utenriksminister Jeremy Hunt videre til uravstemning blant partiets medlemmer.
Johnson fikk 92., 153 stemmer, mot 46.656 for Jeremy Hunt. Resultatet ble kunngjort av Cheryl Gillan fra den såkalte 1922-komiteen, som har vært med på å organisere ledervalget.
Etter å ha vunnet kampen om ledervervet, kommer Johnson formelt til å overta som statsminister onsdag.

Intern motstandSelv om Johnson slo Hunt med god margin, må han belage seg på motstand også i egne rekker når han tar over.
Flere ledende toryer har advart Johnson og sagt at han kan få et kort liv ved makten dersom han fortsetter å være like uforsonlig i brexit-spørsmålet, der han er på kollisjonskurs med Parlamentet, skriver The Guardian. I de mange avstemningene som har vært om veien ut av EU, ble det klart at nasjonalforsamlingen ikke var innstilt på å forlate unionen uten noen avtale.

Forlater skipetFlere regjeringsmedlemmer har på forhånd varslet at de ville trekke seg så fort det ble klart at Johnson overtar etter May. Utviklingsminister Rory Stewart – som var en av lederkandidatene tidligere i prosessen – finansminister Philip Hammond og justisminister David Gauke har alle gjort det klart at de ikke vil sitte i Johnsons regjering.
Statssekretær Alan Duncan i utenriksdepartementet ville ikke engang vente til Johnson var valgt, men trakk seg mandag. Han ville også ha en hastedebatt i Underhuset om støtten til Johnson – eller mangelen på dette. Forslaget, som blir oppfattet sin en ganske aggressiv handling, ble avvist av Underhusets leder, John Bercow.
Statssekretær Anne Milton i utdanningsdepartementet trakk seg etter Mays siste regjeringsmøte tirsdag, bare minutter før resultatene av uravstemningen ble lest opp.

FinansuroMen det er ikke bare intern og politisk uro den nye lederen må forholde seg til. Finansmarkedene er nervøse, fordi de anser en hard brexit som mer sannsynlig med Johnson ved roret. Uten en avtale vil forholdet til EU være uavklart, noe som blant annet vil gå ut over handel og samferdsel.
– Det er mye som antyder at det kommer til å være veldig turbulent i månedene som kommer, sier seniorstrateg Richard Falkenhäll i banken SEB til det svenske nyhetsbyrået TT.
Er det noe finansverdenen ikke liker, er det usikkerhet, og helt siden det ble klart at Johnson kunne bli Mays arvtaker, har markedet vært negativt. Det klareste tegnet på det er at pundet er svekket, noe flere analytikere tror vil fortsette.
– Det er helt klart knyttet til Boris Johnson og frykten for en utmelding uten avtale. Finansmarkedet er urolig for hvordan dette skal gå, sier Morten Lund i Nordea.
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Onsdag 21. august 2019
• I en usedvanlig hard kommentar om Norges forhold til Russland advarer Kjetil Stormark i nettstedet aldrimer.no mot russisk påvirkning av norsk opinion. Kommentaren er skrevet i kjølvannet av den store russiske militærøvelsen utenfor Norge,...
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Tirsdag 20. august 2019
• «Lokalvalet har blitt eit ras av happenings av det som kommunevalet dreier seg aller minst om», skriver Knut Aastad Bråten i Nationen. Han er redaktør i tidsskriftet Syn og Segn og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nord-Aurdal. I...
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Mandag 19. august 2019
Ikke har hun drømt om å bli artist og ikke er hun så glad i musikk, men en voksende fanskare gjør at Aurora må stå på. Nå skal hun tilbringe et par måneder med norsk konsertpublikum.