Tirsdag 23. juli 2019
Tidligere kinesisk statsminister er død
Li Peng, som var statsminister i Kina da landets væpnede styrker knuste Tiananmen-protestene i 1989, er død.
Publisert: 23 Juli 14:23
Li Peng, som var statsminister i Kina da landets væpnede styrker knuste Tiananmen-protestene i 1989, er død.
Nyhetsbyrået Xinhua melder at Li døde av sykdom mandag, 90 år gammel.
Li ble utnevnt til statsminister i 1987. Han var angivelig en pådriver for bruk av militære maktmidler mot studentene som i 1989 protesterte på Tiananmen-plassen i Beijing, hvor et ukjent antall mennesker ble drept.
Det var Li som erklærte innføring av unntakstilstand og militærlover i deler av hovedstaden noen uker før soldatene gikk til aksjon. I etterkant fikk han økenavnet «slakteren i Beijing».
Lis ettermæle preges imidlertid også av at han satt i den kinesiske toppledelsen i en periode med svært rask økonomisk vekst, mens Deng Xiaoping og Jiang Zemin var landets øverste ledere.
Han gikk av som statsminister i 1998 og beholdt plassen i den mektige stående komiteen i kommunistpartiets politbyrå fram til 2002.

(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.