Tirsdag 23. juli 2019
Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon
Utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier det er viktig for Boris Johnson, som kan bli britenes neste statsminister, å vite at Iran ikke søker konfrontasjon.
Publisert: 23 Juli 02:03
Utenriksminister Mohammad Javad Zarif sier det er viktig for Boris Johnson, som kan bli britenes neste statsminister, å vite at Iran ikke søker konfrontasjon.
– Det er veldig viktig for Boris Johnson når han skal ta over 10 Downing Street, å forstå at Iran ikke søker konfrontasjon, men at Iran ønsker normale relasjoner basert på gjensidig respekt, sier den iranske utenriksministeren mandag.
Iran tok forrige uke det svenskeide, britiskregistrerte tankskipet Stena Impero i arrest. De mener skipet kolliderte med en fiskebåt. Storbritannia avviser at skipet gjorde noe galt og anklager i et brev til FNs sikkerhetsråd Iran for «ulovlig innblanding».

– SjørøveriArresten av det britiskregistrerte skipet ble gjort om lag to uker etter at britiske myndigheter oppbrakte de iranske supertankeren Grace 1 utenfor Gibraltar, angivelig fordi den i strid med EU-sanksjoner var i ferd med å frakte olje til Syria.
Zarif hevder mandag at oppbringingen av Grace 1 ble gjort etter instrukser fra USA.
– Det har vært tydelig fra start at Storbritannia gjorde det for Trump-administrasjonen, sier ministeren og fortsetter:
– Det britene gjorde og det gibraltiske myndigheter gjorde i Gibraltarstredet, er brudd på internasjonal lov. Det er sjørøveri.

– Helligere enn pavenIrans utenriksminister sier britenes anklager om at Grace 1 hadde planer om å frakte olje til Syria var «ubegrunnede». Han anklager britene for å oppføre seg «helligere enn paven» og for å følge regler som «EU selv ikke gjør».
– Alle forstår at å starte en konflikt kan være lett, men at å ende en kan være umulig, sier han.
Boris Johnson favoritt til å ta over som partileder av De konservative i Storbritannia og dermed statsminister tirsdag.
(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.