Mandag 22. juli 2019
PÅ HUGGET: – Det vil trolig være mulig for Applaus Scene å gå inn i tariffavtalen for teatersektoren, hvis de selv ønsker det og melder seg inn i Spekter, sier leder i Skuespillerforbundet, Knut Alfsen.
Skuespillerne vil ha betalt for strømming av forestillinger. Men først må de få med arbeidsgiverne på saken:
Ønsker ny tariffavtale
Skuespillerforbundets leder Knut Alfsen vil ha teaterstrømming inn i tariffavtalen med Spekter. Vi er klare til å jobbe for det, svarer teaterstrømme-tjenesten Applaus scene.

STRØMMING

– Vi ønsker å inngå en tariff­avtale med Applaus Scene og andre som strømmer teater, sier Knut Alfsen.

Han er forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund (NSF) og organiserer om lag 1500 skuespillere. I dag er det kun det nyoppstartede Applaus Scene og NRK som tilbyr strømming av teaterstykker. På NRKs nett-tv kan man se en oppsetning av Peer Gynt på Det Norske Teatret helt gratis, selv om stykket fortsatt vises på teateret.

På nettsidene til Applaus finner du derimot kun trailere, men til høsten kan skoler og institusjoner strømme teaterforestillinger fra Applaus.

Fakta

Teateravtalen:

• Tariffavtale mellom Spekter og Norsk Skuespillerforbund om skuespillerarbeid ved teatre som er medlemmer i Norsk Teater- og orkesterforening.

• Avtalen omfatter i dag ikke aktører som strømmer teater.

• Både Skuespillerforbundet og teaterstrømming-tjenesten Applaus Scene ønsker nå å få strømming inn i Teateravtalen.

• Strømmevideotjenester gjør at man kan se video på nett uten å laste ned innholdet.

Ny tariffavtale

Teateravtalen er tariffavtalen mellom Spekter og Norsk Skuespillerforbund om skuespillerarbeid ved teatre som er medlemmer i Norsk Teater- og orkesterforening (NTO). Dagens avtale gjelder fram til neste hovedforhandling i 2020. Da vil både Skuespillerforbundet og Applaus Scene at de vil ha strømming av teater inn i avtalen.

– Det vil trolig være mulig for Applaus Scene å gå inn i tariffavtalen for teatersektoren, hvis de selv ønsker det og melder seg inn i Spekter, men det er altså opp til dem. Alternativt kan vi inngå en egen avtale som bare gjelder strømming av forestillinger. sier Knut Alfsen til Klassekampen.

– Dette er veldig gode nyheter, sier Monica Boracco.

Hun leder det nyoppstartede selskapet Applaus Scene som med støtte fra Kulturdepartementet ønsker å strømme teater ut til befolkningen fra høsten. Applaus har foreløpig avtaler om å strømme tre teaterproduksjoner som de har filmet.

– Som leder for Applaus har jeg gitt svært tydelig uttrykk for at jeg vil ha en fast avtale med kunstnerne. Vi er en ny aktør og har derfor ikke vært medlem av noen arbeidsgiverorganisasjoner fram til nå. Nå ligger det an til at vi går inn i Spekter. Fra den posisjonen kan vi jobbe med avtaleverket på en god måte. sier Boracco.

Hun presiserer at det ikke blir lett å få noe helt nytt som teaterstrømming inn i Teateravtalen, men at det er viktig for hele bransjen at de får det til.

– Vi ønsker bærekraft i hele bransjen, også for kunstnerne. Forpliktende bransjeavtaler vil gjøre det mer forutsigbart å inngå avtaler med dem som er involverte i en teaterproduksjon.

Det handler om ryddige arbeidsforhold, sier Boracco.

– Det er jeg veldig opptatt av, sier hun, og mener at de i avtalene de har inngått til nå har satt en bransjestandard til etterfølgelse for nye strømmeselskaper.

Tøff konkurranse

– I dag er konkurransen om skuespillerjobbene ganske tøff. Det er veldig mange som ønsker seg jobber, mens de faste jobbene er ganske få. Når man som enkeltskuespiller skal forhandle, er man i en svak forhandlingsposisjon. Derfor er det viktig at vi som fagforening forhandler om en tariffavtale for å få på plass noen minimumsbetingelser, også for strømming av teater, sier Knut Alfsen.

Han mener det blir enda mer komplisert når skuespillerne skal forhandle med strømmetjenester.

– I dag har vi jo noen regler for hvordan skuespillere skal få betalt for det arbeidet de gjør på en scene. Det er mer komplisert når arbeidet på scenen vises andre steder enn i teatersalen. Det er det som skjer med strømming av teater, så vi trenger tydeligere avtaler, slik vi har med teatrene i dag, sier han, og legger til at strømming av teater ikke er teater.

– Teaterstrømming er ikke teater, det er noe annet. Derfor må vi få det inn i avtalene. En film av et teaterstykke er et annet uttrykk kunstnerisk, og film har også andre økonomiske pengestrømmer.

rauandi@klassekampen.no

Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.
Torsdag 13. februar 2020
NTB-sjef Sarah Sørheim vil innføre en ny type avtale for levering av nyhetsstoff, der nyhetsbyrået skiller på redaksjonelle medier og andre. Diskriminering, svarer Resett-redaktør Helge Lurås.
Onsdag 12. februar 2020
Da Martin Svedman skrev sin første diktsamling, ville han gjøre den så tilgjengelig som mulig. – Jeg ønsket at den skulle treffe flere enn bare poesi­kjennerne, sier han.
Tirsdag 11. februar 2020
Ifølge Pressens Faglige Utvalg er det innafor presse­etikken å omtale islam som «nazisme» – og å bruke ord som «jødesvin» i humor. – Tilliten til PFU er skadet, sier Anti­rasistisk Senter.
Mandag 10. februar 2020
Espen Haavardsholm konsentrerer seg om prosaen og vonar venstresida vil sameinast om politiske løysingar.
Lørdag 8. februar 2020
Trygve Skaugs nye diktsamling selger i bøtter og spann, men kritikerne er uenige om han egentlig skriver «poesi». Forlaget hans har heller ikke meldt opp boka til innkjøpsordningen.
Torsdag 6. februar 2020
Venstre forventer at regjeringen kutter statsstøtta til Human Rights Service. SV og Rødt vil også ta fra dem årets tilskudd.
Onsdag 5. februar 2020
Antirasistisk Senter politianmelder Human Rights Service for en illustrasjon som viser Sumaya Jirde Ali sammen med en kakerlakk.
Tirsdag 4. februar 2020
Manglende tilsvar, personangrep og «svertesaker». Flere politikere mener Resett begår åpenbare presseetiske overtramp.