Mandag 22. juli 2019
PÅ HUGGET: – Det vil trolig være mulig for Applaus Scene å gå inn i tariffavtalen for teatersektoren, hvis de selv ønsker det og melder seg inn i Spekter, sier leder i Skuespillerforbundet, Knut Alfsen.
Skuespillerne vil ha betalt for strømming av forestillinger. Men først må de få med arbeidsgiverne på saken:
Ønsker ny tariffavtale
Skuespillerforbundets leder Knut Alfsen vil ha teaterstrømming inn i tariffavtalen med Spekter. Vi er klare til å jobbe for det, svarer teaterstrømme-tjenesten Applaus scene.

STRØMMING

– Vi ønsker å inngå en tariff­avtale med Applaus Scene og andre som strømmer teater, sier Knut Alfsen.

Han er forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund (NSF) og organiserer om lag 1500 skuespillere. I dag er det kun det nyoppstartede Applaus Scene og NRK som tilbyr strømming av teaterstykker. På NRKs nett-tv kan man se en oppsetning av Peer Gynt på Det Norske Teatret helt gratis, selv om stykket fortsatt vises på teateret.

På nettsidene til Applaus finner du derimot kun trailere, men til høsten kan skoler og institusjoner strømme teaterforestillinger fra Applaus.

Fakta

Teateravtalen:

• Tariffavtale mellom Spekter og Norsk Skuespillerforbund om skuespillerarbeid ved teatre som er medlemmer i Norsk Teater- og orkesterforening.

• Avtalen omfatter i dag ikke aktører som strømmer teater.

• Både Skuespillerforbundet og teaterstrømming-tjenesten Applaus Scene ønsker nå å få strømming inn i Teateravtalen.

• Strømmevideotjenester gjør at man kan se video på nett uten å laste ned innholdet.

Ny tariffavtale

Teateravtalen er tariffavtalen mellom Spekter og Norsk Skuespillerforbund om skuespillerarbeid ved teatre som er medlemmer i Norsk Teater- og orkesterforening (NTO). Dagens avtale gjelder fram til neste hovedforhandling i 2020. Da vil både Skuespillerforbundet og Applaus Scene at de vil ha strømming av teater inn i avtalen.

– Det vil trolig være mulig for Applaus Scene å gå inn i tariffavtalen for teatersektoren, hvis de selv ønsker det og melder seg inn i Spekter, men det er altså opp til dem. Alternativt kan vi inngå en egen avtale som bare gjelder strømming av forestillinger. sier Knut Alfsen til Klassekampen.

– Dette er veldig gode nyheter, sier Monica Boracco.

Hun leder det nyoppstartede selskapet Applaus Scene som med støtte fra Kulturdepartementet ønsker å strømme teater ut til befolkningen fra høsten. Applaus har foreløpig avtaler om å strømme tre teaterproduksjoner som de har filmet.

– Som leder for Applaus har jeg gitt svært tydelig uttrykk for at jeg vil ha en fast avtale med kunstnerne. Vi er en ny aktør og har derfor ikke vært medlem av noen arbeidsgiverorganisasjoner fram til nå. Nå ligger det an til at vi går inn i Spekter. Fra den posisjonen kan vi jobbe med avtaleverket på en god måte. sier Boracco.

Hun presiserer at det ikke blir lett å få noe helt nytt som teaterstrømming inn i Teateravtalen, men at det er viktig for hele bransjen at de får det til.

– Vi ønsker bærekraft i hele bransjen, også for kunstnerne. Forpliktende bransjeavtaler vil gjøre det mer forutsigbart å inngå avtaler med dem som er involverte i en teaterproduksjon.

Det handler om ryddige arbeidsforhold, sier Boracco.

– Det er jeg veldig opptatt av, sier hun, og mener at de i avtalene de har inngått til nå har satt en bransjestandard til etterfølgelse for nye strømmeselskaper.

Tøff konkurranse

– I dag er konkurransen om skuespillerjobbene ganske tøff. Det er veldig mange som ønsker seg jobber, mens de faste jobbene er ganske få. Når man som enkeltskuespiller skal forhandle, er man i en svak forhandlingsposisjon. Derfor er det viktig at vi som fagforening forhandler om en tariffavtale for å få på plass noen minimumsbetingelser, også for strømming av teater, sier Knut Alfsen.

Han mener det blir enda mer komplisert når skuespillerne skal forhandle med strømmetjenester.

– I dag har vi jo noen regler for hvordan skuespillere skal få betalt for det arbeidet de gjør på en scene. Det er mer komplisert når arbeidet på scenen vises andre steder enn i teatersalen. Det er det som skjer med strømming av teater, så vi trenger tydeligere avtaler, slik vi har med teatrene i dag, sier han, og legger til at strømming av teater ikke er teater.

– Teaterstrømming er ikke teater, det er noe annet. Derfor må vi få det inn i avtalene. En film av et teaterstykke er et annet uttrykk kunstnerisk, og film har også andre økonomiske pengestrømmer.

rauandi@klassekampen.no

Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Fredag 15. november 2019
Scenerøyk ved Den Norske Opera & Ballett har gjort 21 orkestermusikere syke. – Omfanget har økt betraktelig i år, sier kommunikasjonssjef.
Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Mandag 11. november 2019
En tredel av Forfatterforbundets medlemmer gir ut bøkene sine selv. Snart kan de få enklere tilgang til ettertraktede stipendmidler.
Lørdag 9. november 2019
Striden rundt kulturredaktør Eivind Røssaak i 1996–97 handlet egentlig om andre ting enn hva som sto i avisa, mener tidligere Klassekampen- redaktør Paul Bjerke.
Fredag 8. november 2019
Resetts bruk av anonyme skribenter gjør at redaktør Helge Lurås ikke har fått innpass i Norsk Redaktør­forening.
Torsdag 7. november 2019
Av 17 bildekunstnere som tjente over én million kroner i fjor, er bare fire kvinner. Utstillingsaktuelle Ørnulf Opdahl er på andreplass med 6,4 millioner kroner i nettoinntekt.
Onsdag 6. november 2019
Jo Nesbø og Jørn Lier Horst tok store lønnshopp i fjor. Til sammen tjente de 64 millioner kroner. – Vinnerne tar det meste, sier forfatter Mikkel Bugge.