Lørdag 20. juli 2019
50-årsdagen for månelandingen markeres stort i USA
50 år etter månelandingen arrangeres en rekke jubileumsmarkeringer over hele USA. På jubileumsdagen startet også et internasjonalt mannskap ferden til ISS.
Publisert: 20 Juli 22:38
50 år etter månelandingen arrangeres en rekke jubileumsmarkeringer over hele USA. På jubileumsdagen startet også et internasjonalt mannskap ferden til ISS.
På Kennedy Space Center i Florida, der Saturn V-raketten med Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins om bord tok av sommeren 1969, var blant andre visepresident Mike Pence og Aldrin selv på plass.
Aldrin viste Pence den sagnomsuste utskytningsrampen 39a, der den første måneferden startet.
Neil Armstrong døde i 2012, og det er dermed Aldrin (89) og Collins (88) som er igjen for å markere jubileet.

MarkeringerI Armstrongs hjemby Wapakoneta i Ohio deltok 2.000 personer i et løp under vignetten «Run to the Moon» og ved Museum of Flight i Seattle var det lange køer av folk som ville se Apollo 11s kommandomodul Columbia.
Flere andre steder i USA skal det holdes nedtellinger når selve landingstidspunktet for 50 år siden nærmer seg.
Noen timer tidligere startet også en amerikansk, en italiensk og en russisk astronaut ferden mot Den internasjonale romstasjonen sammen.
Aleksander Skvortsov fra russiske Roscosmos, NASAs Andrew Morgan og Luca Parmitano fra ESA tok av fra rombasen Bajkonur i Kasakhstan i 43 graders hete lørdag.
Etter planen skal de ankomme romstasjonen ISS etter en seks timer lang ferd. Oppskytningen i et russisk Sojuz-fartøy gikk helt etter planen, ifølge Roscosmos.

RomsamarbeidAv de tre om bord i Sojuz-fartøyet lørdag, var det bare 53 år gamle Skvortsov som var født da Armstrong og Aldrin tok de første skrittene på månen etter en vellykket landing i Stillhetens hav med landingsfartøyet Eagle.
Turens emblem er utformet for å ligne Apollo 11s, med astronautenes navn bevisst utelatt for å fremheve romfartens universelle natur.
I forkant av avgangen omtalte Morgan Apollo 11-ekspedisjonen i 1969 som en «seier for hele menneskeheten». Han ville imidlertid ikke svare direkte på om han trodde russiske kosmonauter noen gang ville gå på månen.
– NASA er enda bedre i stand til å få til store ting som et ledd i internasjonalt samarbeid, sa han.
Russland og Vesten konkurrerer fortsatt i verdensrommet fem tiår etter månelandingen, men fokuset er i våre dager stort sett flyttet til samarbeidsprosjekter som ISS.


(©NTB)
Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.
Torsdag 12. desember 2019
FORANDRET: Martin Apenes var med på å bygge opp Nav, og mener det ikke ble som tenkt. – Politikerne skaper mistillit til offentlige tjenester, sier han.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Torsdag 12. desember 2019
• I dag går britene til et valg landets tabloider har døpt «brexmas elections» fordi spørsmålet om EU-medlemskap har en så sentral posisjon i en valgkamp rett oppunder jul. De britiske tabloidene er ellers omtrent akkurat så hardt vinklet...
Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Onsdag 11. desember 2019
• Sveriges regjering unngikk med nød og neppe en større krise denne uka, etter at Vänsterpartiet i går trakk mistillitsforslaget mot sosialdemokratenes arbeidsmarkeds­minister Eva Nordmark. Mis­tilliten ble fremmet sammen med Moderaterna,...
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.