Fredag 19. juli 2019
Tollkrig førte til smell for Elkem
Elkem opplevde en tilbakegang på 1.355 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Dyre silikonprodukter fra Kina er årsaken
Publisert: 19 Juli 07:44
Elkem opplevde en tilbakegang på 1.355 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Dyre silikonprodukter fra Kina er årsaken
Tollkrigen mellom USA og Kina førte til Elkems kraftige tilbakegang i årets andre kvartal, skriver selskapet i en børsmelding. Ifølge kvartalsrapporten endte selskapets driftsresultatet på 300 millioner kroner mot 1.655 millioner kroner i fjor.
Selskapets resultat før skatt endte på 210 millioner kroner mot 1.423 millioner kroner i tilsvarende periode i 2018.
– Prisene på silikonprodukter i Kina steg i mars i etterkant av kinesisk nyttår, men fikk en ny bratt nedgang i mai etter implementeringen av ytterligere tollsatser i USA. Tollsatsene medførte betydelig usikkerhet i markedet og kinesiske kunder besluttet å midlertidig stanse sine bestillinger i mai og juni. Etterspørselen i Kina ser ut til å ha forbedret seg i juli, men på lavere prisnivåer, sier konsernsjef Helge Aasen i Elkem.
Også produksjonsproblemer etter en planlagt vedlikeholdsstans i Frankrike i april og mai, har påvirket kvartalsresultatet negativt.
– Den negative finansielle effekten av vedlikeholdsstansen og de påfølgende oppstartsproblemene, var på totalt 185 millioner kroner, sier Aasen.
(©NTB)
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Onsdag 21. august 2019
TRUSSEL: I mai ga PST politiet beskjed om at trussel­nivået for angrep fra høyre­ekstreme var økt. Moskeer var aktuelle mål, men ingen informerte dem.
Onsdag 21. august 2019
• I en usedvanlig hard kommentar om Norges forhold til Russland advarer Kjetil Stormark i nettstedet aldrimer.no mot russisk påvirkning av norsk opinion. Kommentaren er skrevet i kjølvannet av den store russiske militærøvelsen utenfor Norge,...
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Tirsdag 20. august 2019
• «Lokalvalet har blitt eit ras av happenings av det som kommunevalet dreier seg aller minst om», skriver Knut Aastad Bråten i Nationen. Han er redaktør i tidsskriftet Syn og Segn og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nord-Aurdal. I...
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Mandag 19. august 2019
Ikke har hun drømt om å bli artist og ikke er hun så glad i musikk, men en voksende fanskare gjør at Aurora må stå på. Nå skal hun tilbringe et par måneder med norsk konsertpublikum.