Torsdag 18. juli 2019
FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter
En FN-spesialrapportør sier at Ungarn må slutte å prioritere sikkerhetshensyn over migranters menneskerettigheter.
Publisert: 18 Juli 04:32
En FN-spesialrapportør sier at Ungarn må slutte å prioritere sikkerhetshensyn over migranters menneskerettigheter.
Utsagnet kommer fra spesialrapportør Felipe Gonzalez Morales, som onsdag rundet av et åtte dagers langt besøk til Ungarn.
Gonzalez Morales trekker blant annet fram hvordan barnefamilier som avventer svar på asylsøknader blir holdt innesperret i transittsoner, som negativt.
Han beskriver forholdene i disse transittsonene som «fengselslignende», og sier familiene heller bør plasseres i åpne mottakssentre.
FN-rapportøren sier det sitter 280 mennesker innesperret i slike soner på grensen mot Serbia. Av disse er 60 prosent barn, skriver Reuters.

Fire år gammel kriseerklæringGonzalez Morales uttrykker videre bekymring for landets tungvinne asylprosess, og oppfordrer statsminister Viktor Orbán til å ende kriseerklæringen hans regjering kom med i 2016, da migrantstrømmen i dag er betraktelig redusert.
– Den nåværende situasjonen er en fullstendig annen enn den vi så for fire år siden. Sikkerhetsspørsmål som er legitime, men ikke kan overgå menneskerettigheter, bør ble tilpasset virkeligheten, sier han.
Spesialrapportøren trekker også fram politiseringen av migrasjonsspørsmål i Ungarn som problematisk. Han viser til «xenofobisk diskurs» fra regjeringstjenestemenn, som han sier gjør migranter til syndebukker, og også leder til diskriminering av ikke-hvite ungarere.

Svarer på FacebookTamas Menczer i Ungarns utenriksdepartement svarer på kritikken i en Facebook-video.
Der framholder han at migrasjon ikke er «et problem vi har lagt bak oss, det er heller selve problemet».
Orban har siden flyktningkrisen i 2015 basert sin regjerings politiske plattform på innvandring, og han sier det vil være Europas viktigste sak i flere tiår framover. Statsministeren er spesielt skeptisk til muslimsk innvandring, og framholder at Ungarn og Europa må beskytte sin kristne kultur.
Ungarn satte opp piggtrådgjerder langs den sørlige grensa sent i 2015, da om lag 400.000 mennesker passerte gjennom landet på vei til Vest-Europa.
– Gjerdet vil bli der det er, da det bidrar til å sikre det ungarske folk, sier Menczer i videoen.

(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.