Torsdag 18. juli 2019
FN-ekspert ber Ungarn ta mer hensyn til migranters menneskerettigheter
FNs spesialrapportør om migranters rettigheter sier Ungarn må slutte å la sikkerhetshensyn gå foran migranters menneskerettigheter.
Publisert: 18 Juli 03:25
FNs spesialrapportør om migranters rettigheter sier Ungarn må slutte å la sikkerhetshensyn gå foran migranters menneskerettigheter.
Utsagnet kommer fra spesialrapportør Felipe Gonzalez Morales, som onsdag rundet av et åtte dagers langt besøk til Ungarn.
Gonzalez Morales trekker blant annet fram hvordan barnefamilier som avventer svar på asylsøknader blir holdt innesperret i transittsoner som negativt.
Han beskriver forholdene i disse transittsonene som «fengselslignende», og sier familiene heller bør plasseres i åpne mottakssentre.
FN-rapportøren sier det sitter 280 mennesker innesperret i slike soner på grensen mot Serbia. Av disse er 60 prosent barn, skriver Reuters.

Fire år gammel kriseerklæringGonzalez Morales uttrykker videre bekymring for landets tungvinne asylprosess, og oppfordrer statsminister Viktor Orbán til å ende kriseerklæringen hans regjering kom med i 2016, da migrantstrømmen i dag er betraktelig redusert.
– Den nåværende situasjonen er en fullstendig annen enn den vi så for fire år siden. Sikkerhetsspørsmål som er legitime, men ikke kan overgå menneskerettigheter, bør ble tilpasset virkeligheten, sier han.
Spesialrapportøren trekker også fram politiseringen av migrasjonsspørsmål i Ungarn som problematisk. Han viser til «xenofobisk diskurs» fra regjeringstjenestemenn, som han sier gjør migranter til syndebukker, og også leder til diskriminering av ikke-hvite ungarere.

Svarer på FacebookTamas Menczer i Ungarns utenriksdepartement svarer på kritikken i en Facebook-video.
Der framholder han at migrasjon ikke er «et problem vi har lagt bak oss, det er heller selve problemet».
Orban har siden flyktningkrisen i 2015 basert sin regjerings politiske plattform på innvandring, og han sier det vil være Europas viktigste sak i flere tiår framover. Statsministeren er spesielt skeptisk til muslimsk innvandring, og framholder at Ungarn og Europa må beskytte sin kristne kultur.
Ungarn satte opp piggtrådgjerder langs den sørlige grensa sent i 2015, da om lag 400.000 mennesker passerte gjennom landet på vei til Vest-Europa.
– Gjerdet vil bli der det er, da det bidrar til å sikre det ungarske folk, sier Menczer i videoen.

(©NTB)
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Tirsdag 20. august 2019
• «Lokalvalet har blitt eit ras av happenings av det som kommunevalet dreier seg aller minst om», skriver Knut Aastad Bråten i Nationen. Han er redaktør i tidsskriftet Syn og Segn og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nord-Aurdal. I...
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Mandag 19. august 2019
Ikke har hun drømt om å bli artist og ikke er hun så glad i musikk, men en voksende fanskare gjør at Aurora må stå på. Nå skal hun tilbringe et par måneder med norsk konsertpublikum.
Mandag 19. august 2019
Medvirking og mediebruk er viktig i den kommende kulturmeldingen for barn og unge.
Mandag 19. august 2019
• «Den blomst vi kaller rose, vil dufte liflig uten rosens navn», skrev poeten. Men navn betyr noe, ikke minst i politikken, der bevegelser og strømninger sjelden kan identifiseres på lukta alene. Først når man er døpt, er man en «aktør» å...
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?