Torsdag 18. juli 2019
Over 50 prosent er mot profitt i velferden, viser ny undersøkelse
Mer enn halvparten av de spurte i en fersk undersøkelse er enige i at private selskaper ikke bør få ta ut profitt fra offentlige velferdstjenester.
Publisert: 18 Juli 18:48
Mer enn halvparten av de spurte i en fersk undersøkelse er enige i at private selskaper ikke bør få ta ut profitt fra offentlige velferdstjenester.
Undersøkelsen er utført av Sentio for Fagforbundet, skriver FriFagbevegelse. Respondentene ble spurt om de var enige eller uenige i følgende påstand:
«Private selskaper bør ikke få ta ut profitt fra drift av offentlige velferdstjenester som sykehjem, barnehage og skole».
37 prosent svarte de var helt enige, 21 prosent litt enige, mens 16 prosent var litt uenige. Antallet helt uenige var 21 prosent. Resterende svarte «vet ikke».
– Jeg er glad for at folk flest er enige med oss i at det er en uting at kommersielle selskaper tar ut store fortjenester fra norsk velferd, skriver Fagforbundet-leder Mette Nord i en epost til avisen.
Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og handel mener at Fagforbundets spørsmål er ledende, og sier at ordet «profitt» er negativt ladd. Til FriFagbevegele sier hun det eksisterer flere målinger som viser at flertallet i befolkningen er positive til at private bedrifter leverer offentlige tjenester.
– Vi har løst de store oppgavene i Norge ved en offentlig-privat velferdsmiks, enten det var utbygging av olje på 60- og 70-tallet, å sikre full barnehagedekning tidlig på 2000-tallet eller å løse en rekordstor tilstrømming av flyktninger i 2015.

(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.