Onsdag 17. juli 2019
Retten mener det er økt fare for at Krekar kan stikke av
Oslo tingrett mener at faren har økt for at mulla Krekar vil flykte etter han fikk en italiensk dom på tolv år. Onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker.
Publisert: 17 Juli 20:59
Oslo tingrett mener at faren har økt for at mulla Krekar vil flykte etter han fikk en italiensk dom på tolv år. Onsdag ble han varetektsfengslet i fire uker.
Krekar anker Oslo tingretts kjennelse, ifølge hans forsvarer.
Kjennelsen er i tråd med påstanden som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) la ned da Krekar ble fremstilt for varetektsfengsling under rettsmøtet onsdag ettermiddag.
– Jeg er selvfølgelig skuffet, sier Krekars norske forsvarer Brynjar Meling til NTB.
Mulla Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad som han egentlig heter, ble mandag denne uken funnet skyldig i terrorplanlegging og dømt til tolv års fengsel i Italia. Han anker dommen.
Krekar ble pågrepet av PST samme kveld på bakgrunn av internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse fra italienske myndigheter.

Angivelig terrornettverkItalienske myndigheter mener Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax, som skal ha hatt forbindelser til den ytterliggående islamistgruppa IS. De mener også han skal ha planlagt terror mot et ikke navngitt parlament.
Krekar selv beskriver Rawti Shax som et politisk og filosofisk manifest.
– Det ligger på internett, alle kan lese det og det har overhodet ingenting å gjøre med terror, sa Krekar under onsdagens fengslingsmøte.
– Jeg skjønner ikke hvorfor noen er redd meg. Jeg har vært her i 28 år – jeg er ingen trussel mot rikets sikkerhet, sa mullaen.

Redd for at Krekar flykterDen italienske rettssaken mot Krekar og fem andre tiltalte har blitt utsatt en rekke ganger. Mandag denne uken fant den altså etter hvert sted domstolen Corte de Assise i byen Bolzano i Nord-Italia. Den 63 år gamle kurdiske irakeren fikk utstedt norske reisedokumenter for å kunne være til stede, men nektet å reise til Italia ettersom norske myndigheter ikke ville garantere ham returreise.
PST har tidligere trukket fram faren for unndragelse – altså faren for at Krekar stikker av eller går under jorden. Det mener forsvarer Meling er bare tull og har pekt på at hans klient alltid har møtt opp hos politiet når han har blitt bedt om det.
I onsdagens kjennelse fra Oslo tingrett vektlegges det at faren for at Krekar vil kunne stikke av, har økt de siste dagene.
– Slik retten ser det, øker unndragelsesfaren at Ahmad er kjent med at han dømt til 12 års fengsel, i en dom som er illustrerende for hva som kan bli et endelig straffenivå, heter det i kjennelsen.

Italia vil be om utleveringDet italienske justisdepartementet bekreftet onsdag ettermiddag at de vil be om å få Krekar utlevert «i løpet av få dager», ifølge NRK.
– Det var som forventet, men vi vil kjempe mot denne begjæringen. Vi ønsker å få alle sidene i denne saken fram i lyset. Jeg håper vi har en opposisjon som legger press på regjeringen og stiller spørsmål om hva som skjedde mellom Norge og Italia den 7. juli i 2014, sier Meling til NTB.
Han sikter til da Vidar Brein-Karlsen (Frp), som da var statssekretær for daværende justisminister Anders Anundsen, møtte sin italienske kollega i Roma sommeren 2014. Under møtet overleverte Brein-Karlsen et notat fra riksadvokat Tor-Aksel Busch som handlet om hvordan Norge kunne bistå for å få Krekar utlevert til Italia, ifølge NRK.
– Dette er og blir en politisk sak, uansett hvordan man måtte se på det. Saken har en politisk slagside så lenge partiet som sitter med justisministeren, har som valgkampløfte å bli kvitt denne mannen, sier Meling.
Torsdag 12. desember 2019
FORANDRET: Martin Apenes var med på å bygge opp Nav, og mener det ikke ble som tenkt. – Politikerne skaper mistillit til offentlige tjenester, sier han.
Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Torsdag 12. desember 2019
• I dag går britene til et valg landets tabloider har døpt «brexmas elections» fordi spørsmålet om EU-medlemskap har en så sentral posisjon i en valgkamp rett oppunder jul. De britiske tabloidene er ellers omtrent akkurat så hardt vinklet...
Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Onsdag 11. desember 2019
• Sveriges regjering unngikk med nød og neppe en større krise denne uka, etter at Vänsterpartiet i går trakk mistillitsforslaget mot sosialdemokratenes arbeidsmarkeds­minister Eva Nordmark. Mis­tilliten ble fremmet sammen med Moderaterna,...
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.