Onsdag 17. juli 2019
Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte
Norge har fortsatt ikke mottatt noen begjæring om utlevering av mulla Krekar eller de to norske statsborgerne som er terrordømt i Italia.
Publisert: 17 Juli 12:04
Norge har fortsatt ikke mottatt noen begjæring om utlevering av mulla Krekar eller de to norske statsborgerne som er terrordømt i Italia.
Mulla Krekar ble funnet skyldig i terrorplanlegging og dømt til tolv års fengsel mandag. Han ble pågrepet av PST samme kveld og framstilles onsdag for varetektsfengsling.
En mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel, mens en mann i 40-årene, bosatt i Buskerud, ble dømt til sju år og seks måneder i fengsel.
PST opplyser til NTB at det ikke er funnet grunn til å pågripe disse to.
Italia har tidligere sendt ut internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse på alle de tre, men har ikke bedt Norge om å utlevere dem.
– Vi har ikke mottatt noen slik begjæring, opplyser fagdirektør Guttorm Aanes i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB onsdag formiddag.
Utleveringslovens paragraf 2 beskytter uansett de to mennene i 40-årene mot utlevering, ettersom de begge er innvilget norsk statsborgerskap.
Borgarting lagmannsrett har derimot slått fast at mulla Krekar, som ikke er norsk statsborger, kan utleveres, og Høyesterett har opprettholdt den kjennelsen.
Det er imidlertid et åpent spørsmål om utlevering til Italia kan finne sted før dommen er rettskraftig. Ankemulighetene er mange i Italia, og dette kan ta over ti år.
(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.