Onsdag 17. juli 2019
Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av terrordømte
Norge har fortsatt ikke mottatt noen begjæring om utlevering av mulla Krekar eller de to norske statsborgerne som er terrordømt i Italia.
Publisert: 17 Juli 11:09
Norge har fortsatt ikke mottatt noen begjæring om utlevering av mulla Krekar eller de to norske statsborgerne som er terrordømt i Italia.
Mulla Krekar ble funnet skyldig i terrorplanlegging og dømt til tolv års fengsel mandag. Han ble varetektsfengslet av PST samme kveld og framstilles onsdag for varetektsfengsling.
En mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel, mens en mann i 40-årene, bosatt i Buskerud, ble dømt til sju år og seks måneder i fengsel.
PST opplyser til NTB at det ikke er funnet grunn til å pågripe disse to.
Italia har tidligere sendt ut internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse på alle de tre, men har ikke bedt Norge om å utlevere dem.
– Vi har ikke mottatt noen slik begjæring, opplyser fagdirektør Guttorm Aanes i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB onsdag formiddag.
Utleveringslovens paragraf 2 beskytter uansett de to mennene i 40-årene mot utlevering, ettersom de begge er innvilget norsk statsborgerskap.
Borgarting lagmannsrett har derimot slått fast at mulla Krekar, som ikke er norsk statsborger, kan utleveres, og Høyesterett har opprettholdt den kjennelsen.
Det er imidlertid et åpent spørsmål om utlevering til Italia kan finne sted før dommen er rettskraftig. Ankemulighetene er mange i Italia, og dette kan ta over ti år.
(©NTB)
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Tirsdag 20. august 2019
• «Lokalvalet har blitt eit ras av happenings av det som kommunevalet dreier seg aller minst om», skriver Knut Aastad Bråten i Nationen. Han er redaktør i tidsskriftet Syn og Segn og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nord-Aurdal. I...
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Mandag 19. august 2019
Ikke har hun drømt om å bli artist og ikke er hun så glad i musikk, men en voksende fanskare gjør at Aurora må stå på. Nå skal hun tilbringe et par måneder med norsk konsertpublikum.
Mandag 19. august 2019
Medvirking og mediebruk er viktig i den kommende kulturmeldingen for barn og unge.
Mandag 19. august 2019
• «Den blomst vi kaller rose, vil dufte liflig uten rosens navn», skrev poeten. Men navn betyr noe, ikke minst i politikken, der bevegelser og strømninger sjelden kan identifiseres på lukta alene. Først når man er døpt, er man en «aktør» å...
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?