Onsdag 17. juli 2019
Voldssiktet par får ikke samvær med babyen sin
Besøksforbudet for et par fra Hønefoss som er siktet for grov kroppsskade mot spedbarnet sitt på elleve uker, opprettholdes av Ringerike tingrett.
Publisert: 17 Juli 18:03
Besøksforbudet for et par fra Hønefoss som er siktet for grov kroppsskade mot spedbarnet sitt på elleve uker, opprettholdes av Ringerike tingrett.
Paret ble ilagt besøksforbud i forbindelse med siktelsen. Faren anket forbudet, men Ringerike tingrett ga onsdag påtalemyndigheten medhold. Paret har fått unntak fra besøksforbudet og har møtt barnet til fastsatte tidspunkter.
I kjennelsen legges det vekt på at barn ikke skal ha svakere rettsvern enn voksne. Tingretten mener samvær vil være en krenkelse av den fornærmede i saken, spedbarnet, siden paret er mistenkt for vold.
– Voksne fornærmede ville i en tilsvarende situasjon blitt skjermet, heter det i kjennelsen.

BeskyttelsePolitiet ville opprettholde besøksforbudet og mener at det kan være risiko for nye handlinger.
– Men også at fornærmede skal beskyttes fra en antatt gjerningsmann og at de ikke skal være sammen etter at det er skjellig grunn for en så alvorlig handling, sa påtaleansvarlig Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt til VG tidligere onsdag.

Innlagt på sykehusTingretten er imidlertid ikke enig med politiet i at det er fare for nye straffbare handlinger.
– Fornærmede er innlagt på sykehus, og det anses ikke å foreligge noen reell eller nærliggende fare for overgrep av noen karakter, heter det.
Barnet har vært innlagt i over en måned på Ullevål sykehus i Oslo. Tilstanden er alvorlig, men ikke livstruende. Spedbarnet har fått alvorlige hodeskader og er etter alt å dømme påført hjerneskader.

Tre hypoteserSymptomene til barnet tyder ifølge politiet på at skadene kan ha blitt påført ved å riste barnet, men politiet jobber med tre hypoteser.
Den første er at skadene er påført barnet med vilje. Den andre hypotesen er at skadene er resultat av et uhell. Den tredje er at de alvorlige skadene har medisinske årsaker.
Både mor og far har stilt seg uforstående til siktelsen. Før rettssaken sa farens forsvarer til VG at besøksforbudet er uriktig.
– Vi mener at dette besøksforbudet ikke har noen hjemmel. Det er ikke noen nær risiko og reell risiko for at man skal krenke dette barnet på noen som helst måte, sa farens forsvarer, advokat Jon Anders Hasle.
(©NTB)
Torsdag 12. desember 2019
FORANDRET: Martin Apenes var med på å bygge opp Nav, og mener det ikke ble som tenkt. – Politikerne skaper mistillit til offentlige tjenester, sier han.
Torsdag 12. desember 2019
Bare tre av styre­lederne for 37 av de største kultur­institusjonene våre er hentet fra kultur­livet. – Problematisk tendens, mener regissør og utvalgsleder.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Torsdag 12. desember 2019
• I dag går britene til et valg landets tabloider har døpt «brexmas elections» fordi spørsmålet om EU-medlemskap har en så sentral posisjon i en valgkamp rett oppunder jul. De britiske tabloidene er ellers omtrent akkurat så hardt vinklet...
Onsdag 11. desember 2019
Gloria forlag sliter med å tjene penger etter skilsmissen fra Petter Stordalens forlagsfamilie. – Vi har vært uheldige, sier forlagssjef Anne Gaathaug.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Onsdag 11. desember 2019
I TRØBBEL: Både jetfly og forsvarshelikoptre er tatt i bruk for å sikre beredskapen i nord under Babcocks sammenbrudd. Det kan ende med en kjemperegning for selskapet.
Onsdag 11. desember 2019
• Sveriges regjering unngikk med nød og neppe en større krise denne uka, etter at Vänsterpartiet i går trakk mistillitsforslaget mot sosialdemokratenes arbeidsmarkeds­minister Eva Nordmark. Mis­tilliten ble fremmet sammen med Moderaterna,...
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Tirsdag 10. desember 2019
KRISE I LUFTA: Luftambulansen i Nord-Norge har sviktet 286 ganger på fem måneder. Helseminister Bent Høie vet verken prislappen eller hvem som skal ta regningen for ekstra beredskapstiltak.