Onsdag 17. juli 2019
Facebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer
Facebook bekrefter at de fjerner alle innlegg som støtter «farlige personer», etter at Per-Willy Amundsens (Frp) innlegg er slettet.
Publisert: 17 Juli 00:08
Facebook bekrefter at de fjerner alle innlegg som støtter «farlige personer», etter at Per-Willy Amundsens (Frp) innlegg er slettet.
Innlegget som nå ifølge Amundsen er slettet, handlet om den britiske islamkritikeren og aktivisten Tommy Robinson.
– Tommy bør få asyl i Norge, fordi Storbritannia har sviktet ytringsfriheten. Han er politisk forfulgt, skrev Per-Willy Amundsen (Frp) i innlegget som ble publisert 11. juli.
Den tidligere justisministeren skrev videre: «Dette er garantert en status Facebook vil stoppe».
Ifølge Amundsen slettet Facebook det aktuelle innlegget fra siden hans fire dager senere. Facebook vil imidlertid ikke bekrefte at de har slettet innlegget.
– Vi kommenterer ikke enkeltpersoners innlegg av hensyn til personvernet, sier policy manager Janne Elvelid i Facebook Norge til NTB.

– Sletter støtte til farlige personerFacebook bekrefter imidlertid at selskapet sletter alle innlegg som støtter personer eller organisasjoner som de selv har pekt ut som «farlige». Tommy Robinson er blant dem.
Robinson er knyttet til UKIP og tidligere leder for det nå Facebook-utestengte English Defence League.
Facebook vil ikke oppgi hvor mange personer eller organisasjoner som er på listen.
– Jeg har ikke den informasjonen på strak arm, men jeg kan si at dette ikke skjer ofte, sier Elvelid.
– Det er en vanskelig balanse å gi et trygt miljø for brukerne våre og samtidig gi dem frihet til å uttrykke meninger, legger han til.

– Ytringsfriheten truesFacebook kontaktet Frps administrasjon og Statsministerens kontor (SMK) før innlegget ble fjernet.
– Facebook kontaktet SMK da de ikke nådde fram til Frps partikontor på grunn av ferieavvikling, opplyser SMK.
Amundsen reagerer sterkt.
– Prinsipielt er dette dypt problematisk, om enn bare et lite eksempel på hvordan ytringsfriheten trues. Facebook er på mange måter en monopolist. Dersom de ikke selv klarer å forholde seg til ytringsfriheten, bør Stortinget vurdere om det kan være fornuftig å bruke lovgiving for å beskytte lovlige ytringer på Facebook, skriver Amundsen.

– Skremmende– Man kan mene hva man vil om Robinson. Uavhengig av det, så er det skremmende at Facebook har lagt seg på en linje at de sletter og sensurer meningsinnhold, sier Amundsen til Medier24.
– Ytringsfriheten handler ikke om kun å tillate meninger man liker. Selvfølgeligheter trenger ikke ytringsfrihet. Det er de kontroversielle og kontrære standpunktene som trenger beskyttelse, og det ser ikke Facebook ut til å forstå, legger han til.
(©NTB)
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Tirsdag 20. august 2019
• «Lokalvalet har blitt eit ras av happenings av det som kommunevalet dreier seg aller minst om», skriver Knut Aastad Bråten i Nationen. Han er redaktør i tidsskriftet Syn og Segn og kommunestyrerepresentant for Venstre i Nord-Aurdal. I...
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Mandag 19. august 2019
Ikke har hun drømt om å bli artist og ikke er hun så glad i musikk, men en voksende fanskare gjør at Aurora må stå på. Nå skal hun tilbringe et par måneder med norsk konsertpublikum.
Mandag 19. august 2019
Medvirking og mediebruk er viktig i den kommende kulturmeldingen for barn og unge.
Mandag 19. august 2019
• «Den blomst vi kaller rose, vil dufte liflig uten rosens navn», skrev poeten. Men navn betyr noe, ikke minst i politikken, der bevegelser og strømninger sjelden kan identifiseres på lukta alene. Først når man er døpt, er man en «aktør» å...
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?