Onsdag 17. juli 2019
Facebook: – Vi fjerner innlegg som støtter farlige personer
Facebook bekrefter at de fjerner alle innlegg som støtter «farlige personer», etter at Per-Willy Amundsens (Frp) innlegg er slettet.
Publisert: 17 Juli 00:08
Facebook bekrefter at de fjerner alle innlegg som støtter «farlige personer», etter at Per-Willy Amundsens (Frp) innlegg er slettet.
Innlegget som nå ifølge Amundsen er slettet, handlet om den britiske islamkritikeren og aktivisten Tommy Robinson.
– Tommy bør få asyl i Norge, fordi Storbritannia har sviktet ytringsfriheten. Han er politisk forfulgt, skrev Per-Willy Amundsen (Frp) i innlegget som ble publisert 11. juli.
Den tidligere justisministeren skrev videre: «Dette er garantert en status Facebook vil stoppe».
Ifølge Amundsen slettet Facebook det aktuelle innlegget fra siden hans fire dager senere. Facebook vil imidlertid ikke bekrefte at de har slettet innlegget.
– Vi kommenterer ikke enkeltpersoners innlegg av hensyn til personvernet, sier policy manager Janne Elvelid i Facebook Norge til NTB.

– Sletter støtte til farlige personerFacebook bekrefter imidlertid at selskapet sletter alle innlegg som støtter personer eller organisasjoner som de selv har pekt ut som «farlige». Tommy Robinson er blant dem.
Robinson er knyttet til UKIP og tidligere leder for det nå Facebook-utestengte English Defence League.
Facebook vil ikke oppgi hvor mange personer eller organisasjoner som er på listen.
– Jeg har ikke den informasjonen på strak arm, men jeg kan si at dette ikke skjer ofte, sier Elvelid.
– Det er en vanskelig balanse å gi et trygt miljø for brukerne våre og samtidig gi dem frihet til å uttrykke meninger, legger han til.

– Ytringsfriheten truesFacebook kontaktet Frps administrasjon og Statsministerens kontor (SMK) før innlegget ble fjernet.
– Facebook kontaktet SMK da de ikke nådde fram til Frps partikontor på grunn av ferieavvikling, opplyser SMK.
Amundsen reagerer sterkt.
– Prinsipielt er dette dypt problematisk, om enn bare et lite eksempel på hvordan ytringsfriheten trues. Facebook er på mange måter en monopolist. Dersom de ikke selv klarer å forholde seg til ytringsfriheten, bør Stortinget vurdere om det kan være fornuftig å bruke lovgiving for å beskytte lovlige ytringer på Facebook, skriver Amundsen.

– Skremmende– Man kan mene hva man vil om Robinson. Uavhengig av det, så er det skremmende at Facebook har lagt seg på en linje at de sletter og sensurer meningsinnhold, sier Amundsen til Medier24.
– Ytringsfriheten handler ikke om kun å tillate meninger man liker. Selvfølgeligheter trenger ikke ytringsfrihet. Det er de kontroversielle og kontrære standpunktene som trenger beskyttelse, og det ser ikke Facebook ut til å forstå, legger han til.
(©NTB)
Lørdag 7. desember 2019
• I 27 år har verdens land vært samlet til internasjonale klima­toppmøter. I år er vertslandet Spania etter at Chile i siste liten trakk seg fordi landet sto midt i en protestbølge mot ulikhet og manglende sosialt sikkerhetsnett. Protestene...
Lørdag 7. desember 2019
URO: SAS vil legge nye fly inn i et eget selskap med nye avtaler for de ansatte. Lederen i Norsk Kabinforening frykter at SAS ikke ønsker skandinaviske ansatte i framtida.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Lørdag 7. desember 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) overlater ansvaret for mediepolitikken til et byråkratisk utvalg som ikke må stå til ansvar for velgerne, mener Arbeiderpartiets Trond Giske.
Lørdag 7. desember 2019
WHO: Holths bok gir innsyn og innsikt i den kompliserte Syria-krigen.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Fredag 6. desember 2019
• Kristelig Folkepartis utdanningspolitiske talsperson Hans Fredrik Grøvan bekrefter overfor Utdanningsnytt at partiet vil stemme for å pålegge fylkene karakterbasert opptak i videregående skoler. Partiets primærstandpunkt er at det ønsker å...
Fredag 6. desember 2019
Neste år kommer to bredt anlagte true crime-serier om skandinaviske båtkatastrofer. De pårørende ønsker dem velkommen.
Fredag 6. desember 2019
HANDLEKRAFT: Regjeringen har på kort tid sørget for å mykne opp i au pair-reglene som skapte trøbbel for justisminister Jøran Kallmyr.
Torsdag 5. desember 2019
Forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Roh­de mener Baneheia-podkasten til TV?2 aldri burde vært kringkastet.