Tirsdag 16. juli 2019
GRASROTHJELP: I flere amerikanske storbyer har aktivister laget grupper for å hjelpe udokumenterte innvandrere. Her får atlantagruppen «Ice-chasers» opplæring. FOTO: MELISSA GOLDEN, THE NEW YORK TIMES/NTB SCANPIX
Immigrasjonsmyndighetenes utsendingsmetoder skaper blest i USA:
Utsendelser bremses
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.

USA

Amerikanske myndigheter varslet for kort tid siden at planen om å deportere i overkant av 2000 migranter som er utvist fra USA, men som ikke har forlatt landet, skulle iverksettes i ni storbyer forrige søndag.

Operasjonen gikk ut på at immigrasjonsmyndighetene Ice skulle oppsøke og arrestere flest mulig utviste migranter i løpet av helga.

Slik gikk det ikke. I går morges ble det klart at operasjonen hadde blitt nedskalert drastisk. Antallet arresterte var så vidt over 20 personer.

Endringen i planen skyldes dels at ordførerne i de ni byene valgte å hjelpe innvandrerne heller enn å hjelpe Ice. Deportasjonsplanen fikk også stor oppmerksomhet i amerikanske medier i forkant, slik at folk som sto i fare for å bli deportert ikke åpnet døra når det banket på.

Fakta

U.S. Immigration and Customs Enforcement, Ice:

• Ice er et føderalt byrå i USA som ble opprettet i 2003 som et ledd i omorganiseringen av det amerikanske innenriksdepartementet etter 11 september 2001.

• Byrået har blant annet ansvar for å arrestere og deportere innvandrere uten lovlig opphold.

• Under president Barack Obama fokuserte Ice primært på straffedømte udokumenterte innvandrere.

• President Donald Trump har instruert Ice om å arrestere og deportere alle som er i landet ulovlig.

«Ice-chasers»

Immigrasjonsmyndighetene Ice er et føderalt byrå med ansvar for innvandringsfeltet. Det innebærer blant annet ansvar for deportering og de svært omstridte interneringsleirene for «ulovlige innvandrere».

Fordi Ice ikke har samme fullmakter som politiet, benytter byrået seg av andre strategier for å få identifisert og arrestert sine mål. De kan ikke uten videre ta seg inn i husene til folk.

Derfor er det en vanlig strategi at Ice-agentene banker på døra og spør om å bli invitert inn. En annen mye brukt metode er å vente utenfor husene til sine mål på morgenen før de skal på jobb, for så å anholde dem idet de har gått ut av huset.

Metodene er kontroversielle og har fått flere svar. Ett av dem er lokale frivillige grupper som følger etter Ice-agentene for å opplyse agentenes mål om hvilke rettigheter de har. De filmer også hendelser i tillegg til å spre informasjon på sosiale medier. I sørstatsbyen Atlanta kaller disse gruppene seg for «Ice-chasers» (Ice-jegere).

Fribyer

Et annet svar på Ices metoder er at mange av USAs storbyer, som New York, Houston og Los Angeles, har politiske vedtak på å ikke hjelpe Ice med blant annet arrestasjoner eller informasjon.

Disse såkalte fribyene har siden 1980-tallet utfordret den føderale migrasjonspolitikken ved å ikke aktivt utvise byinnbyggere uten oppholdstillatelse.

I forkant av helgas varslede Ice-aksjon, gikk flere ordførere ut for å berolige sine innbyggere med at de ikke ville hjelpe Ice samtidig som byene benyttet offisielle kanaler for å opplyse innvandrere om hvilke rettigheter de har.

Endringer fra Obama

Tilspissingen av innvandringsdebatten i USA har tiltatt siden Donald Trump kom til makta i 2017. Et eksempel på dette er at presidenten denne uka, via en twittermelding, ba flere progressive kongresskvinner om å «dra tilbake til de korrupte landene de kommer fra». Tweeten har blitt sterkt kritisert av mange for å ha rasistisk innhold.

Kvinnene ble ikke navngitt, men var rettet mot Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley og Ilhan Omar, som har vært blant de skarpeste kritikerne av Trumps innvandringspolitikk.

– Innvandring har vært en viktig sak i amerikansk politikk lenge, men Trump har polarisert konflikten for å snakke til sin velgergruppe, sier Jennifer Leigh Bailey.

Bailey er professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

Hun forteller at lovverket på innvandring ikke har endret seg mye under president Trump, snarere måten å ta den i bruk på.

– Under Obama var det også deportasjoner. Det var imidlertid ikke like mange som ble fengslet før utsendelse. Det var heller ikke store «round ups» slik vi ser i dag.

Hun mener president Trumps polarisering av debatten tvinger demokratene som skal stille mot han lenger i den andre retningen.

Flere av Demokratenes presidentkandidater ønsker nå å oppløse Ice.

– Ice er et eksempel på hvordan Trump politiserer amerikanske institusjoner. Jeg kan ikke huske at en institusjon har vært så tett knyttet til bare ett av de politiske partiene tidligere, påpeker Bailey.

Hun trekker fram militæret som en annen grein der Trump forsøker det samme.

martinu@klassekampen.no

Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.
Lørdag 10. august 2019
MOTSTAND: Fleire tusen demonstrantar er arresterte før det kommande lokalvalet i Moskva. Det er varsla nye demonstrasjonar i dag.
Fredag 9. august 2019
FRAMTID: Dersom ikke ulikhetene og konfliktnivået i verden går ned, vil klimaendringene bli mye verre å leve med. Det melder FNs klimapanel i sin siste rapport.