Lørdag 13. juli 2019
Tyrkias kjøp av S-400 forverrer forholdet til USA
Den første leveransen av det russiske missilforsvarssystemet S-400 er ankommet Tyrkia. USA har gjentatte ganger rådet Tyrkia til ikke å kjøpe systemet.
Publisert: 13 Juli 03:36
Den første leveransen av det russiske missilforsvarssystemet S-400 er ankommet Tyrkia. USA har gjentatte ganger rådet Tyrkia til ikke å kjøpe systemet.
Leveransen skjer etter at amerikanerne denne uken advarte mot «reelle og negative» konsekvenser dersom Tyrkia kjøpte forsvarssystemet.
NATO, som teller Tyrkia blant sine medlemmer, er «bekymret for de potensielle konsekvensene» av kjøpet, opplyser en tjenestemann til AFP.
Tyrkia har gjentatte ganger blitt advart om at det russiske systemet ikke er kompatibelt med NATOs våpensystemer, spesielt F-35-programmet, som Washington tidligere har varslet at Tyrkia kan bli kastet ut av.

Telefonsamtale mellom Akar og EsperTyrkias forsvarsminister Hulusi Akar sa i en telefonsamtale med USAs fungerende forsvarsminister Mark Esper fredag at Tyrkia står overfor alvorlige trusler. Han sa innkjøpet «ikke er et valg, men en nødvendighet», opplyser det tyrkiske forsvarsdepartementet. Pentagon har bekreftet at samtalen fant sted.
Akar sa også at den tyrkiske hæren er den eneste styrken som er i stand til å danne en sikkerhetssone nord i Syria. De to forsvarsministrene har gjort avtale om at en amerikansk delegasjon skal besøke Ankara til uka for å diskutere situasjonen.

Erdogan frykter ikke sanksjonerAmerikanerne mener det er en risiko for at sensitiv informasjon om F-35 kan lekke til russerne om Tyrkia integrerer S-400 i sitt forsvar. USA har advart landet og sagt det også kan bli møtt med økonomiske sanksjoner dersom kjøpet gjennomføres.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har imidlertid stått på sitt. Etter å ha møtt president Trump i forbindelse med G-20-toppmøtet i Japan i juni, sa Erdogan at han er trygg på at Tyrkia ikke vil bli møtt med amerikanske sanksjoner.
Trump-administrasjonen har foreløpig ikke uttalt seg, men de ledende representantene for demokratene og republikanerne i Representantenes hus sier i en felles uttalelse at det er «vanskelig å forstå» at en «NATO-alliert vil velge å stå sammen med Russland og Vladimir Putin» og ikke USA og tettere NATO-samarbeid.

(©NTB)
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Lørdag 20. juli 2019
Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo rives i oktober, og for dem som ivrer etter bevaring, ser alt håp ut til å være ute. Men historien rommer flere eksempler på bygg som med nød og neppe har unngått bulldoserne.
Lørdag 20. juli 2019
VEKK: Truede sopp- og lavarter ofres for å gi plass til vindturbiner som skal stikke nesten en kvart kilometer opp i lufta i Finnskogen i Våler. – Dette er på en måte vårt Alta-Kautokeino-opprør, sier en av demonstrantene.
Lørdag 20. juli 2019
• Det er mye LO og NHO strides om, men en ting er de enige om: Det som faktisk er av vedtatt lovverk og inngåtte avtaler skal man følge. Derfor er det like deprimerende hvert år når LOs sommerpatrulje leverer rapport etter å ha besøkt...
Fredag 19. juli 2019
• Som Klassekampen omtaler i dagens avis offentliggjorde USA på onsdag at Tyrkia nå kastes ut av F-35-samarbeidet. Tyrkia skulle kjøpe inn over 100 amerikanskproduserte F-35-kampfly. Årsaken til utkastelsen er at tyrkerne står ved sitt...
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...