Lørdag 13. juli 2019
Tyrkias kjøp av S-400 forverrer forholdet til USA
Den første leveransen av det russiske missilforsvarssystemet S-400 er ankommet Tyrkia. USA har gjentatte ganger rådet Tyrkia til ikke å kjøpe systemet.
Publisert: 13 Juli 03:36
Den første leveransen av det russiske missilforsvarssystemet S-400 er ankommet Tyrkia. USA har gjentatte ganger rådet Tyrkia til ikke å kjøpe systemet.
Leveransen skjer etter at amerikanerne denne uken advarte mot «reelle og negative» konsekvenser dersom Tyrkia kjøpte forsvarssystemet.
NATO, som teller Tyrkia blant sine medlemmer, er «bekymret for de potensielle konsekvensene» av kjøpet, opplyser en tjenestemann til AFP.
Tyrkia har gjentatte ganger blitt advart om at det russiske systemet ikke er kompatibelt med NATOs våpensystemer, spesielt F-35-programmet, som Washington tidligere har varslet at Tyrkia kan bli kastet ut av.

Telefonsamtale mellom Akar og EsperTyrkias forsvarsminister Hulusi Akar sa i en telefonsamtale med USAs fungerende forsvarsminister Mark Esper fredag at Tyrkia står overfor alvorlige trusler. Han sa innkjøpet «ikke er et valg, men en nødvendighet», opplyser det tyrkiske forsvarsdepartementet. Pentagon har bekreftet at samtalen fant sted.
Akar sa også at den tyrkiske hæren er den eneste styrken som er i stand til å danne en sikkerhetssone nord i Syria. De to forsvarsministrene har gjort avtale om at en amerikansk delegasjon skal besøke Ankara til uka for å diskutere situasjonen.

Erdogan frykter ikke sanksjonerAmerikanerne mener det er en risiko for at sensitiv informasjon om F-35 kan lekke til russerne om Tyrkia integrerer S-400 i sitt forsvar. USA har advart landet og sagt det også kan bli møtt med økonomiske sanksjoner dersom kjøpet gjennomføres.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har imidlertid stått på sitt. Etter å ha møtt president Trump i forbindelse med G-20-toppmøtet i Japan i juni, sa Erdogan at han er trygg på at Tyrkia ikke vil bli møtt med amerikanske sanksjoner.
Trump-administrasjonen har foreløpig ikke uttalt seg, men de ledende representantene for demokratene og republikanerne i Representantenes hus sier i en felles uttalelse at det er «vanskelig å forstå» at en «NATO-alliert vil velge å stå sammen med Russland og Vladimir Putin» og ikke USA og tettere NATO-samarbeid.

(©NTB)
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.
Onsdag 20. november 2019
• USAs utenriksminister Mike Pompeo har varslet at USA forkaster det såkalte Hansell Memorandum, som er det amerikanske utenriksdepartementet juridiske stadfesting fra 1978 om at de israelske bosettingene i okkupert Palestina bryter med...
Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
• Aftonbladet melder at av 38 skytinger med dødelige utfall i Malmös gjengmiljøer, har bare seks blitt oppklart av politiet. Det er en oppklaringsprosent på 16 prosent. I Stockholm og Göteborg ligger den på henholdsvis 20 og 24 prosent. «Det...
Tirsdag 19. november 2019
HEKTA: Ni av ti tiåringer har smarttelefon. Nå ber digitaliseringsministeren foreldre gå sammen om å nekte ungene smarttelefoner.