Lørdag 13. juli 2019
Minst 26 drept i hotellangrep i Somalia
Minst 26 personer ble drept og 56 såret i et al-Shabaab-angrep mot et hotell i Kismayo i Somalia. Flere av de drepte var utenlandske statsborgere.
Publisert: 13 Juli 15:01
Minst 26 personer ble drept og 56 såret i et al-Shabaab-angrep mot et hotell i Kismayo i Somalia. Flere av de drepte var utenlandske statsborgere.
– Sikkerhetsstyrkene har nå kontroll, og den siste terroristen ble skutt og drept, sa styrkens talsmann Mohamed Abdiweli lørdag.
Angrepet varte i 14 timer. Det startet fredag og ble bekreftet avsluttet lørdag morgen.
– Det ligger lik og sårede folk strødd utover inne på hotellet, sa han.
Hotellet ligger i havnebyen Kismayo i den autonome regionen Jubaland.
– 26 personer ble drept i angrepet og 56 andre ble såret. Blant de drepte var tre kenyanere, en canadier, en brite, to amerikanere og tre fra Tanzania. To av de sårede var kinesiske statsborgere, sa Jubaland-regionens leder Ahmed Mohamed Islam på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Bilbombe og skytingEn selvmordsbomber kjørte en bil full av eksplosiver inn i det populære hotellet Asasey. Tungt bevæpnede angripere stormet så hotellet mens de skjøt rundt seg.
– Eksplosjonen var veldig stor. Det var kaos der inne. Jeg så flere døde som ble båret ut, og folk løp ut fra nærliggende bygninger, sier Hussein Muktar, som var vitne til hendelsen.
Sikkerhetsstyrker var raskt på plass, og det brøt ut skuddveksling med angriperne inne i bygget.
– Vi mener at fire gjerningsmenn var involvert i angrepet. Sikkerhetsstyrkene har sperret av hele området. Angriperne var iført somaliske politiuniformer og deres lik blir dratt ut av bygningen nå, sa Abdiweli lørdag.
Øyenvitner opplyser at hotellbygningen ble nesten totalødelagt.
– Hele bygningen ligger i ruiner, sier Muna Abdirahman.

Politikere og journalister dreptFlere politikere og lokale ledere i Somalia holdt møte på hotellet for å diskutere det forestående valget i regionen da angrepet skjedde, opplyser flere kilder.
Den somalisk-canadiske journalisten Hodan Nalayeh og hennes ektemann, en lokal journalist og lokale politikere var blant de drepte hotellgjestene. Nalayeh var født i Somalia, men bodde mesteparten av sitt liv i Canada der hun grunnla et medieselskap rettet mot et somalisk publikum verden over. Hun var den første somaliske kvinnelige medieeieren i verden, ifølge AP.

FN fordømmerFNs utsending til Somalia, James Swan, fordømmer angrepet. I en twittermelding uttrykker han solidaritet med innbyggerne i Kismayo på vegne av FN.
Også FNs generalsekretær António Guterres fordømmer angrepet. Hans talsmann Stephane Dujarric sier FN-sjefen sender sine kondolanser til de pårørende og ønsker de sårede god bedring.
– Generalsekretæren gjentar FNs støtte og solidaritet med det somaliske folk i jakten på en fredelig framtid, sier Guterres' talsmann Stephane Dujarric i en uttalelse.

Al-ShabaabDen ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab påtar seg ansvar for angrepet.
– Mujahedin-krigere utførte martyrangrepet rettet mot et av hotellene der frafalne politikere tilhørende Jubaland-administrasjonen var samlet, heter det i en uttalelse fra al-Shabaab.
Jubaland er en autonom region sør i Somalia. Kismayo er den viktigste byen i regionen.
Opprørere fra al-Shabaab har i over et tiår kjempet mot somaliske myndigheter. Gruppen har sin opprinnelse som en væpnet del av koalisjonen Den islamske domstol, som tok kontroll over store deler av landet i 2006, men som gikk i oppløsning senere samme år.
Al-Shabaab sverget i 2010 troskap til al-Qaida. Året etter tapte islamistgruppen områder den hadde hatt kontroll over i hovedstaden Mogadishu, og siden den gang har gruppen mistet ytterligere områder.
Men på landsbygda sør og sentralt i landet har al-Shabaab fortsatt kontroll over store deler, og gruppen fortsetter å gjennomføre angrep mot myndighetene, både i hovedstaden Mogadishu og i andre byer.
I dag anslås al-Shabaab å ha mellom 5.000 og 9.000 krigere.

(©NTB)
Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
• Arbeiderpartiet framla i går sitt alternative budsjett, hvor de på flere områder går inn for å snu retningen Erna Solberg har tatt landet i. Blant annet går partiet inn for økt skattlegging av folk med høye inntekter og formuer, tiltak mot...
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
Nordicana er i ferd med å bli et internasjonalt begrep. Det er en ­frodig og variert scene, ­anført av flere talentfulle norske artister.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.