Lørdag 13. juli 2019
PROTESTERER: Hundrevis av migranter demonstrerte i mai mot groteske forhold i en interneringsleir i Vest-Libya, med krav om hjelp fra FN. 20 har dødd av sykdom og sult i leiren. Bildet er tatt av en ikke-navngitt migrant. FOTO: AP/NTB SCANPIX
FNs høykommissær for flyktninger og IOM tar et oppgjør med EUs migrantpolitikk:
Stiller krav til støtte
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.

LIBYA

EUs og Den afrikanske unions støtte til håndtering av migranter og flyktninger i Libya må kunne garantere at deres grunnleggende menneskerettigheter sikres.

Det krever FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) i en felles uttalelse.

«Uten en sånn garanti, må støtta [til libyske enheter] stoppes,» lyder det i uttalelsen.

– Dette er en ekstremt vanskelig situasjon, der støtte til migranter risikerer å ende i et system som skader migranter, sier Leonard Doyle, talsperson i IOM, til Klassekampen.

– Det må komme endringer, for hvis støtta styrker dem som utnytter migranter, vil vi ikke ha noe med det å gjøre, legger han til.

Derfor krever UNHCR og IOM nå at 5600 migranter som er plassert i interneringssentre rundt om i Libya, settes fri under en garantert beskyttelse eller at de blir evakuert til andre land.

Kravet kommer etter at 53 personer, seks av dem barn, i forrige uke ble drept da en bombe traff internerings­senteret i Tajoura utenfor den libyske hovedstaden Tripoli. 130 personer ble skadet under angrepet, som opprørs­generalen Khalifa Haftar ­angivelig står bak.

– Situasjonen er ekstremt farlig. Det er veldig vanskelig å beskytte sårbare mennesker omgitt av en borgerkrig, og vi vil sikre oss at migranter ikke blir blant krigens ofre, sier Doyle.

Fakta

Migranter i Libya:

• Ifølge en ny rapport fra Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM) er det minst 641.398 migranter i Libya nå.

• De fleste (65 prosent) kommer fra afrikanske land, sør for Sahara.

• Mellom januar og mai 2019 ble det registert 1561 ankomster i Italia, mens 2417 båtmigranter ble returnert til Libya av den libyske kystvakta.

• I samme tidsrom ble det registrert 321 dødsfall langs den sentrale middelhavsruta.

Krever slutt på internering

I går skrev Klassekampen om fondet EUTF, som med et budsjett på rundt 43 milliarder kroner er EUs mekanisme for å blant annet støtte lokal og nasjonal håndtering av migranter i Afrika.

Som fondets femte største bilaterale bidragsyter har Norge bidratt med 200 millioner siden 2016.

Julien Raickman, Leger uten grensers sjef i Libya, hevdet i gårsdagens avis at EU har kjent til forholdene i Libya lenge, uten at noe er blitt gjort. Han omtalte bomb­ing­en i Tajoura som en «varslet katastrofe».

Leger uten grenser har tidligere også kritisert EU for ikke lenger å drive søk- og redningsarbeid i Middel­havet og heller overlatt jobben til den libyske kystvakta.

Også Europarådet oppfordrer EU til å ikke overlate jobben til kystvakta og bistandsorganisasjoner, skrev NTB i forrige uke.

UNHCR og IOM krever i sin felles uttalelse at kystvakta må stoppe interneringen av mennesker som reddes på havet.

Organisasjonene påpeker at det finnes alternativer, som å la folk bo i lokalsamfunnet eller plasseres i åpne sentre.

Torsdag ble interneringssentret i Tajoura stengt, og de 400 overlevende etter bombeangrepet er nå blitt plassert i UNHCRs egne fasiliteter i ­Tripoli. Det har ført til at senteret er svært overfylt, og det jobbes nå med videre evakueringer, opplyser UNHCR.

640.000 migranter

Torsdag publiserte IOM en ny rapport, som estimerer antallet migranter i Libya til over 640.000 personer fra 39 land. Rapporten baserer seg på tall fra mars til mai i år.

65 prosent kommer fra afrikanske land sør for Sahara, mens 24 prosent kommer fra Egypt og Sudan.

De aller fleste har ikke Europa som sitt endelige mål, men krysser landegrenser i Afrika på jakt etter et levebrød.

Rapporten slår fast at opprørsgeneral Khalifa Haftars angrep på Tripoli, som begynte i april, har hatt en voldsom påvirkning på situasjonen for migrantene.

90 prosent har en svært begrenset tilgang til medisinsk hjelp, samtidig som matvareprisene stiger kraftig mange steder.

Fredag kom det fram at Norge to ganger har avvist EU-kommisjonens forespørsel om å ta imot migranter plukket opp i Middelhavet.

– Ved vurderingen ble det blant annet lagt vekt på at ­relokalisering kan øke insentiver for personer uten beskyttelsesbehov til å legge ut på reise over Middelhavet, og at det kan bidra til å opprettholde et marked for smuglerne, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen, ifølge NTB.

palv@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.