Lørdag 13. juli 2019
PARADOKS: Tormod Fjeld Lie var tidligere med på å starte opp gatemagasinet Folk er folk for å hjelpe romfolk i Norge. Nå synes han det er usmakelig at redaktør Bjønnulv Evenrud gir spalteplass til representanter fra ytre høyre.
Folk er folk-stifter Tormod Fjeld Lie mener Bjønnulv Evenrud svikter den opprinnelige hensikten med magasinet:
Går i strupen på redaktør
Tidligere Folk er folk-medarbeider Tormod Fjeld Lie går hardt ut mot redaktør Bjønnulv Evenrud. – Det er stygt at romfolk blir ansiktet for redaktørens politiske syn, sier han.

Medier

At gatemagasinet Folk er folk i sitt siste nummer gir spalteplass til innvandringskritiske organisasjoner og siterer en holocaust-fornekter i lederen, har vekket sterke reaksjoner denne uka. Nå går også den tidligere medarbeideren i Folk er folk, Tormod Fjeld Lie, ut mot redaktørens nye linje. Han mener redaktør Bjønnulv Evenrud svikter den opprinnelige hensikten med magasinet Folk er folk.

– Det som er ekstra stygt med dette, er at det er romfolk som selger magasinet på gata som blir ansiktet på det politiske synet Bjønnulv forfekter i denne lederen, sier Tormod Fjeld Lie til Klassekampen, med referanse til at Evenrud i sin leder hevder at dødstallene etter Auschwitz har blitt kraftig nedjustert «i det ­stille».

I et innlegg på bloggen Radikal portal hevder Lie at redaktøren setter antirasister i et dilemma:

«Skal de boikotte bladet og skade de det er ment for å hjelpe, nemlig fattige romfolk; eller skal de fortsette å kjøpe og stilltiende akseptere spredningen av muslimhat, fascisme og holocaust­fornektelse?»

– Usmakelig

Lie var med å starte Folk er folk sammen med Bjønnulv Evenrud i 2012. Han skrev sin siste sak for magasinet i 2017.

På Radikal portal går han hardt ut mot redaktørens valg om å åpne for innvandringskritiske organisasjoner.

Som Klassekampen skrev torsdag har Evenrud, i ytringsfrihetens navn, gitt skribenter fra blant annet Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) og partiet Alliansen spalteplass i siste utgave av magasinet.

På Radikal portal skriver Lie at «redaktøren sviker og håner (...) sine egne selgere – fattige tilreisende romfolk».

– Dette er usmakelig når man tenker på at de som selger bladet hans er fra en av folkegruppene som ble utsatt for folkemordet, sier Lie.

– Svikter hensikten

Klassekampen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Bjønnulv Evenrud, men har ikke lykkes.

Tormod Fjeld Lie begynte på arbeidet med gatemagasinet sammen med Evenrud sommeren 2011. De samlet inn penger, delte ut løpesedler og skaffet telt til romfolk. Lie mener redaktør Evenrud nå ikke bare svikter den opprinnelige hensikten med Folk er folk, men også alle dem som siden oppstarten i 2011, har lagt ned betydelig arbeid i magasinet.

Til Klassekampen legger Lie til at han maner det fra et antirasistisk ståsted, er taktisk feil å åpne spaltene for Alliansen og FMI.

– For disse organisasjonene tar det seg svært godt ut å få spalteplass i et magasin som Folk er folk. Da kan de vise til dette når de blir beskyldt for å være rasister, sier Lie.

Han synes det er paradoksalt å løfte fram Morten Lorentzen fra FMI i et «forsvar av ytringsfriheten».

– Lorentzen har nylig blitt dømt for trusler mot Filter nyheters redaktør, Harald Klungtveit, på bakgrunn av en sak Klungtveit skrev om ham, påpeker Lie.

– Ved å la disse komme til orde viser Bjønnulv at friheten deres til å ytre hat og trusler veier tyngre enn friheten meningsmotstanderne deres har til å ytre seg uten å bli truet for det, sier han.

Møtes i ytringsfriheten

Hans Jørgen Lysglimt Johansen avviser at Alliansen kommer til å vise til magasinet for å reinvaske seg for rasisme-beskyldninger.

«[Vi] kommer nok ikke til å bruke dette på denne måten. Det interessante i denne ­saken er jo nettopp at Alliansen og Folk er folk på en måte er motpoler i debatten», skriver Johansen i en e-post til Klassekampen og utdyper:

«Jeg og Alliansen er ikke veldig begeistret for å ha et stort antall ‘rom’ eller sigøynere i Norge, og de er antagelig heller ikke spesielt begeistret for vår nasjonalistiske nasjonalromantiske arbeid for et Norge reservert hovedsakelig for det etnisk norske folk. Hele poenget er at vi likevel har felles sak i ytringsfrihet» skriver Johansen.

Han berømmer Evenruds redaksjonelle valg.

«Evenrud har med dette vist at det er mulig å strekke ut en hånd over helt åpenbare interessekonflikter når man har felles sak, og vi tok imot den hånden – det er poenget her», skriver Johansen.

Selgere reagerer

Ved Nationaltheatret i Oslo møter Klassekampen en kvinne som nylig har solgt Folk er folk.

Hun ønsker ikke å omtales med navn eller bilde i avisa, men svarer på spørsmålene våre gjennom vår norsk-rumenske tolk Aurora Kanbar.

– Kanskje det er derfor ingen vil kjøpe magasinet lenger, sier gateselgeren når hun får lest opp utdrag fra siste utgave av magasinet.

På gata i Oslo er det, så vidt Klassekampen kan se, det andre gatemagasinet Romfolk som selges hyppigst. Den siste utgaven av Folk er folk ser ikke ut til å ha nådd gatene ennå.

Gateselgeren vi snakker med, sier at hun verken kan lese eller skrive og har aldri hørt om innholdet i magasinet før tolken nå leser det for henne på rumensk. Hun har heller ikke sett noen selge den siste Folk er folk-utgaven. Hun blir synlig opprørt av å høre sitatene tolken leser opp.

– Jeg lever av å tjene penger på gata, og opplever et samfunn som er ganske anner­ledes enn det som står i dette magasinet, sier hun.

– Ville du solgt magasinet nå som du vet hva som står i det?

– Nei. Jeg vet ikke hva jeg skal tro. Jeg kan ikke lese disse innleggene eller noe annet som står der. Jeg tror ikke jeg vil tjene penger på dette lenger uansett, sier kvinnen.

I går skrev Morgenbladet at flere romfolk avisa snakket med i Oslo, gir uttrykk for at de ikke lenger vil selge magasinet fordi leserne tilbys å betale med mobil-betalingsløsningen Vipps. De har ikke bankkort og sier til avisa at de «ikke vet hvor pengene blir av».

Gateselgeren Klassekampen møter, vil understreke at de opplever å få god hjelp fra mennesker de møter.

– Folk her er rause. Da mener jeg hele det norske folk, også de med innvandrerbakgrunn.

kultur@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 14. juli 2019 kl. 11.23
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.
Onsdag 18. september 2019
Motstanderne av fotografihus på Sukkerbiten jubler over valgresultatet i Oslo. – Nå blir det ikke noe av det planlagte Fotografihuset, hevder ­styreleder Sverre Jervell i Sukker­bitens venner.
Tirsdag 17. september 2019
Skoleforsker Marte Blikstad-Balas mener lærerne må gi plass til romanen i klasserommet. – Den kognitive utholdenheten går ned når man bare leser korte tekster, sier hun.
Mandag 16. september 2019
Forfatter Bjørn Sortland er bekymret for norske barns mentale kondis. – Å lese i et kvarter er blitt «helt Himalaya», sier han.
Lørdag 14. september 2019
Petter Stordalens 190.000 Instagram-følgere har flere ganger sett ham posere med bøker fra Straw­berry-forlagene. Dette kan være ulovlig reklame, ifølge Forbruker­tilsynet.
Fredag 13. september 2019
Dagens Næringsliv og Morgenbladet kutter til sammen 38 millioner kroner for å bli mer digitale. – Vil gå utover kvaliteten, sier medieforsker.
Torsdag 12. september 2019
Styreleder Amund Djuve har gitt Morgenbladets redaktør en klar bestilling: driftsmarginen må opp på ti prosent. Denne uka startet nedbemanningene i ukeavisa.
Onsdag 11. september 2019
NTNU sliter med å få opp kvinneandelen ved filosofisk institutt. – Forsterker en trend hvor menn underviser menn om menn, sier student.
Tirsdag 10. september 2019
NRK Dagsrevyen har intervjuet ­dobbelt så mange rikspolitikere som lokalpolitikere ­under valgkampen. – Problematisk og uheldig, sier ­Venstre-ordfører Alfred Bjørlo.