Lørdag 13. juli 2019
VIL TILBAKE: Den siste tida i Norge bodde Jumaah Hameed, kona og de to barna deres i Ulstein kommune i Møre og Romsdal. Her fra kaia i Ulsteinvik.FOTO: PRIVAT
Norske myndigheter mente kurder fra Irak ikke hadde behov for beskyttelse:
Sendt tilbake til tortur
SKADET: Jumaah Hameed fikk store sår på ryggen etter å ha blitt dratt langs bakken i et fengsel i Kirkuk, hevder han.
RETUR: Utlendingsnemnda konkluderte at kurdiske Jumaah Hameed ikke var i fare for forfølgelse. Kort tid etter returen til Irak, ble Hameed torturert, hevder han.

Asyl

Høsten 2015 kom Jumaah Hameed til Norge sammen med kona og de to barna deres. Familien bodde på asylmottak i Kristiansund, Ålesund og Ulsteinvik. Hameed var blant annet språktolk og hjalp til der det trengtes, mens barna gikk på skole og lærte seg norsk.

– Jumaah tok førstehjelpskurs, bidro på dugnader og var en ressursperson på mottaket, sier Peter Vonstad som var leder på Voldsdalen mottak i Ålesund.

I april 2018 var barna blitt sju og ti år. Familien var i Ulsteinvik da vedtaket fra Utlendingsnemnda kom.

De hadde ikke behov for beskyttelse og måtte forlate Norge.

Fakta

Asylrett:

• En utlendning skal etter søknad anerkjennes som flyktning dersom utlendingen står i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved tilbakevending til hjemlandet.

• En utlending som anerkjennes som flyktning har rett til oppholdstillatelse.

• Søkeren skal som hovedregel anerkjennes som flyktning også når beskyttelsesbehovet har oppstått etter at søkeren forlot hjemlandet, og skyldes søkerens egne handlinger.

Jobbet for kurdiske styrker

I slutten av september samme år ble hele familien sendt til Irak. Da startet problemene for Hameed:

I november ble han fengslet i over to måneder og torturert, hevder han.

– Jeg ble fengslet av en irakisk milits som ville at jeg skulle gi dem informasjon om Asayish. De dro meg på ryggen langs bakken, og hang meg opp i taket og slo meg, sier Hameed til Klassekampen.

Asayish er det kurdiske sikkerhetspolitiet, der Hameed tidligere jobbet.

Torturen skal ha skjedd i et fengsel i Kirkuk i januar i år. Bilder fra 5. og 8. januar viser at ryggen til Hameed er dekket av et stort, blodig sår.

Klassekampen har snakket med Hameed i en videosamtale. Der viser han fram to arr som samsvarer med skadene fra bildene.

Familien flyktet

Etter at Hameed ble løslatt, har han bodd hos en onkel. Familien flyktet da han ble fengslet, men Hameed befinner seg fremdeles i Kirkuk.

Han tør ikke å reise inn i de kurdisk-kontrollerte områdene lenger nord, i frykt for de kurdiske styrkene han tidligere jobbet for.

Samtidig holder han en lav profil i Kirkuk for å unngå ytterligere problemer med irakiske paramilitære grupper.

Siden han var 16 år gammel har Jumaah Hameed jobbet for kurdiske styrker i Irak. Da han sa opp jobben i 2015, godtok ikke sikkerhetspolitiet Asayish oppsigelsen, ifølge Hameed. Han valgte å flykte.

– Situasjonen var urolig i Kirkuk, og jeg var redd for sikkerheten til familien min, sier Hameed.

Ble sendt til Bagdad

Til Hameeds påstander om at han har blitt torturert etter returen til Irak, svarer seksjonssjef i Utlendingsnemnda (Une) Rolf Tore Thomassen i at de har mottatt en henvendelse fra Hameed om det samme.

De skriver videre at nemnda som avgjorde denne saken, «la til grunn at det var usikkert for ham å returnere til hjemstedet, men kom til at det ville være trygt med internflukt til Erbil».

Men norske myndigheter fraktet ikke Hameed til Erbil, ifølge politiets rapport om uttransportering.

– UDI skulle sende meg til et kurdisk område, men de forlot meg på flyplassen i Bagdad, som er irakisk kontrollert, sier Hameed.

Politiets rapport beskriver overleveringen til irakiske myndigheter som uproblematisk. Rapporten bekrefter også at familien ble sendt til Bagdad – ikke til Erbil.

«Da vi ventet på en gate i Bagdad kom det en sikkerhetsvakt som tok kontakt og sa at familien ønsket reisepengene. Han fikk en kvittering som han måtte få dem til å skrive under på før de fikk pengene. Han kom tilbake en liten stund seinere med fars underskrift og fikk utlevert 600 USD. Vi så eller hørte ikke noe mer til familien», heter det i rapporten.

Ikke trygt noe sted

Hvis han klarer å komme seg til Erbil, er heller ikke det trygt, ifølge Hameed.

– Hvis jeg drar til Erbil, blir jeg fengslet av Asayish fordi jeg reiste fra jobben for fire år siden, sier han.

Hameed var blant annet livvakt for Idris Rafaat som var utrykningssjef i Asayish. Det ga ham tilgang til sensitiv informasjon, ifølge ham.

Asayish blir stadig beskyldt for brudd på menneskerettigheter på grunn av utstrakt bruk av tortur ved avhør og lang fengslingstid uten dom. Det gjelder også nekt av besøk fra familie og manglende løslatelse av innsatte som blir frikjent i rettsapparatet, ifølge en rapport fra Landinfo, hvor Une og UDI henter informasjon.

Asayish angrep seinest i 2017 en kurdisk landsby hvor de drepte en atten år gammel kurdisk mann, ifølge den amerikanske avisa The Nation.

Likevel konkluderte Une med at «klagerne ikke risikerer å bli forfulgt ved retur til hjemlandet», fordi lite tyder på at Hameed hadde tilgang til eksklusiv informasjon gjennom sin jobb som vakt og fordi han ikke ble stoppet da han reiste ut av landet.

Jumaa Hameed vil ikke fortelle noe om hva han tror kan skje med ham i fengsel hos Asayish.

– Da blir livet mitt mer i fare enn det allerede er, sier han.

innenriks@klassekampen.no

Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.