Fredag 12. juli 2019
Hundrevis av klimarebeller for retten i London
1.151 personer som ble arrestert under klimademonstrasjoner i London i april, må møte i retten de neste ukene.
Publisert: 12 Juli 16:09
1.151 personer som ble arrestert under klimademonstrasjoner i London i april, må møte i retten de neste ukene.
Demonstrantene hører i stor grad til organisasjonen Extinction Rebellion, som også har gjennomført en rekke aksjoner i Norge.
To rettssaler er satt av til å behandle sakene – en dag hver uke i 19 uker framover. De siktede er i alderen 20 til 76 år, og de ble alle arrestert i forbindelse med demonstrasjonene i april, som blant annet lammet kollektivtrafikken i storbyen.
Politiet anslo at rundt 500.000 innbyggere ble rammet av protestene.

– Tsunami av sakerDe første demonstrantene møtte i retten fredag. Mange av sakene handler om at de har nektet å følge ordre fra politiet om å oppholde seg i et avgrenset område for å begrense forstyrrelsene for allmennheten.
Extinction Rebellion sier aktivistene er glade for å tilbringe en dag i retten, men at «byrden denne tsunamien av saker vil skape for rettssystemet, er enestående».
Organisasjonen ble startet i Storbritannia, men har spredd seg til en rekke land. De sier de bruker ikkevoldelig sivil ulydighet til å fremme sitt budskap. Målet er å presse regjeringer i flere land og andre mektige institusjoner til å erklære unntakstilstand for klimaet.

Avbrøt stortingsmøteI Norge har Extinction Rebellion blant annet markert seg med å avbryte et stortingsmøte. I begynnelsen av juni ropte de fra galleriet i stortingssalen og sørget for at debatten måtte innstilles mens politiet fikk dem ut av lokalet.
Sju personer som ble pågrepet i forbindelse med aksjonen har til sammen fått 118.000 kroner i bot. For fire av dem inkluderte beløpet også en annen aksjon, hvor de limte seg fast til Norges Bank.
(©NTB)
Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Tirsdag 23. juli 2019
NYTT BLIKK: Jeger- og fiskerforbundet, Turistforeningen og Naturvern­forbundet krev ny handsaming av alle vindkraftkonse- sjonar der utbygginga ikkje er starta.
Tirsdag 23. juli 2019
• I går ble det holdt markeringer mange steder for å minnes at det var åtte år siden en av de verste høyreekstreme terroraksjonene i nyere tid rammet Norge. Bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massakren på AUF-ere på Utøya var tragisk,...
Tirsdag 23. juli 2019
Modernistiske bygg er blitt turistattraksjoner i Brasil og Tyskland. I Norge er flere bygg fra samme periode rivningstruet. Kunstprofessor mener arkitekturen rammes av en 40-årskrise.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Mandag 22. juli 2019
Det var ikke et angrep på alle.Det er en myte at det var et angrep på alle.Det var ikke et angrep på rasister.
Mandag 22. juli 2019
Skuespillerforbundets leder Knut Alfsen vil ha teaterstrømming inn i tariffavtalen med Spekter. Vi er klare til å jobbe for det, svarer teaterstrømme-tjenesten Applaus scene.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Lørdag 20. juli 2019
Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo rives i oktober, og for dem som ivrer etter bevaring, ser alt håp ut til å være ute. Men historien rommer flere eksempler på bygg som med nød og neppe har unngått bulldoserne.