Fredag 12. juli 2019
Hundrevis av klimarebeller for retten i London
1.151 personer som ble arrestert under klimademonstrasjoner i London i april, må møte i retten de neste ukene.
Publisert: 12 Juli 16:09
1.151 personer som ble arrestert under klimademonstrasjoner i London i april, må møte i retten de neste ukene.
Demonstrantene hører i stor grad til organisasjonen Extinction Rebellion, som også har gjennomført en rekke aksjoner i Norge.
To rettssaler er satt av til å behandle sakene – en dag hver uke i 19 uker framover. De siktede er i alderen 20 til 76 år, og de ble alle arrestert i forbindelse med demonstrasjonene i april, som blant annet lammet kollektivtrafikken i storbyen.
Politiet anslo at rundt 500.000 innbyggere ble rammet av protestene.

– Tsunami av sakerDe første demonstrantene møtte i retten fredag. Mange av sakene handler om at de har nektet å følge ordre fra politiet om å oppholde seg i et avgrenset område for å begrense forstyrrelsene for allmennheten.
Extinction Rebellion sier aktivistene er glade for å tilbringe en dag i retten, men at «byrden denne tsunamien av saker vil skape for rettssystemet, er enestående».
Organisasjonen ble startet i Storbritannia, men har spredd seg til en rekke land. De sier de bruker ikkevoldelig sivil ulydighet til å fremme sitt budskap. Målet er å presse regjeringer i flere land og andre mektige institusjoner til å erklære unntakstilstand for klimaet.

Avbrøt stortingsmøteI Norge har Extinction Rebellion blant annet markert seg med å avbryte et stortingsmøte. I begynnelsen av juni ropte de fra galleriet i stortingssalen og sørget for at debatten måtte innstilles mens politiet fikk dem ut av lokalet.
Sju personer som ble pågrepet i forbindelse med aksjonen har til sammen fått 118.000 kroner i bot. For fire av dem inkluderte beløpet også en annen aksjon, hvor de limte seg fast til Norges Bank.
(©NTB)
Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
• Arbeiderpartiet framla i går sitt alternative budsjett, hvor de på flere områder går inn for å snu retningen Erna Solberg har tatt landet i. Blant annet går partiet inn for økt skattlegging av folk med høye inntekter og formuer, tiltak mot...
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
Nordicana er i ferd med å bli et internasjonalt begrep. Det er en ­frodig og variert scene, ­anført av flere talentfulle norske artister.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.