Fredag 12. juli 2019
Tyrkia har fått første S-400-leveranse fra Russland
Den første leveransen av det russiske missilforsvarssystemet S-400 er ankommet Tyrkia. USA har advart og varsler at Tyrkia kan bli kastet ut av F-35-programmet.
Publisert: 12 Juli 13:21
Den første leveransen av det russiske missilforsvarssystemet S-400 er ankommet Tyrkia. USA har advart og varsler at Tyrkia kan bli kastet ut av F-35-programmet.
Den første leveransen ankom flybasen Mürted nordvest for hovedstaden fredag, opplyser forsvarsdepartementet i Ankara.
USA har advart Tyrkia om at landet kan bli møtt med økonomiske sanksjoner dersom det gjennomfører kjøpet av det russiske militærsystemet. Myndighetene i Washington har også uttalt at Tyrkia vil bli kastet ut av F-35-programmet.
Tyrkia har nektet å gi etter for press. Landet insisterer på at det har rett til å velge selv hvor det vil kjøpe utstyr fra.
Leveringen av resten av utstyret skal fortsette de kommende dagene, opplyser det tyrkiske direktoratet for forsvarsindustri, som rapporterer til president Recep Tayyip Erdogan.
Washington har gjentatte ganger uttalt at S-400 ikke er kompatibelt med NATOs systemer. USA mener også at S-400 er en trussel mot F-35-programmet ved å hevde at Russland kan bruke systemet til å spionere på F-35-flyene.

NATO-bekymring– Det er opp til de allierte å bestemme hvilket militærutstyr de vil kjøpe. Men vi er bekymret rundt mulige konsekvenser av Tyrkias beslutning om anskaffelse av S-400-systemet, sier en NATO-tjenesteperson.
– Driftskompatibilitet er avgjørende for NATOs evne til å gjennomføre operasjoner og oppdrag, legger vedkommende til. Tjenestepersonen er samtidig positiv til at Tyrkia samarbeider med andre NATO-allierte om utvikling av langdistanse- og missilforsvarssystemer.
Avtalen er den første av sitt slag som Russland og et NATO-medlem har inngått, og har vekket bekymring for at Tyrkias bånd til Russland blir styrket.

Patriot-stridTyrkiske myndigheter har uttalt at de var tvunget til å skaffe S-400-systemet fordi USA nektet å selge det konkurrerende Patriot-systemet til Tyrkia.
I ettertid har USA oppfordret Tyrkia til å kjøpe Patriot-systemet i stedet for S-400. Men Tyrkia har da svart at Patriot-systemet ikke oppfyller Ankaras krav, som også har omfattet mulig framtidig utviklingssamarbeid.
USA har stanset tyrkiske flygeres F-35-trening i USA, og Washington har gitt Tyrkia frist til utgangen av denne måneden med å hente hjem tyrkisk personell fra USA.
Tyrkia mener på sin side at landet har oppfylt alle sine økonomiske forpliktelser rundt F-35-programmet og at de ikke kan bli ekskludert fra prosjektet.

– Oppfyller behovAnkara har uttalt at landet har et umiddelbart behov for å bedre luftforsvarsevnen, med henvisning til økte sikkerhetstrusler i regionen, spesielt fra nabolandet Syria.
Tyskland og Nederland hentet hjem sine Patriot-systemer fra Tyrkia i 2016 som en følge av en politisk strid på den tiden. På nåværende tidspunkt er det kun utstasjonert italienske SAMP/T-enheter og spanske Patriot-anlegg langs den tyrkiske grensen mot Syria. Tyrkia mener disse kun kan beskytte rundt 30 prosent av tyrkisk luftrom.
S-400-systemet har ifølge russiske kilder og bransjepublikasjoner som Defence IQ evne til å ødelegge mål på større avstand og i større høyde enn det Patriot-systemet klarer. S-400 skal også være betydelig rimeligere enn Patriot-systemet.

Håper på løsningUSAs president Donald Trump ga riktignok uttrykk for sympati overfor Tyrkias beslutning da han møtte Erdogan på sidelinjene av G-20-møtet i Japan i forrige måned.
Tyrkia håper nye samtaler mellom Trump og Erdogan kan bidra til en løsning. Trump har myndighet til å innføre sanksjoner, men det er uklart om han til slutt vil gjøre det.
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sa 4. juli at S-400 kun skal aktiveres i nødssituasjoner og ikke integreres i NATOs luftforsvarssystemer.
(©NTB)
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.
Fredag 15. november 2019
Scenerøyk ved Den Norske Opera & Ballett har gjort 21 orkestermusikere syke. – Omfanget har økt betraktelig i år, sier kommunikasjonssjef.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Fredag 15. november 2019
• Tidsskriftet Foreign Policy har kåret Nato-sjef Jens Stoltenberg til «årets diplomat» for hans «eksepsjonelle ledelse i en turbulent tid for Nato». Over en helside i bladet, som er gjengitt i Aftenposten, skriver Foreign Policy at...
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Torsdag 14. november 2019
• Det har vist seg svært vanskelig å øke skattene for de inntektsgruppene som skatteutformerne selv tilhører. Når det politiske liv i stadig større grad domineres av høytlønte, skal det svært bevisste politiske grep til for å hindre at...
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...