Fredag 12. juli 2019
GRØNT ALTERNATIV: Ragna Fjeld fra aksjonsgruppa Sukkerbitens Venner ønsker at Sukkerbiten skal bli et friområde. Her demonstrerer hun utenfor Sukkerbiten med sitt eget parkforslag.
Et fotografihus kan ligge hvor som helst, mener aksjonsgruppe. Nå vil de ha huset vekk fra havneområdet:
Bittersøt strid om tomt
Havnetomta Sukkerbiten i Oslo skal få et nytt fotografihus. Men ikke alle er like begeistret. – Det vil gjøre området til en enda større turistmaskin, mener aksjonsgruppas leder.

kultur

Et steinkast fra Operaen i Oslo ligger Sukkerbiten, en betongøy i fjorden med bruforbindelse til Sørenga. I dag er øya et stort bygningsanlegg, men i 2023 vil den trolig se ganske annerledes ut.

I fjor inngikk Hav Eiendom AS og Fotografihuset AS en intensjonsavtale om å etablere et internasjonalt senter for fotografi på Sukkerbiten. Denne uka lanserte Hav eiendom de 98 arkitektforslagene til hvordan det 3700 kvadratmeter store kulturhuset skal se ut.

Flere av forslagene viser høye bygninger, selv om tomta bare er regulert for to etasjer. Aftenpostens arkitekturkommentator bemerket at bygget ikke burde synes fra innseilingen overhodet, om det ikke skal skygge for Operaen og Munchmuseet.

Men ikke alle er enige i at det burde føres opp et nytt fotografihus. Aksjonsgruppa Sukkerbitens Venner kjemper for at øya heller skal bli et grønt friområde som er åpent og gratis.

– Det bygges allerede mye og tett i dette området. Fotografihuset kan ligge hvor som helst, og det er mange andre steder i byen dette kan ligge, sier Ragna Fjeld i Sukkerbitens venner.

Fakta

Sukkerbiten:

• Sukkerbiten er en tomt ved havkanten ved operaen i Oslo.

• I 2018 inngikk Hav Eiendom AS og Fotografihuset AS en intensjonsavtale om å etablere Fotografihuset på tomta.

• Planen er å bygge et fotohus på 3700 kvadratmeter. Et lite område er markert fri for ferdsel og kaiaktivitet.

• Aksjonsgruppa Sukkerbitens venner mener hele tomta burde bli et friområde og at Fotografihuset burde flyttes til et annet sted i Oslo.

Vil ikke ha signalbygg

Klassekampen møter Fjeld utenfor visningsstedet for Fotografihuset, hvor arkitektforslagene er presentert. Hun mener det beste for byen er å gjøre Sukkerbiten til et friområde, framfor å lukke det med nok et signalbygg.

– Hvis du bygger et signalbygg, vil det stå der i over hundre år og legge beslag på området. Hvis bydelen skriker etter et fotohus om ti år, så får de heller få det da.

– Kan ikke et fotografihus bidra til et større kulturtilbud i Oslo?

– Området har allerede Munchmuseet, Operaen og Deichmanske bibliotek. Det får holde. Vi trenger heller aktiviteter for å støtte opp kulturinstitusjonene vi har der, og ikke gjøre det til en enda større turistmaskin.

Et innlysende valg av tomt

Erling Johansen er daglig leder for Fotografihuset og har jobbet med planene for huset siden 2014. Han mener innvendingen om at huset bør ligge et annet sted, ikke tar hensyn til de mange rundene Fotografihuset var gjennom før de landet på Sukkerbiten.

– Vi har vært gjennom en lang prosess, vurdert et titalls bygg i Oslo og vært i dialog med offentlige og private eiere. Men ingenting egnet seg, eller så ble det etter hvert disponert til annet bruk, sier Johansen.

Han mener det er innlysende hvorfor de til slutt valgte denne plasseringen.

– Det er en spennende og god plassering med forventet publikumsgrunnlag, sier Johansen.

Fotografihuset har ambisjoner om å trekke 250.000 besøkende årlig.

– Med dette fotografihuset vil vi virkelig tilføre bydelen et annet type kulturtilbud som er folkelig og bredt.

Johansen mener kritikerne feilaktig framstiller Fotografihuset som «kommersielle råtasser».

– Dette prosjektet står hele fotomiljøet bak, og vi har jobbet for det i mange år.

Får ikke i både pose og sekk

Ifølge reguleringsplanen for Sukkerbiten skal noe av området vies bebyggelse, mens noen deler er markert for fri ferdsel og kaiaktivitet.

Men Fjeld i Sukkerbitens venner mener de arkitektforslagene hun har sett, vitner om at Fotografihuset kommer til å ta over mesteparten av tomta.

– Du kan ikke få i både pose og sekk. Sukkerbiten er jo en øy, og skal Fotografihuset ha 3700 kvadratmeter, vil det ikke være mye igjen.

– I reguleringsplanen er det også regulert et mindre område til offentlig areal uten tjenesteyting. Får dere ikke da i pose og sekk?

– Huset vil også ha et inngangsparti, en vei for varelevering og så videre. Det kommer til å bli stort og vil blokkere utsikten. For oss er det viktigere at Sukkerbiten blir en endestasjon for miljøparken Akerselva, sier Fjeld.

– Den eneste måten vi kan få i pose og sekk, er om Fotografihuset flyttes et annet sted. Det er en vinn-vinn-situasjon.

Beriker kulturklynga

At flere av arkitektforslagene går langt utover den regulerte bebyggelsen i planen, mener Johansen ikke vil ha noe å si for sluttresultatet.

– Om de går utover det som står i planreguleringen, kommer vi ikke til å kunne bruke forslaget, eller så vil vi samarbeide med vinneren om å tilpasse det, forklarer han.

– Denne delen av Oslo har allerede Munchmuseet, Operaen og Deichmanske bibliotek. Er det ikke bedre å spre kulturtilbudene rundt om i byen?

– For å komplettere kulturtilbudene trenger området Fotografihuset, som kan tilby et annet og breiere kulturtilbud, sier Johansen.

Han sier at han forventet engasjement rundt en «drømmetomt» som Sukkerbiten, og at forslaget om en park er forståelig. Han har imidlertid noen bekymringer for deres plan også.

– Om Sukkerbiten kun blir et friområde, vil det bli mest benyttet om sommeren. Resten av året vil det kunne forbli et øde landskap. Med Fotografihuset der, vil det likevel være mer enn tolv mål som skal gjøres til en park.

Ina Hagen i Unge Kunstneres Samfund (UKS) mener kunstnerne selv glemmes i planene om et nytt og storslått fotografihus. Hun synes det er helt feil prioritering å bygge opp enda en institusjon ved fjordkanten i Oslo som ikke svarer til kunstnernes behov. For UKS er samspillet mellom visningssteder og produksjonsleddet viktig.

– Vi har allerede en aktiv kunstscene i Oslo, som sårt trenger flere ressurser. Hvorfor skal man prioritere flere kulturbygg, når man ikke svarer på noen konkrete behov? spør hun.

Hagen synes det er trist at en viktig tomt som på Sukkerbiten ikke kan utvikles som friområde.

– Oslo er i økende grad fortettet og privatisert. Hvis en så fin offentlig plass skal reguleres med inngangspenger og leies ut som konferansesenter, så henger det ikke på greip, sier hun.

Tilfører Oslo noe nytt

Kjell Kalland er administrerende direktør ved Hav eiendom.

Han forteller at de valgte å leie ut tomta til Fotografihuset fordi de kom med det beste forslaget.

– Forutsetningene for at Fotografihuset skulle bruke denne tomta, var at de tilfører Oslo noe mer enn bare et sted å vise de nyeste verkene innenfor fotografi. Vi ønsker oss kunnskapssenter, sier Kalland.

En annen kritikk av Fotografihusets beliggenhet er at et bygg som inneholder fotografier vil måtte være lystett for å beskytte dem. Den påstanden sier Kalland er feil.

– Det er ikke sånn at dette rommet skal være vindusløst eller lukket. Det kommer rom med dagslys. Det er mye av dette bygget som blir helåpent.

Når Fotografihuset blir leie­taker i bygget deres, finansieres leia av restauranten og billettinntekter.

I tillegg kommer offentlig støtte, som utgjør omtrent en tredel av budsjettet til Fotografihuset.

– Vi deler ikke ut midler til kultur. Vi er nødt til å leie ut og få avkastning. Dette er et kinderegg, der vi kan få til et økonomisk bærekraftig prosjekt og i tillegg få et hus til fotokunst som Oslo har vedtatt at de ønsker, sier Kalland.

juliam@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
Modernistiske bygg er blitt turistattraksjoner i Brasil og Tyskland. I Norge er flere bygg fra samme periode rivningstruet. Kunstprofessor mener arkitekturen rammes av en 40-årskrise.
Mandag 22. juli 2019
Skuespillerforbundets leder Knut Alfsen vil ha teaterstrømming inn i tariffavtalen med Spekter. Vi er klare til å jobbe for det, svarer teaterstrømme-tjenesten Applaus scene.
Lørdag 20. juli 2019
Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo rives i oktober, og for dem som ivrer etter bevaring, ser alt håp ut til å være ute. Men historien rommer flere eksempler på bygg som med nød og neppe har unngått bulldoserne.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Mandag 15. juli 2019
Ledelsen for det planlagte Fotografi­huset i Oslo har hevdet at et samlet fotomiljø står bak prosjektet. Det avviser flere i miljøet. – Vi kan ikke stille oss bak noe vi ikke vet hva er, sier Morten ­Andenæs i Fotogalleriet.
Lørdag 13. juli 2019
Tidligere Folk er folk-medarbeider Tormod Fjeld Lie går hardt ut mot redaktør Bjønnulv Evenrud. – Det er stygt at romfolk blir ansiktet for redaktørens politiske syn, sier han.
Fredag 12. juli 2019
Havnetomta Sukkerbiten i Oslo skal få et nytt fotografihus. Men ikke alle er like begeistret. – Det vil gjøre området til en enda større turistmaskin, mener aksjonsgruppas leder.