Torsdag 11. juli 2019
YTRINGSFRIHETSPROSJEKT: I 2012 ble Bjønnulv Evenrud kåret til Årets nordmann av avisa Ny Tid. Nå kritiseres han for å slippe til høyreradikale stemmer i magasinet Folk er folk. FOTO: FREDRIK VARFJELL, NTB SCANPIX
Folk er folk-redaktør åpner spaltene for Alliansen og Folkebevegelsen mot innvandring for å motarbeide «sensur»:
Gir ytre høyre spalteplass
Rune Berglund Steen
Som del av redaktørens ytrings­frihetsprosjekt, inviterer bladet Folk er folk høyreradikale stemmer og siterer en holocaustfornekter. – Tragisk for magasinet, sier Rune Berglund Steen fra Antirasistisk ­Senter.

mediene

– Det er et nitrist og mørkt terreng Bjønnulv Evenrud beveger seg inn i. Jeg håper noen redder Folk er folk. Magasinet er for viktig til å ødelegges på den måten, sier leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen.

Han er blant dem som reagerer på at redaktør Bjønnulv Evenrud i siste nummer av gatemagasinet Folk er folk har viet spalteplass til blant annet Alliansen og Folkebevegelsen mot innvandring.

Folk er folk er en ideell organisasjon som arbeider mot diskriminering av romfolk og rumenere i Norge. Organisasjonen produserer og distribuerer gatemagasinet som romfolk selger i Norge.

I Alliansens innlegg, ført i pennen av Hans Jørgen ­Lysglimt Johansen, hevdes det blant annet at «motstemmene mot det liberale progressive kulturmarxistiske multikultur masseinnvandringseksperimentet skal stenges ned».

Morten Lorentzen, landsstyremedlem i Folkebevegelsen mot innvandring, skriver i bladet at «selvmordspakta betyr (…) at et objektivt informasjonsarbeid rundt farene som rasefremmede representerer, klassifiseres som ‘hat’».

– Det er tragisk for Folk er folk at redaktøren lefler med det høyreekstreme, sier ­Steen.

Fakta

Folk er folk:

• Folk er folk er en ideell organisasjon etablert i 2010 for å arbeide mot urettferdig behandling av romfolk og rumenere i Norge.

• I juni 2012 lanserte de gatemagasinet Folk er folk etter modell av Erlik Oslo. Begge deler er tiltak for å tilby alternativ til tigging.

• Redaktør for magasinet er Bjønnulv Evenrud. I 2012 ble han tildelt prisen «Årets nordmann» av Ny Tid for arbeidet med romfolk.

Lefler med høyreekstreme

Redaktør Bjønnulv Evenrud skriver i sin leder at han inviterte de fire organisasjonene Alliansen, Normal Norge, Folkebevegelsen mot innvandring og Stopp islamiseringen av Norge til å skrive 3000 valgfrie ord etter at de ble nektet å stille på årets Arendalsuke. Det gjør Evenrud for å stå opp mot det han mener er «de omfattende sensur­tiltakene i samfunnet vårt».

På nettavisa Resett kan man også lese følgende i en annonse for gatemagasinet: «Folk er folk støtter ytringsfrihet og sivilisert meningsbryting gjennom donasjoner og annonsering.» Annonsen er en del av Evenruds ny­erklærte kamp for ytrings­frihet.

Rune Berglund Steen mener det grenser til en «infantil forståelse» av ytringsfrihet at høyreradikale skal ha fri tilgang overalt.

– Alliansens Hans Jørgen Lysglimt Johansen står for gammeldags konspiratorisk antisemittisme, har brukt valgplakater fra Nasjonal Samling og skrevet positivt om Hitler og den Nordiske motstandsbevegelsen, sier han.

Lederen for Antirasistisk Senter mener man finner innslag av «breiviksk retorikk» i innlegget redaktøren har valgt å trykke fra Johansen.

Vil kontrollere narrativet

Hans Jørgen Lysglimt Johansen, som har skrevet Alliansens innlegg i Folk er folk, mener Rune Berglund Steen tviholder på et narrativ om innvandring som noe positivt, som han selv mener er «destruktivt for Norge og den etnisk norske befolkningen».

– Men nå ser vi at flere og flere våkner og krever en helt fullstendig annerledes åpen debatt, mener Johansen.

Han mener det vi ser fra Steen må tolkes som et krampaktig forsøk på å kontrollere narrativet.

– Jeg vil oppfordre alle til å lese magasinet selv, sier ­Johansen.

– Det er motbydelig

Klassekampen har gjentakke ganger forsøkt å komme i kontakt med Folk er folk-­redaktør Bjønnulv Evenrud før avisa gikk i trykken i går, men uten hell.

I bladets leder hevder Evenrud at dødstallene etter Auschwitz har blitt kraftig nedjustert «i det stille», og at historikerne som har drevet fram slike såkalte «faktabaserte justeringer» av det historiske narrativet, har blitt utsatt for straffeforfølgelse i de fleste europeiske land.

I lederen er det også en fotnote som refererer til den kjente franske holocaustfornekteren Robert Faurisson.

– Det er vanskelig å tro at dette kun handler om ytringsfrihet, når Evenrud i lederen går ut og benekter holocaust, sier forfatter og medieviter John Færseth.

Han var blant dem som denne uka tok til Twitter for å uttrykke misnøye med Evenruds redaksjonelle prioriteringer.

– Det verste er at romfolk var en av gruppene som ble ofre for holocaust, sier ­Færseth.

Paradoksalt for selgerne

Man anslår at halvparten av Europas rom, opp mot 1,5 millioner mennesker, ble drept under porajmos, som er betegnelsen på folkemordet på romanifolket under andre verdenskrig.

– Nå går de rundt i gatene og selger et magasin som benekter at det skjedde. Det er motbydelig. Det er en utnytting av mennesker til en sak som er veldig ydmykende, mener Robert Færseth.

Runa Falck Langaas, stipendiat ved Universitetet i Bergen, har forsket på rasisme og fordommer mot romfolk. I 2017 gjorde hun en undersøkelse som viste at nordmenn er nesten like negative til romfolket som til medlemmer av Hells Angels og Profetens Ummah.

– Det er paradoksalt om romfolk nå skal selge et magasin som sprer hat mot andre minoriteter, siden romfolk også har vært et offer for nazistene under andre verdenskrig, sier hun

Hun tror ikke det som står i magasinet vil bidra til mer positive holdninger til romfolk.

– Det å dele ut et blad med denne typen innhold kan gi inntrykk av lurendreieri. Og det er en stereotypisk forestilling romfolket har blitt møtt med tidligere, bemerker Langaas.

Støtter initiativet

Sjefredaktør i avisa Dagen Vebjørn Selbekk roser initiativet, selv om han ikke er enig i det Folk er folk har satt på trykk i siste utgave.

– Jeg tar sterkt avstand fra både rasismen og antisemittismen i Johansens innlegg, men det Folk er folk har gjort her er å invitere utstøtte stemmer inn i spaltene sine, sier Selbekk.

Han mener ytringsfriheten handler om slippe til stemmer, også når de representerer et mindretall av befolkningen.

– Derfor er det så interessant at Folk er Folk åpner både spaltene og lommeboka for disse aktørene, sier ­Selbekk.

kultur@klassekampen.no

Lørdag 21. september 2019
«Hele Norge leser» er en av de største satsingene i Bok­året 2019. Nå får prosjektet slakt. – Vitner om bokbransjens svake selvtillit, sier kulturredaktør Arne Borge i Vårt Land.
Fredag 20. september 2019
DN-ansatte må belage seg på å flytte inn i medie­husets nye «bokser», men får ikke få vite hva det innebærer før sluttpakkevinduet lukkes. Ansatte er særlig bekymret for at lørdagsmagasinet blir pulverisert.
Torsdag 19. september 2019
Lydbøkene har inntatt skolen. Forsker Bjarte Reidar Furnes mener lærerne først og fremst må legge til rette for at elevene leser papir­bøker.
Onsdag 18. september 2019
Motstanderne av fotografihus på Sukkerbiten jubler over valgresultatet i Oslo. – Nå blir det ikke noe av det planlagte Fotografihuset, hevder ­styreleder Sverre Jervell i Sukker­bitens venner.
Tirsdag 17. september 2019
Skoleforsker Marte Blikstad-Balas mener lærerne må gi plass til romanen i klasserommet. – Den kognitive utholdenheten går ned når man bare leser korte tekster, sier hun.
Mandag 16. september 2019
Forfatter Bjørn Sortland er bekymret for norske barns mentale kondis. – Å lese i et kvarter er blitt «helt Himalaya», sier han.
Lørdag 14. september 2019
Petter Stordalens 190.000 Instagram-følgere har flere ganger sett ham posere med bøker fra Straw­berry-forlagene. Dette kan være ulovlig reklame, ifølge Forbruker­tilsynet.
Fredag 13. september 2019
Dagens Næringsliv og Morgenbladet kutter til sammen 38 millioner kroner for å bli mer digitale. – Vil gå utover kvaliteten, sier medieforsker.
Torsdag 12. september 2019
Styreleder Amund Djuve har gitt Morgenbladets redaktør en klar bestilling: driftsmarginen må opp på ti prosent. Denne uka startet nedbemanningene i ukeavisa.
Onsdag 11. september 2019
NTNU sliter med å få opp kvinneandelen ved filosofisk institutt. – Forsterker en trend hvor menn underviser menn om menn, sier student.