Torsdag 11. juli 2019
YTRINGSFRIHETSPROSJEKT: I 2012 ble Bjønnulv Evenrud kåret til Årets nordmann av avisa Ny Tid. Nå kritiseres han for å slippe til høyreradikale stemmer i magasinet Folk er folk. FOTO: FREDRIK VARFJELL, NTB SCANPIX
Folk er folk-redaktør åpner spaltene for Alliansen og Folkebevegelsen mot innvandring for å motarbeide «sensur»:
Gir ytre høyre spalteplass
Rune Berglund Steen
Som del av redaktørens ytrings­frihetsprosjekt, inviterer bladet Folk er folk høyreradikale stemmer og siterer en holocaustfornekter. – Tragisk for magasinet, sier Rune Berglund Steen fra Antirasistisk ­Senter.

mediene

– Det er et nitrist og mørkt terreng Bjønnulv Evenrud beveger seg inn i. Jeg håper noen redder Folk er folk. Magasinet er for viktig til å ødelegges på den måten, sier leder i Antirasistisk Senter Rune Berglund Steen.

Han er blant dem som reagerer på at redaktør Bjønnulv Evenrud i siste nummer av gatemagasinet Folk er folk har viet spalteplass til blant annet Alliansen og Folkebevegelsen mot innvandring.

Folk er folk er en ideell organisasjon som arbeider mot diskriminering av romfolk og rumenere i Norge. Organisasjonen produserer og distribuerer gatemagasinet som romfolk selger i Norge.

I Alliansens innlegg, ført i pennen av Hans Jørgen ­Lysglimt Johansen, hevdes det blant annet at «motstemmene mot det liberale progressive kulturmarxistiske multikultur masseinnvandringseksperimentet skal stenges ned».

Morten Lorentzen, landsstyremedlem i Folkebevegelsen mot innvandring, skriver i bladet at «selvmordspakta betyr (…) at et objektivt informasjonsarbeid rundt farene som rasefremmede representerer, klassifiseres som ‘hat’».

– Det er tragisk for Folk er folk at redaktøren lefler med det høyreekstreme, sier ­Steen.

Fakta

Folk er folk:

• Folk er folk er en ideell organisasjon etablert i 2010 for å arbeide mot urettferdig behandling av romfolk og rumenere i Norge.

• I juni 2012 lanserte de gatemagasinet Folk er folk etter modell av Erlik Oslo. Begge deler er tiltak for å tilby alternativ til tigging.

• Redaktør for magasinet er Bjønnulv Evenrud. I 2012 ble han tildelt prisen «Årets nordmann» av Ny Tid for arbeidet med romfolk.

Lefler med høyreekstreme

Redaktør Bjønnulv Evenrud skriver i sin leder at han inviterte de fire organisasjonene Alliansen, Normal Norge, Folkebevegelsen mot innvandring og Stopp islamiseringen av Norge til å skrive 3000 valgfrie ord etter at de ble nektet å stille på årets Arendalsuke. Det gjør Evenrud for å stå opp mot det han mener er «de omfattende sensur­tiltakene i samfunnet vårt».

På nettavisa Resett kan man også lese følgende i en annonse for gatemagasinet: «Folk er folk støtter ytringsfrihet og sivilisert meningsbryting gjennom donasjoner og annonsering.» Annonsen er en del av Evenruds ny­erklærte kamp for ytrings­frihet.

Rune Berglund Steen mener det grenser til en «infantil forståelse» av ytringsfrihet at høyreradikale skal ha fri tilgang overalt.

– Alliansens Hans Jørgen Lysglimt Johansen står for gammeldags konspiratorisk antisemittisme, har brukt valgplakater fra Nasjonal Samling og skrevet positivt om Hitler og den Nordiske motstandsbevegelsen, sier han.

Lederen for Antirasistisk Senter mener man finner innslag av «breiviksk retorikk» i innlegget redaktøren har valgt å trykke fra Johansen.

Vil kontrollere narrativet

Hans Jørgen Lysglimt Johansen, som har skrevet Alliansens innlegg i Folk er folk, mener Rune Berglund Steen tviholder på et narrativ om innvandring som noe positivt, som han selv mener er «destruktivt for Norge og den etnisk norske befolkningen».

– Men nå ser vi at flere og flere våkner og krever en helt fullstendig annerledes åpen debatt, mener Johansen.

Han mener det vi ser fra Steen må tolkes som et krampaktig forsøk på å kontrollere narrativet.

– Jeg vil oppfordre alle til å lese magasinet selv, sier ­Johansen.

– Det er motbydelig

Klassekampen har gjentakke ganger forsøkt å komme i kontakt med Folk er folk-­redaktør Bjønnulv Evenrud før avisa gikk i trykken i går, men uten hell.

I bladets leder hevder Evenrud at dødstallene etter Auschwitz har blitt kraftig nedjustert «i det stille», og at historikerne som har drevet fram slike såkalte «faktabaserte justeringer» av det historiske narrativet, har blitt utsatt for straffeforfølgelse i de fleste europeiske land.

I lederen er det også en fotnote som refererer til den kjente franske holocaustfornekteren Robert Faurisson.

– Det er vanskelig å tro at dette kun handler om ytringsfrihet, når Evenrud i lederen går ut og benekter holocaust, sier forfatter og medieviter John Færseth.

Han var blant dem som denne uka tok til Twitter for å uttrykke misnøye med Evenruds redaksjonelle prioriteringer.

– Det verste er at romfolk var en av gruppene som ble ofre for holocaust, sier ­Færseth.

Paradoksalt for selgerne

Man anslår at halvparten av Europas rom, opp mot 1,5 millioner mennesker, ble drept under porajmos, som er betegnelsen på folkemordet på romanifolket under andre verdenskrig.

– Nå går de rundt i gatene og selger et magasin som benekter at det skjedde. Det er motbydelig. Det er en utnytting av mennesker til en sak som er veldig ydmykende, mener Robert Færseth.

Runa Falck Langaas, stipendiat ved Universitetet i Bergen, har forsket på rasisme og fordommer mot romfolk. I 2017 gjorde hun en undersøkelse som viste at nordmenn er nesten like negative til romfolket som til medlemmer av Hells Angels og Profetens Ummah.

– Det er paradoksalt om romfolk nå skal selge et magasin som sprer hat mot andre minoriteter, siden romfolk også har vært et offer for nazistene under andre verdenskrig, sier hun

Hun tror ikke det som står i magasinet vil bidra til mer positive holdninger til romfolk.

– Det å dele ut et blad med denne typen innhold kan gi inntrykk av lurendreieri. Og det er en stereotypisk forestilling romfolket har blitt møtt med tidligere, bemerker Langaas.

Støtter initiativet

Sjefredaktør i avisa Dagen Vebjørn Selbekk roser initiativet, selv om han ikke er enig i det Folk er folk har satt på trykk i siste utgave.

– Jeg tar sterkt avstand fra både rasismen og antisemittismen i Johansens innlegg, men det Folk er folk har gjort her er å invitere utstøtte stemmer inn i spaltene sine, sier Selbekk.

Han mener ytringsfriheten handler om slippe til stemmer, også når de representerer et mindretall av befolkningen.

– Derfor er det så interessant at Folk er Folk åpner både spaltene og lommeboka for disse aktørene, sier ­Selbekk.

kultur@klassekampen.no

Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.
Torsdag 13. februar 2020
NTB-sjef Sarah Sørheim vil innføre en ny type avtale for levering av nyhetsstoff, der nyhetsbyrået skiller på redaksjonelle medier og andre. Diskriminering, svarer Resett-redaktør Helge Lurås.
Onsdag 12. februar 2020
Da Martin Svedman skrev sin første diktsamling, ville han gjøre den så tilgjengelig som mulig. – Jeg ønsket at den skulle treffe flere enn bare poesi­kjennerne, sier han.
Tirsdag 11. februar 2020
Ifølge Pressens Faglige Utvalg er det innafor presse­etikken å omtale islam som «nazisme» – og å bruke ord som «jødesvin» i humor. – Tilliten til PFU er skadet, sier Anti­rasistisk Senter.
Mandag 10. februar 2020
Espen Haavardsholm konsentrerer seg om prosaen og vonar venstresida vil sameinast om politiske løysingar.
Lørdag 8. februar 2020
Trygve Skaugs nye diktsamling selger i bøtter og spann, men kritikerne er uenige om han egentlig skriver «poesi». Forlaget hans har heller ikke meldt opp boka til innkjøpsordningen.
Torsdag 6. februar 2020
Venstre forventer at regjeringen kutter statsstøtta til Human Rights Service. SV og Rødt vil også ta fra dem årets tilskudd.
Onsdag 5. februar 2020
Antirasistisk Senter politianmelder Human Rights Service for en illustrasjon som viser Sumaya Jirde Ali sammen med en kakerlakk.
Tirsdag 4. februar 2020
Manglende tilsvar, personangrep og «svertesaker». Flere politikere mener Resett begår åpenbare presseetiske overtramp.