Mandag 8. juli 2019
KRYSSER IKKE MIDTDELEREN: MDGs storbytopper ser ikke samarbeid med høyresida som aktuelt. Her er listetoppene Ola Lund Remolen (Trondheim), Lan Marie Nguyen Berg (Oslo) og Thor Haakon Bakke (Bergen). FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX
Blokkuavhengige Miljøpartiet De Grønne ønsker ikke å samarbeide med høyresida i landets største byer:
MDG er lunkne til høyresida
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.

Samarbeid

MDG har startet sommeren med sterke målinger og ligger an til å få avgjørende makt i flere av de største byene etter valget 9. september.

Klassekampen har intervjuet partiets listetopper i Oslo, Bergen, Tromsø, Stavanger og Trondheim og spurt om det er aktuelt å samarbeide med høyresida etter valget.

Selv om partiet kaller seg selv «blokkuavhengige» og sier at de i teorien kan samarbeide med både høyre- og venstresida, viser Klassekampens kartlegging at MDGs fem storbytopper enten avviser eller er svært negative til å inngå i samarbeid med høyresida.

Fakta

MDG og samarbeid:

• Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015 ble Miljøpartiet de grønne en av vinnerne med 4,2 prosent (+3,3). Det ga partiet en avgjørende makt­posisjon i mange kommuner.

• Lokalt samarbeider MDG med «rein venstreside» (Ap, SV, R, lokale lister) i ni kommuner og «rein høyreside» (H, Frp, V, KrF, lokale lister) i fire kommuner. I 37 kommuner er partiet med i blokkoverskridende samarbeid.

– Helt urealistisk

Listetopp for MDG i Bergen Thor Haakon Bakke sier partiet har et styrevedtak fra i vinter om at de ikke kan samarbeide med Frp, Bompengepartiet og De Kristne.

I teorien kan de dermed samarbeide med Høyre. Det ser derimot Bakke som lite sannsynlig. Ikke bare fordi det er en minimal sjanse for at et samarbeid mellom for eksempel Høyre, Venstre, KrF, Sp og MDG i Bergen ville gitt flertall. Avstanden til Høyre er blitt all for stor.

– Å samarbeide med Høyre etter valget framstår helt urealistisk, sånn som Høyre turer fram, sier Bakke, og viser særlig til flere lokale saker der partiet prioriterer en politikk som vil øke bilkjøring i byen.

– Når de tilnærmer seg Bompengepartiet, og mener det er viktig at Bergen er en «ja-by» i boligutbyggingen, så øker det utslippene, sier han.

– Uaktuelt

I Oslo sitter MDG i byråd med Ap og SV, med støtte fra Rødt. Før valget i 2015 sa partiet at de var åpne for å samarbeide med både høyre- og venstresida.

Nå er det kun samarbeid med venstresida som er aktuelt, framholder MDGs listetopp Lan Marie Nguyen Berg.

Dersom det sittende byrådet skulle miste flertallet, avviser også Berg at det kan være aktuelt å samarbeide med Høyre, KrF og Venstre – selv om Frp og bompengepartiet holdes utenfor.

– Nei, til det er de politiske forskjellene for store. Høyre og Venstre går til valg på å bruke milliarder på nye motor­veier nær sagt over hele byen. Høyre har også selv lukket døra for et slik samarbeid, og sammen med Frp og bompengelista vil de kaste dagens byråd, sier Berg.

– Før valget i 2015 var MDG i Oslo åpne for å samarbeide med begge sider. Hvorfor har dette endret seg?

– Det handler om politikken, rett og slett. Vi opplever at Oslo Arbeiderparti flytter seg i grønnere retning, og vi samarbeider godt om verdens kanskje mest ambisiøse miljøpolitikk.

Høyresida frister ikke:

– Samtidig ser vi at Høyre og Venstre henger igjen i gamle måter å tenke på.

I Trondheim har MDG vært del av en stor sentrum-venstre-blokk siden 2003. Listetopp Ola Lund Renolen sier at han ikke ser noen grunn til å rokke ved det.

Barbara Karin Vögele, listetopp i Tromsø, ser det heller ikke som sannsynlig at MDG finner sammen med høyresida der.

– Høyresida har langt på vei forpliktet seg til å samarbeide med Frp og Nei til bompenger-partiet. Så lenge de er i nærheten av et samarbeid med de to partiene, så er ikke vi med. Så enkelt er det, sier Vögele.

Hun sier at selv om det finnes folk i Høyre som er opptatt av miljø og sosial rettferdighet, er Høyre i regjering problematisk.

– Jeg forstår ikke hva de holder på med. Det er ikke det Høyre jeg trodde jeg kjente, sier Vögele.

Utelukker Frp

Daria Maria Johnsen er listetopp for MDG i Stavanger. Blant partiets fem storby­topper er Johnsen den som er minst negativ til høyresamarbeid.

Hun sier at de er blokkuavhengige og at det bare er Frp de ikke kan samarbeide med.

Johnsen åpner også for samarbeid med Bompengepartiet i Stavanger.

– Ja, vi utelukker bare Frp, sier hun.

Samtidig vedgår Johnsen at Miljøpartiet De Grønne i Stavanger står nærmere venstresida.

– Vi har jo hatt budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet og stemt mest med dem. Ap og venstresida har vist større vilje til å gå tøffere ut på både klima og miljø. Det lover jo godt på den sida. Men Høyre vet vi også vil bevare sin posisjon som de har hatt i 24 år. Da må de vise samme vilje som Ap har gjort, og de er nødt til å si nei til Frp for at vi kan samarbeide, sier Johnsen.

politikk@klassekampen.no

Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.
Tirsdag 11. februar 2020
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.
Mandag 10. februar 2020
KLIMA: Skal Rødt få gjennomslag, må politikken være «mulig og gjennomførbar». Det sier Rødt-nest­leder Marie Sneve Martinussen.
Lørdag 8. februar 2020
NY VÅR: Frp, Venstre og KrF bykser fram etter Frps regjeringsexit. Både Høyre og Ap sliter kraftig.
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.
Tirsdag 28. januar 2020
OMKAMP: For fem måneder siden brukte Erna Solberg 20 milliarder kroner på bompengeforliket som skulle berge regjeringen. Nå varsler Frp at avtalen ikke gjelder lenger.
Torsdag 23. januar 2020
NYE TIDER: Flere Frp-topper vil lokke Sp over i et framtidig borgerlig regjeringssamarbeid. «Komisk», svarer Sp.
Onsdag 22. januar 2020
VIKEN: Med Frp tilbake i Stortinget kan det gå mot oppløsning av Viken før 2021.