Mandag 8. juli 2019
KRYSSER IKKE MIDTDELEREN: MDGs storbytopper ser ikke samarbeid med høyresida som aktuelt. Her er listetoppene Ola Lund Remolen (Trondheim), Lan Marie Nguyen Berg (Oslo) og Thor Haakon Bakke (Bergen). FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX
Blokkuavhengige Miljøpartiet De Grønne ønsker ikke å samarbeide med høyresida i landets største byer:
MDG er lunkne til høyresida
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.

Samarbeid

MDG har startet sommeren med sterke målinger og ligger an til å få avgjørende makt i flere av de største byene etter valget 9. september.

Klassekampen har intervjuet partiets listetopper i Oslo, Bergen, Tromsø, Stavanger og Trondheim og spurt om det er aktuelt å samarbeide med høyresida etter valget.

Selv om partiet kaller seg selv «blokkuavhengige» og sier at de i teorien kan samarbeide med både høyre- og venstresida, viser Klassekampens kartlegging at MDGs fem storbytopper enten avviser eller er svært negative til å inngå i samarbeid med høyresida.

Fakta

MDG og samarbeid:

• Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015 ble Miljøpartiet de grønne en av vinnerne med 4,2 prosent (+3,3). Det ga partiet en avgjørende makt­posisjon i mange kommuner.

• Lokalt samarbeider MDG med «rein venstreside» (Ap, SV, R, lokale lister) i ni kommuner og «rein høyreside» (H, Frp, V, KrF, lokale lister) i fire kommuner. I 37 kommuner er partiet med i blokkoverskridende samarbeid.

– Helt urealistisk

Listetopp for MDG i Bergen Thor Haakon Bakke sier partiet har et styrevedtak fra i vinter om at de ikke kan samarbeide med Frp, Bompengepartiet og De Kristne.

I teorien kan de dermed samarbeide med Høyre. Det ser derimot Bakke som lite sannsynlig. Ikke bare fordi det er en minimal sjanse for at et samarbeid mellom for eksempel Høyre, Venstre, KrF, Sp og MDG i Bergen ville gitt flertall. Avstanden til Høyre er blitt all for stor.

– Å samarbeide med Høyre etter valget framstår helt urealistisk, sånn som Høyre turer fram, sier Bakke, og viser særlig til flere lokale saker der partiet prioriterer en politikk som vil øke bilkjøring i byen.

– Når de tilnærmer seg Bompengepartiet, og mener det er viktig at Bergen er en «ja-by» i boligutbyggingen, så øker det utslippene, sier han.

– Uaktuelt

I Oslo sitter MDG i byråd med Ap og SV, med støtte fra Rødt. Før valget i 2015 sa partiet at de var åpne for å samarbeide med både høyre- og venstresida.

Nå er det kun samarbeid med venstresida som er aktuelt, framholder MDGs listetopp Lan Marie Nguyen Berg.

Dersom det sittende byrådet skulle miste flertallet, avviser også Berg at det kan være aktuelt å samarbeide med Høyre, KrF og Venstre – selv om Frp og bompengepartiet holdes utenfor.

– Nei, til det er de politiske forskjellene for store. Høyre og Venstre går til valg på å bruke milliarder på nye motor­veier nær sagt over hele byen. Høyre har også selv lukket døra for et slik samarbeid, og sammen med Frp og bompengelista vil de kaste dagens byråd, sier Berg.

– Før valget i 2015 var MDG i Oslo åpne for å samarbeide med begge sider. Hvorfor har dette endret seg?

– Det handler om politikken, rett og slett. Vi opplever at Oslo Arbeiderparti flytter seg i grønnere retning, og vi samarbeider godt om verdens kanskje mest ambisiøse miljøpolitikk.

Høyresida frister ikke:

– Samtidig ser vi at Høyre og Venstre henger igjen i gamle måter å tenke på.

I Trondheim har MDG vært del av en stor sentrum-venstre-blokk siden 2003. Listetopp Ola Lund Renolen sier at han ikke ser noen grunn til å rokke ved det.

Barbara Karin Vögele, listetopp i Tromsø, ser det heller ikke som sannsynlig at MDG finner sammen med høyresida der.

– Høyresida har langt på vei forpliktet seg til å samarbeide med Frp og Nei til bompenger-partiet. Så lenge de er i nærheten av et samarbeid med de to partiene, så er ikke vi med. Så enkelt er det, sier Vögele.

Hun sier at selv om det finnes folk i Høyre som er opptatt av miljø og sosial rettferdighet, er Høyre i regjering problematisk.

– Jeg forstår ikke hva de holder på med. Det er ikke det Høyre jeg trodde jeg kjente, sier Vögele.

Utelukker Frp

Daria Maria Johnsen er listetopp for MDG i Stavanger. Blant partiets fem storby­topper er Johnsen den som er minst negativ til høyresamarbeid.

Hun sier at de er blokkuavhengige og at det bare er Frp de ikke kan samarbeide med.

Johnsen åpner også for samarbeid med Bompengepartiet i Stavanger.

– Ja, vi utelukker bare Frp, sier hun.

Samtidig vedgår Johnsen at Miljøpartiet De Grønne i Stavanger står nærmere venstresida.

– Vi har jo hatt budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet og stemt mest med dem. Ap og venstresida har vist større vilje til å gå tøffere ut på både klima og miljø. Det lover jo godt på den sida. Men Høyre vet vi også vil bevare sin posisjon som de har hatt i 24 år. Da må de vise samme vilje som Ap har gjort, og de er nødt til å si nei til Frp for at vi kan samarbeide, sier Johnsen.

politikk@klassekampen.no

Lørdag 21. september 2019
FORNØYD: Årets valg har vært en gamechanger for kampen mot profitt i velferd, sier Fagforbundets Mette Nord. Nå vil hun at staten skal brukes mer aktivt for et grønt skifte.
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.
Fredag 6. september 2019
AVTALE: Oslo-byrådet har fått med seg fagbevegelsen på å godta langturnuser i barnevernet. Nå lover Inga Marte Thorkildsen (SV) at alle kommersielle skal ut av Oslos barnevern innen 2021.
Torsdag 5. september 2019
DYRT: Bent Høie (H) inviterer helse­sektoren til nettverksbygging og faglig påfyll om Sykehus-Norge. Prislappen kan føre til at bare dem som er på innsida, har råd, sier fag­forening.
Onsdag 4. september 2019
TRAVELT: Om 120 dager blir fire kommuner til én. Nå tømmer de tvangssammenslåtte kommunene i Senja sparekassa før det er for seint.