Fredag 5. juli 2019
TYNGET: Labours leder Jeremy Corbyn har gjentatte ganger forsikret om at antisemitter ikke hører hjemme i partiet. FOTO: DANIEL LEAL-OLIVAS, AFP/NTB SCANPIX
• Åpen konflikt om antisemittisme i Labour • Betent disiplinærsak splitter Corbyns leir
Jødehat på bordet igjen
BRØT: Luciana Berger gikk ut av Labour i protest mot det hun kalte institusjonalisert antisemittisme. FOTO: TOLGA AKMEN, AFP/NTB SCANPIX
Lara McNeill
NY RUNDE: Labour anklages igjen for å ikke ta jødehat på alvor. En suspensjon sår splid blant leder Jeremy Corbyns støttespillere.

STOR- BRITANNIA

Når sentralstyret i britiske Labour samles til uka, vil møtet preges av to opprivende saker: brexit og antisemittisme.

Tirsdag skal partiet behandle spørsmålet om Labour skal gå inn for full omkamp om britenes utmelding av EU. Men sentralstyret skal også håndtere en disiplinærsak som splitter partileder Jeremy Corbyns tilhengere.

Saken dreier seg om parlamentarikeren Chris Williamson, som ble suspendert i februar etter uttalelser om at Labour hadde vært «for unnskyldende» i møte med anklager om antisemittisme i egne rekker.

Etter en intern gransking ble suspensjonen opphevet forrige uke. Bare to dager seinere ble avgjørelsen omgjort etter sterke protester.

Fakta

Anklager om anti-semittisme i Labour:

• Jeremy Corbyn tok over som leder av det britiske partiet Labour i 2015.

• Siden har Israel-kritikeren blitt anklaget for å la partiet bli infisert av antisemittisme.

• En gransking i 2016 konkluderte at dette ikke var tilfelle, men også at «ignorante holdninger» eksisterte i partiet.

• Mellom april 2018 og januar 2019 mottok Labour-ledelsen 673 anklager om antisemittisme blant partiets over 500.000 medlemmer.

Gransket anklager

Påstandene om at Labour har tatt for lett på antisemittisme, har hengt over partiet siden sosialisten og den uttalte Israel-kritikeren Corbyn vant partiledervalget i 2015.

Mange av Corbyns tilhengere mener sakene som har dukket opp er del av en svertekampanje fra høyreorienterte og Israel-vennlige deler av partiet.

En gransking utført av juristen Shami Chakrabarti konkluderte i 2016 at verken jødehat eller andre former for rasisme var utbredt i Labour, men også at det fantes «altfor mange klare bevis på ignorante holdninger» i partiet.

I februar ble det kjent at Labour hadde mottatt 673 anklager om antisemittisme mellom april 2018 og januar 2019. Nesten 100 medlemmer ble umiddelbart suspendert, mens 146 mottok en advarsel. 211 fikk beskjed om at de ble gransket.

Den gangen påpekte en talsperson for Labour at sakene gjaldt omkring 0,1 prosent av partiets medlemsmasse på mer enn 500.000, men la til at «én antisemitt i partiet vårt er én for mange».

– Heksejakt

Chris Williamson selv sa forrige uke at han har brukt hele livet på å bekjempe rasisme og at han «bokstavelig talt slåss mot rasistiske fascister i gatene» på 1970-tallet.

– Jeg kjenner Chris Williamson. Han er en venstreorientert parlamentariker som støtter Jeremy Corbyn. Han er noe frittalende, og det er for få folk som er det, sier Jenny Manson til Klassekampen.

Hun er en av lederne i Jewish Voice for Labour (JVL), som ble opprettet i 2017 som en motvekt til Jewish Labour Movement (JML), som tradisjonelt har organisert jøder tilknyttet Labour.

JML har tatt avstand fra Corbyn og karakteriserer dagens Labour som «institusjonelt antisemittisk». Det hevdet også Labour-politiker Luciana Berger, som er jødisk, da hun brøt ut av partiet i februar.

– Jeg har vært med i Labour i 50 år og har personlig aldri møtt antisemittisme i partiet. Det betyr ikke at den ikke finnes, sier Jenny Manson.

Hun har ikke sett alle anklagene mot Williamson, men er overbevist om at han er utsatt for «en heksejakt».

Kritikk fra venstre

Williamsons motstandere peker på sin side på flere episoder de mener er sterkt kritikkverdige:

• I april 2018 forsvarte Williamson et tidligere Labour-medlem som skrev på Twitter at «jødiske selskaper» med «jødisk blod» utnyttet arbeidere verden over.

• I desember 2018 signerte Williamson et støtteopprop for musiker og aktivist Gilad Atzmon, som både jødiske og palestinske Israel-kritikere omtaler som antisemitt. Williamson kom seinere med en beklagelse.

• Williamson har flere ganger uttrykt støtte til den ekskluderte partifellen Jackie Walker, som blant annet har skrevet på Facebook at jøder sto bak slavehandelen.

Jon Lansman, grunnlegger av den Corbyn-lojale grasrotbevegelsen Momentum og sentralstyremedlem i Labour, mener Williamson har opptrådt dypt støtende overfor jødiske medlemmer. «Han må gå!», tvitret Lansman da suspensjonen ble opphevet.

Ash Sarkar, seniorredaktør i venstremediet Novara Media, fastslo at beslutningen om å ta Williamson inn i partiet igjen «ikke kan forsvares». Hun fikk støtte av blant andre Owen Jones, Labour-aktivist og spaltist i The Guardian.

Forsvarer suspensjon

Lara McNeill, sentralstyremedlem i Labour og Corbyn-tilhenger, sier det er «totalt urimelig» å påstå at partiet er infisert av jødehat. Samtidig mener hun det var riktig å suspendere Chris Williamson.

– Mange peker på hans enkeltkommentarer og sier «men dette er jo ikke antisemittisk». Men dette handler om et atferdsmønster. Vi forventer mer av våre valgte representanter, sier McNeill til Klassekampen.

McNeill, som sitter i sentralstyret på vegne av Labours unge medlemmer, tror Williamson-saken og lignende tilfeller har avdekket et «generasjonsskille» blant partiets aktivister. Hun hevder eldre medlemmer i større grad enn de yngre tolererer upassende atferd og ytringer, spesielt på sosiale medier.

– Vi må jobbe for å bedre forholdet vårt til det breiere jødiske samfunnet. Faktum er at mange jøder er såret, sier sentralstyremedlemmet.

– Samtidig kan vi ikke komme dit at folk tror de risikerer en disiplinær reaksjon for å snakke om Israel og Palestina. Palestina-aktivismen må ikke svekkes på noen måte. Vi skal være et propalestinsk parti som tydelig skiller mellom rasisme og kritikk av Israel og sionisme.

yohans@klassekampen.no

Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.
Fredag 15. november 2019
Scenerøyk ved Den Norske Opera & Ballett har gjort 21 orkestermusikere syke. – Omfanget har økt betraktelig i år, sier kommunikasjonssjef.
Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Fredag 15. november 2019
• Tidsskriftet Foreign Policy har kåret Nato-sjef Jens Stoltenberg til «årets diplomat» for hans «eksepsjonelle ledelse i en turbulent tid for Nato». Over en helside i bladet, som er gjengitt i Aftenposten, skriver Foreign Policy at...
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
Bare en knapp promille av befolkningen har meldt seg på «Hele Norge leser». Anne-Kari Bratten i Spekter, som er samarbeidspartner for kampanjen, har selv valgt å ligge unna.
Torsdag 14. november 2019
• Det har vist seg svært vanskelig å øke skattene for de inntektsgruppene som skatteutformerne selv tilhører. Når det politiske liv i stadig større grad domineres av høytlønte, skal det svært bevisste politiske grep til for å hindre at...
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...