Tirsdag 2. juli 2019
POSITIV: Jallo jobber som servitør på et serveringssted i Oslo og liker ideen til Staffers-gründerne. Hun har nettopp lastet ned appen for å kunne jobbe de dagene hun ikke har vakter.
Bemanningsgiganten Adecco advarer mot ny mobilapp som formidler dagsjobber:
Byrå mot app
ENIGE: Fagbevegelsen vil stoppe den nye mobil­appen Staffers, som formidler enkeltvakter. Nå får de støtte fra vikarbyrået Adecco.

PRESISERING: I den opprinnelige saken skrev vi at Staffers ikke garanterer for lønn, sykepenger eller feriepenger. Vi presiserer at Staffers er et mellomledd for arbeidsformidling, og at det derfor er arbeidsgiver som må garantere for lønn, sykepenger og feriepenger.

Arbeidsliv

Fellesforbundet har kalt den «et gufs fra 1800-tallet» og Ap mener den skaper et «bruk og kast»-arbeidsliv.

Nå går også Adecco, et av Norges største vikarbyråer, ut mot mobilapplikasjonen Staffers.

– Næringslivet trenger fleksibilitet, men dette er feil vei å gå, sier konserndirektør for kommersielle aktiviteter i Adecco, Bjørn Wiik.

To nordmenn og en svenske har laget mobilappen Staffers hvor arbeidsgivere kan tilby enkeltvakter og arbeidstakere dermed kan melde seg til vaktene.

Fakta

Staffers:

• Staffers er en app hvor arbeidsgivere kan tilby enkeltvakter til arbeidstakere som har registrert seg i appen.

• Den er i bruk i utelivs­bransjen i Oslo og Vestfold.

• Av arbeidsgiver krever Staffers 18 prosent av timelønna og et gebyr på 2500 kroner hvis vikaren blir fast ansatt, og 10.000 hvis de ikke får beskjed om ansettelsen.

• Staffers tar ikke ansvar for eventuelle problemer vikaren får med lønnsutbetalinger.

Sviktende bærebjelke

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke ønsker derimot Staffers velkommen og kaller det en innovativ løsning. Det er ikke Adecco enig i.

– Forutsigbarhet for inntekt og når du skal arbeide skal alltid være bærebjelken i norsk arbeidsliv, sier konserndirektør Wiik.

Han deler fagbevegelsens bekymring for usikkerheten man møter som bruker av appen.

– Vi er helt enige med LO og Fellesforbundet i at Staffers’ forretningsmodell skaper stor usikkerhet om hvem som har arbeidsgiveransvaret og derav retten til sykepenger, pensjon og andre ytelser, sier Wiik.

Møter politisk motstand

Norges største bemanningsbyrå, Manpowergroup, er mindre kritiske, men mener Staffers’ metode ikke bør bre om seg.

– De skyver arbeidsgiveransvaret over på arbeidstakeren. Dette er en nisje som bør holdes på det nivået det er nå. Fast ansettelse skal være normen, sier konserndirektør for kommunikasjon, Sven Fossum.

SV venter på svar fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) om hvorvidt Staffers gjør noe ulovlig. Hadia Tajik (Ap) har kritisert appen for å fraskrive seg arbeidsgiveransvaret og sa i et TV 2-intervju at hun vil endre loven for å stoppe «jobbtrenden». I et leserinnlegg i dagens Klassekampen går hun og LO hardt ut mot appen. Staffers og tilsvarende løsninger er gammeldags arbeidsliv i moderne klær, mener de.

«Blir det vanlig å bruke apper som Staffers, blir det enda vanskeligere å få en fast jobb. Vi risikerer å få et ‘bruk og kast’-arbeidsliv, der folk håper at de får en vakt eller to, samtidig som useriøse arbeidsgivere helt uten forpliktelser kan hente inn arbeidsvillige til én og én vakt uten å ta noe ansvar», står det i innlegget.

Ikke en konkurrent

Staffers har etablert seg i utelivet i Oslo og planlegger å utvide til Bergen og Trondheim etter sommeren. De håper dessuten å bemanne flere bransjer, ifølge nettavisa E24. Adecco ser likevel ikke på Staffers som en potensiell konkurrent.

– Staffers er en formidlingsapp og ikke et bemanningsbyrå. De er ikke engang en arbeidsgiver, så sammenligningen med bemanningsbransjen blir fullstendig feil og vi anser dem ikke som en konkurrent, sier Wiik.

Heller ikke Manpowergroup er bekymret for konkurransen.

– Det er en helt annen virksomhet enn det vi står for. Vi har det fulle og hele arbeids­giveransvaret og betaler blant annet lønn, sosiale utgifter, syke- og feriepenger og pensjon, sier Fossum.

Bare en plan B

Det er ingen tvil om hvem som har arbeidsgiveransvaret i Staffers-appen, ifølge gründer Kristian Midjaas.

– Det kommer tydelig fram at hver enkelt bedrift som benytter seg av appen er arbeidsgiver og forplikter seg til å holde norsk avtaleverk. Useriøse aktører blir utestengt, sier han.

Kritikken om at Staffers truer prinsippet om fast ansettelse har han besvart med at de bare vil tette hull i arbeidsgiverhverdagen.

– Stopper dere hvis Staffers begynner å erstatte faste ansettelser?

– Det er en begrensning i arbeidsmiljøloven om at 15 prosent av staben kan være midlertidige. Staffers er en plan b-løsning. Bedrifter vil ha kontinuitet og ønsker ikke nye ansatte på arbeidsstedet hele tida.

ainah@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 3. juli 2019 kl. 17.15
Tirsdag 23. juli 2019
NYTT BLIKK: Jeger- og fiskerforbundet, Turistforeningen og Naturvern­forbundet krev ny handsaming av alle vindkraftkonse- sjonar der utbygginga ikkje er starta.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Lørdag 20. juli 2019
VEKK: Truede sopp- og lavarter ofres for å gi plass til vindturbiner som skal stikke nesten en kvart kilometer opp i lufta i Finnskogen i Våler. – Dette er på en måte vårt Alta-Kautokeino-opprør, sier en av demonstrantene.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Lørdag 13. juli 2019
RETUR: Utlendingsnemnda konkluderte at kurdiske Jumaah Hameed ikke var i fare for forfølgelse. Kort tid etter returen til Irak, ble Hameed torturert, hevder han.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.