Tirsdag 2. juli 2019
POSITIV: Jallo jobber som servitør på et serveringssted i Oslo og liker ideen til Staffers-gründerne. Hun har nettopp lastet ned appen for å kunne jobbe de dagene hun ikke har vakter.
Bemanningsgiganten Adecco advarer mot ny mobilapp som formidler dagsjobber:
Byrå mot app
ENIGE: Fagbevegelsen vil stoppe den nye mobil­appen Staffers, som formidler enkeltvakter. Nå får de støtte fra vikarbyrået Adecco.

PRESISERING: I den opprinnelige saken skrev vi at Staffers ikke garanterer for lønn, sykepenger eller feriepenger. Vi presiserer at Staffers er et mellomledd for arbeidsformidling, og at det derfor er arbeidsgiver som må garantere for lønn, sykepenger og feriepenger.

Arbeidsliv

Fellesforbundet har kalt den «et gufs fra 1800-tallet» og Ap mener den skaper et «bruk og kast»-arbeidsliv.

Nå går også Adecco, et av Norges største vikarbyråer, ut mot mobilapplikasjonen Staffers.

– Næringslivet trenger fleksibilitet, men dette er feil vei å gå, sier konserndirektør for kommersielle aktiviteter i Adecco, Bjørn Wiik.

To nordmenn og en svenske har laget mobilappen Staffers hvor arbeidsgivere kan tilby enkeltvakter og arbeidstakere dermed kan melde seg til vaktene.

Fakta

Staffers:

• Staffers er en app hvor arbeidsgivere kan tilby enkeltvakter til arbeidstakere som har registrert seg i appen.

• Den er i bruk i utelivs­bransjen i Oslo og Vestfold.

• Av arbeidsgiver krever Staffers 18 prosent av timelønna og et gebyr på 2500 kroner hvis vikaren blir fast ansatt, og 10.000 hvis de ikke får beskjed om ansettelsen.

• Staffers tar ikke ansvar for eventuelle problemer vikaren får med lønnsutbetalinger.

Sviktende bærebjelke

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke ønsker derimot Staffers velkommen og kaller det en innovativ løsning. Det er ikke Adecco enig i.

– Forutsigbarhet for inntekt og når du skal arbeide skal alltid være bærebjelken i norsk arbeidsliv, sier konserndirektør Wiik.

Han deler fagbevegelsens bekymring for usikkerheten man møter som bruker av appen.

– Vi er helt enige med LO og Fellesforbundet i at Staffers’ forretningsmodell skaper stor usikkerhet om hvem som har arbeidsgiveransvaret og derav retten til sykepenger, pensjon og andre ytelser, sier Wiik.

Møter politisk motstand

Norges største bemanningsbyrå, Manpowergroup, er mindre kritiske, men mener Staffers’ metode ikke bør bre om seg.

– De skyver arbeidsgiveransvaret over på arbeidstakeren. Dette er en nisje som bør holdes på det nivået det er nå. Fast ansettelse skal være normen, sier konserndirektør for kommunikasjon, Sven Fossum.

SV venter på svar fra arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) om hvorvidt Staffers gjør noe ulovlig. Hadia Tajik (Ap) har kritisert appen for å fraskrive seg arbeidsgiveransvaret og sa i et TV 2-intervju at hun vil endre loven for å stoppe «jobbtrenden». I et leserinnlegg i dagens Klassekampen går hun og LO hardt ut mot appen. Staffers og tilsvarende løsninger er gammeldags arbeidsliv i moderne klær, mener de.

«Blir det vanlig å bruke apper som Staffers, blir det enda vanskeligere å få en fast jobb. Vi risikerer å få et ‘bruk og kast’-arbeidsliv, der folk håper at de får en vakt eller to, samtidig som useriøse arbeidsgivere helt uten forpliktelser kan hente inn arbeidsvillige til én og én vakt uten å ta noe ansvar», står det i innlegget.

Ikke en konkurrent

Staffers har etablert seg i utelivet i Oslo og planlegger å utvide til Bergen og Trondheim etter sommeren. De håper dessuten å bemanne flere bransjer, ifølge nettavisa E24. Adecco ser likevel ikke på Staffers som en potensiell konkurrent.

– Staffers er en formidlingsapp og ikke et bemanningsbyrå. De er ikke engang en arbeidsgiver, så sammenligningen med bemanningsbransjen blir fullstendig feil og vi anser dem ikke som en konkurrent, sier Wiik.

Heller ikke Manpowergroup er bekymret for konkurransen.

– Det er en helt annen virksomhet enn det vi står for. Vi har det fulle og hele arbeids­giveransvaret og betaler blant annet lønn, sosiale utgifter, syke- og feriepenger og pensjon, sier Fossum.

Bare en plan B

Det er ingen tvil om hvem som har arbeidsgiveransvaret i Staffers-appen, ifølge gründer Kristian Midjaas.

– Det kommer tydelig fram at hver enkelt bedrift som benytter seg av appen er arbeidsgiver og forplikter seg til å holde norsk avtaleverk. Useriøse aktører blir utestengt, sier han.

Kritikken om at Staffers truer prinsippet om fast ansettelse har han besvart med at de bare vil tette hull i arbeidsgiverhverdagen.

– Stopper dere hvis Staffers begynner å erstatte faste ansettelser?

– Det er en begrensning i arbeidsmiljøloven om at 15 prosent av staben kan være midlertidige. Staffers er en plan b-løsning. Bedrifter vil ha kontinuitet og ønsker ikke nye ansatte på arbeidsstedet hele tida.

ainah@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 3. juli 2019 kl. 17.15
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.