Tirsdag 2. juli 2019
SLÅR TILBAKE: I går var det igjen store demonstrasjoner i Hongkong. Demonstrantene krever blant annet at byregjeringen skal trekke en kontroversiell utleveringslov helt tilbake. FOTO: KIN CHEUNG, AP/NTB SCANPIX
• Nye demonstrasjoner i Hongkong • Hundrevis stormet lovgivende forsamling
Protestene fortsetter
Carrie Lam
STORMER: Demonstranter benyttet «overleveringsdagen» til å demonstrere mot regjeringssjef Carrie Lam og den utsatte utleveringsavtalen med Kina.

Hongkong

Demonstrasjonsbølgen i Hongkong har ikke gitt seg. Tidligere i juni så havnebyen massive demonstrasjoner mot et lovforslag som ville åpnet for utlevering til Fastlands-Kina. De store protestene førte til at byregjeringen suspenderte lovforslaget på ubestemt tid. Det har ikke roet demonstrantene, og i går var det nye store folkemønstringer.

På telefon fra Hongkong forteller Tomas A. Wiik, som deltok i gårsdagens demonstrasjon, at de oppmøtte har tre krav:

• Regjeringen må trekke utleveringsloven helt tilbake.

Regjeringssjefen Carrie Lam må gå av.

• En uavhengig gransking av politiets oppførsel under demonstrasjonene 12. juni må gjennomføres.

Fakta

Demonstrasjoner i Hongkong:

• Hongkong har siden 1997 blitt styrt som en egen administrativ region i Kina, med andre lover og rettigheter enn resten av landet. Systemet, kalt «ett land, to systemer», sikrer hongkongkineserne et uavhengig rettsvesen og flere friheter som kinesere flest ikke har.

• 12. juni skulle byens lovgivende forsamling vedta en lov som åpner for å utlevere innbyggere som er mistenkt for kriminalitet til Kina. Avstemmingen har blitt utsatt på grunn av massive protester.

• Etter større demonstrasjon 16. juni annonserte Hongkongs leder Carrie Lam at forslaget var suspendert på ubestemt tid.

Vil beholde rettigheter

– I 2014 demonstrerte hongkongkinesere for demokrati. I dag demonstrerer de for å beholde rettighetene de har, sier Wiik som både jobber og bor i byen.

Hongkong har siden overleveringen fra Storbritannia til Kina i 1997 hatt flere rettigheter en kinesere ellers. Selv om byen ikke er et demokrati, har Hongkongs innbyggere ytrings-, presse- og forsamlingsfrihet. I tillegg har området et eget uavhengig rettssystem.

Særordningen kalles «ett land, to systemer» og skal etter avtalen inngått med britene løpe fram til 2047, 50 år etter at området ble en del av Kina igjen.

– Hvilken ordning som vil gjelde for Hongkong etter dagens system utløper, er ikke offentliggjort, men mange hongkongkinesere frykter at byen vil bli behandlet som en hvilken som helst annen kinesisk by, sier Wiik.

Wiik forteller videre at gårsdagens demonstrasjoner var todelt. Det var en hard kjerne som forskanset seg utenfor den lovgivende forsamlingen LegCo, og den andre delen var en breiere, større demonstrasjon organisert av organisasjonen Civil Human Rights Front.

Den såkalte harde kjernen, som primært består av unge studenter, har helt siden lovforslaget kom demonstrert på kreative måter i byen. Slagordet deres har blitt «Vær som vann, min venn», inspirert av kampsportlegenden Bruce Lee. I stedet for å okkupere ett bestemt område i lang tid, slik de gjorde i 2014 da studenter okkuperte en av Hongkongs største veier i 19 dager, har studentene spontane demonstrasjoner rundt om i byen og går ifølge demonstrantene selv med «strømmen». Den nye metoden skal sikre synlighet for saken uten å miste oppslutning i befolkningen for øvrig.

I går morges trappet denne såkalte harde kjernen opp utenfor bygget til den lovgivende forsamlingen i Hongkong, hvor de forsøkte å bryte seg inn.

«Sing hallelujah»

Civil Human Rights Front organiserte hoveddemonstrasjonen. De har siden overleveringen til Kina i 1997 organisert demonstrasjoner på 1. juli for å verne om Hongkongs menneskerettigheter. Gårsdagens demonstrasjon var den best besøkte av disse på mange år. I toget kunne man ifølge Wiik høre og se krav om Carrie Lams avgang, men også noe overraskende, salmer:

– Religiøse bevegelser trenger ikke søke tillatelse for å ha markeringer i Hongkong, så demonstrantene har sunget «sing hallelujah to the lord» og andre salmer for å kunne demonstrere spontant i byen, forteller Wiik.

Kina presser på

Wiik forteller om en demonstrasjon som gikk rolig for seg, om at folk tok vare på hverandre i varmen og om ett forsiktig oppmøte fra politiets side.

Under gårsdagens offisielle markering av overrekkelsesdagen beklaget Hongkongs regjeringssjef Carrie Lam at hun hadde ikke hadde lyttet godt nok til folket generelt og de unge spesielt, og lovet bedring.

Det kontroversielle forslaget om en utleveringsavtale kom ifølge avisa Financial Times fra sentrale kinesiske myndigheter i Beijing, og suspensjonen av forslaget på ubestemt tid blir derfor sett på som et prestisjenederlag for president Xi Jinping.

martinu@klassekampen.no

Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
UTE: Arbeiderpartiets ekspresident Lula da Silva er ute av fengsel – enn så lenge. Nå vil han ta opp kampen mot høyre­radikale Jair Bolsonaro.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.
Torsdag 7. november 2019
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.
Onsdag 6. november 2019
STRAFF: Advokater reiser søksmål mot president Sebastián Piñera som følge av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk under protestene. Piñera avviser eget ansvar.