Tirsdag 2. juli 2019
SLÅR TILBAKE: I går var det igjen store demonstrasjoner i Hongkong. Demonstrantene krever blant annet at byregjeringen skal trekke en kontroversiell utleveringslov helt tilbake. FOTO: KIN CHEUNG, AP/NTB SCANPIX
• Nye demonstrasjoner i Hongkong • Hundrevis stormet lovgivende forsamling
Protestene fortsetter
Carrie Lam
STORMER: Demonstranter benyttet «overleveringsdagen» til å demonstrere mot regjeringssjef Carrie Lam og den utsatte utleveringsavtalen med Kina.

Hongkong

Demonstrasjonsbølgen i Hongkong har ikke gitt seg. Tidligere i juni så havnebyen massive demonstrasjoner mot et lovforslag som ville åpnet for utlevering til Fastlands-Kina. De store protestene førte til at byregjeringen suspenderte lovforslaget på ubestemt tid. Det har ikke roet demonstrantene, og i går var det nye store folkemønstringer.

På telefon fra Hongkong forteller Tomas A. Wiik, som deltok i gårsdagens demonstrasjon, at de oppmøtte har tre krav:

• Regjeringen må trekke utleveringsloven helt tilbake.

Regjeringssjefen Carrie Lam må gå av.

• En uavhengig gransking av politiets oppførsel under demonstrasjonene 12. juni må gjennomføres.

Fakta

Demonstrasjoner i Hongkong:

• Hongkong har siden 1997 blitt styrt som en egen administrativ region i Kina, med andre lover og rettigheter enn resten av landet. Systemet, kalt «ett land, to systemer», sikrer hongkongkineserne et uavhengig rettsvesen og flere friheter som kinesere flest ikke har.

• 12. juni skulle byens lovgivende forsamling vedta en lov som åpner for å utlevere innbyggere som er mistenkt for kriminalitet til Kina. Avstemmingen har blitt utsatt på grunn av massive protester.

• Etter større demonstrasjon 16. juni annonserte Hongkongs leder Carrie Lam at forslaget var suspendert på ubestemt tid.

Vil beholde rettigheter

– I 2014 demonstrerte hongkongkinesere for demokrati. I dag demonstrerer de for å beholde rettighetene de har, sier Wiik som både jobber og bor i byen.

Hongkong har siden overleveringen fra Storbritannia til Kina i 1997 hatt flere rettigheter en kinesere ellers. Selv om byen ikke er et demokrati, har Hongkongs innbyggere ytrings-, presse- og forsamlingsfrihet. I tillegg har området et eget uavhengig rettssystem.

Særordningen kalles «ett land, to systemer» og skal etter avtalen inngått med britene løpe fram til 2047, 50 år etter at området ble en del av Kina igjen.

– Hvilken ordning som vil gjelde for Hongkong etter dagens system utløper, er ikke offentliggjort, men mange hongkongkinesere frykter at byen vil bli behandlet som en hvilken som helst annen kinesisk by, sier Wiik.

Wiik forteller videre at gårsdagens demonstrasjoner var todelt. Det var en hard kjerne som forskanset seg utenfor den lovgivende forsamlingen LegCo, og den andre delen var en breiere, større demonstrasjon organisert av organisasjonen Civil Human Rights Front.

Den såkalte harde kjernen, som primært består av unge studenter, har helt siden lovforslaget kom demonstrert på kreative måter i byen. Slagordet deres har blitt «Vær som vann, min venn», inspirert av kampsportlegenden Bruce Lee. I stedet for å okkupere ett bestemt område i lang tid, slik de gjorde i 2014 da studenter okkuperte en av Hongkongs største veier i 19 dager, har studentene spontane demonstrasjoner rundt om i byen og går ifølge demonstrantene selv med «strømmen». Den nye metoden skal sikre synlighet for saken uten å miste oppslutning i befolkningen for øvrig.

I går morges trappet denne såkalte harde kjernen opp utenfor bygget til den lovgivende forsamlingen i Hongkong, hvor de forsøkte å bryte seg inn.

«Sing hallelujah»

Civil Human Rights Front organiserte hoveddemonstrasjonen. De har siden overleveringen til Kina i 1997 organisert demonstrasjoner på 1. juli for å verne om Hongkongs menneskerettigheter. Gårsdagens demonstrasjon var den best besøkte av disse på mange år. I toget kunne man ifølge Wiik høre og se krav om Carrie Lams avgang, men også noe overraskende, salmer:

– Religiøse bevegelser trenger ikke søke tillatelse for å ha markeringer i Hongkong, så demonstrantene har sunget «sing hallelujah to the lord» og andre salmer for å kunne demonstrere spontant i byen, forteller Wiik.

Kina presser på

Wiik forteller om en demonstrasjon som gikk rolig for seg, om at folk tok vare på hverandre i varmen og om ett forsiktig oppmøte fra politiets side.

Under gårsdagens offisielle markering av overrekkelsesdagen beklaget Hongkongs regjeringssjef Carrie Lam at hun hadde ikke hadde lyttet godt nok til folket generelt og de unge spesielt, og lovet bedring.

Det kontroversielle forslaget om en utleveringsavtale kom ifølge avisa Financial Times fra sentrale kinesiske myndigheter i Beijing, og suspensjonen av forslaget på ubestemt tid blir derfor sett på som et prestisjenederlag for president Xi Jinping.

martinu@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.