Lørdag 29. juni 2019
AV HJERTETS LYST: Med låten «Vår felles framtid» vil AUF blåse liv i den sosialdemokratiske sangtradisjonen. Her synger AUFs nestleder Astrid Willa Eide Hoem og AUF-leder Ina Libak.
Ina Libak (AUF) forbereder seg på valgkamp for et Ap i motbakke:
AUF setter tonen
FEIRING: AUF-ledelsen serverte Mozell i stettglass.
VALGKAMP: Partier med dårlig oppslutning må gå i seg selv, mener AUF-leder Ina Libak.

Aps nedgang

– Hvor er såpeboblene?

AUF-leder Ina Libak gjør seg klar til direktesending på Facebook, live fra ungdomspartiets solfylte tak­terrasse på Youngstorget.

Mens Jonas Gahr Støre nylig danset seg gjennom Pride-toget i Oslos gater, skal AUF synge seg gjennom valgkampen.

Torsdag lanserte de valgkamplåten «Vår felles framtid», skrevet av artisten og flyktningaktivisten Marthe Valle. Et forsøk på å videreføre sosialdemokratiets stolte sangtradisjon, forteller AUF-lederen.

– For det er også en måte å nå ut med politikk på, å synge, sier hun.

Fakta

Aps fall:

• I kommune- og fylkestingsvalget i 2015 var Ap blant valgets store vinnere, med en oppslutning på 33 prosent.

• På en kommunevalgmåling som Dagbladet publiserte i går, ligger partiet nede på 25,3 prosent. Det er ifølge avisa 7,8 prosentpoeng lavere enn for fire år siden.

• På stortingsmålingene for juni ligger Ap i snitt på 24,7 prosent, ifølge Poll of polls.

Tar ansvar selv

Akkurat nå kan Arbeiderpartiet og Støre trenge drahjelp med å nå ut. På vei inn i sommerferien ligger Ap an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg noensinne.

Onsdag forrige uke presenterte Klassekampen en sak hvor 90 Ap-ordførere slo fast at partiet sliter med nå ut til velgerne. Flere av ordførerne Klassekampen snakket med, mente tida vi lever i, er best tilpasset ensakspartier med enkle løsninger.

AUF-lederen vifter bort analysen.

– Hvis man som parti ikke klarer å takle den tida man lever i, så gjør vi det ikke godt nok, sier Libak.

– Det nytter ikke å skylde på tida eller noe annet. Man må gå i seg selv og tenke: Hva kan jeg gjøre bedre, hva er det som gjør at jeg ikke når ut med det jeg vil? Vi må levere svar på de problemene og drømmene folk har.

Ikke redd for å provosere

Libak har tenkt å gjøre sitt. Sommerferien er avkortet, fellesferien skal brukes på forberedelser til høstens valgkamp. Håpet til flere i Ap er at partiet vil løfte seg når valgkampmaskineriet dras i gang. AUF, med sine 14.000 medlemmer, stiller i alle landets skoledebatter. Over 1000 AUF-ere er valgkampmed­arbeidere.

– Nå er det lokalvalg. Veldig mye av vår jobb er å støtte de flinke, lokale folkene der ute.

I tillegg har ungdomspartiet hjertesaker de tar med inn i skoledebattene: Boligmarkedet, forskjeller, lærlingplasser, stress blant unge og kanskje mest; miljø.

AUF vant en stor seier på Aps landsmøte i vår, da partiet vedtok å si nei til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Libak tar klimaengasjementet med seg inn i valgkampen.

– Er dere redde for å sabotere for Ap i saker hvor dere er uenige, for eksempel i klimaspørsmålet?

– Jeg er ikke redd for det. AUFs rolle er å løfte fram vår politikk og snakke på vegne av unge. Vi har respekt for hverandre i Ap. Men at det blir større fokus på klima i skoledebattene med et så sterkt engasjement blant unge, tenker jeg er helt naturlig.

– Hvem er konkurrentene om unge klimavelgere?

– Flere. Men det vi er opptatt av, er å holde folk i jobb samtidig som vi kutter i utslipp. Aps styrke er at vi har levert helhetlige forslag som folk kan tro på.

Politikerprat

AUF-lederen har ikke lyst til å snakke så mye om Aps labre menings­målinger.

– Mange unge følger med på målinger. Men jeg tror noen syns det blir vel mye når man egentlig er ute etter informasjon om hva partiene mener, sier Libak.

Da er det deilig med skoledebatt, forteller hun.

– Der sier vi det vi mener og tør å kjøre litt på. Du kan ikke komme med politikerprat. Du må ha klare svar.

– «Arbeiderpartiet er ikke et slagordparti», slo Støre fast på Aps pressekonferanse i forrige uke?

– Det er et gode om man klarer å forenkle politikk på den måten at man snakker om det som faktisk er. Man trenger ikke si «levekårs­utfordringer». Man kan si «folk bor trangbodd».

Ikke til hvem som helst

Libak mener også at politkere gjerne må snakke om hvor man vil være om ti år.

– Min drøm er at om ti år skal forskjellene være mindre, ikke større. Det er en forenkling som sier klart hvor vi skal, sier Libak

Den nye valgkampsangen handler om hvor AUF vil.

– Den handler om havet som stiger, jorda som brenner, og om harde hjerter som går altfor lett til krig. Og om at man ikke kan gi drømmen sin til hvem som helst.

Nå strimler sommerkledde AUF-ere rundt Libak ute på takterrassen. Mozellen er helt i stettglassene og det telles ned til lansering.

Så strømmer Marthe Valles stemme ut over Youngstorget:

Kem skal bære drømmen min? / Den må legges i ei hand som e varm / Og som e stor nok til å romme alle sine drømma.

politikk@klassekampen

Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.
Tirsdag 9. juli 2019
VARSLER: Ap ­bekrefter at det i 2019 har kommet nye varsler om seksuell trakassering, men nekter å oppgi antallet. Også Rødt, Sp, MDG, Frp og KrF har fått ulike typer varsler i år.
Mandag 8. juli 2019
SER TIL VENSTRE: MDG kaller seg blokkuavhengig, men er negative til høyresamarbeid i de fem største byene etter valget.
Fredag 5. juli 2019
TAR DET MED RO: Stikk i strid med ­regjeringens egen politikk blir norsk økonomi mer avhengig av oljeeksport. Regjeringen er ikke bekymret.
Torsdag 4. juli 2019
USOSIALT: Representantskapet i Fellesforbundet mener dagens bompengepolitikk har gått for langt. Flere avdelinger har sendt inn bompengekritiske forslag til landsmøtet.
Lørdag 29. juni 2019
VALGKAMP: Partier med dårlig oppslutning må gå i seg selv, mener AUF-leder Ina Libak.