Fredag 28. juni 2019
SETTER NED FOTEN: Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley og Rashida Tlaib nekter å støtte ny migrantkrisepakke. Pengene vil gå til å utrette Trumps politikk, mener de. FOTO: JOSHUA ROBERTS, REUTERS/NTB SCANPIX
Holder Trump ansvarlig
Ilhan Omar
MOTSTRØMS: Forholdene i amerikanske migrantleirer har satt fyr på innvandringsdebatten i USA. Radikale demokrater fronter et oppgjør med Trumps linje.

USA

Beretninger om grufulle forhold for migranter i og på vei til USA fortsetter å rulle opp i amerikanske medier. Tirsdag publiserte nyhetsbyrået AP bildet av en druknet salvadoransk mann sammen med sin to år gamle datter. De hadde forgjeves forsøkt å ta seg over til den amerikanske grensa fra Mexico gjennom elva Rio Grande.

Bildet kommer kort tid ­etter at det ble klart at den amerikanske grensevakta i Texas har holdt flere hundre migrantbarn innesperret ­under elendige forhold. Flere av dem hadde blitt separert fra foreldre og familiemedlemmer.

Fakta

Krisepakke til grensa:

• Representantenes hus vedtok tirsdag å sende 4,5 milliarder dollar til den meksikanske grensa, der stadig flere migranter forsøker å ta seg inn i USA.

• Et flertall av Demokratene stemte for pakka, mens majoriteten av Republikanerne stemte imot.

• Senatet har laget en egen krisepakke, som ikke inneholder like mange krav til å motta bistand. Kongressen må bli enig med president Trump om en endelig pakke.

• Trump har truet med veto, men sier at han trenger pengene.

Krever ny retning

Beretningene har satt fyr på den amerikanske kongressen og sådd splid innad i Det demokratiske partiet. Tirsdag stemte et flertall i Representantenes hus for å sende 4,5 milliarder dollar i bistand til den meksikanske grensa, der stadig flere migranter forsøker å ta seg inn i landet.

Fire demokrater stemte imot forslaget: Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib og Ilhan Omar, som alle er nykommere i Kongressen og definerer seg som utfordrere til etablissementet i Det demokratiske partiet. De mener pengene vil gå direkte til grensevakta og den amerikanske toll- og grensemyndigheten Ice, som har ansvar for å arrestere og deportere migranter.

«Vi må avskaffe Ice. Vi må investere i samfunnsbaserte alternativer til internering. Vi må avslutte systemet med massevaretekter og utvisning av innvandrere», skriver de fire representantene i en felles uttalelse.

Som et svar på at flere barn har dødd i migrantleirer den siste tida, hevder de at de statlige innvandringsaktørene er ansvarlige for å «drepe barn».

Det radikale firkløveret gikk dermed mot resten av Det demokratiske partiet. Det var til skuffelse for underhuspresident Nancy Pelosi, som sa at en stemme mot forslaget var en stemme til Trump og hans «inhumane politikk mot barn». De fire avviser denne påstanden tvert:

«Det er totalt skandaløst å i det hele tatt vurdere å gi én dollar til de åpenlyse menneskerettighetsbruddene begått av presidentens deportasjonsgarde.»

Flere andre demokrater var skeptiske til krisepakka og fikk igjennom krav om at mottakere av pengene må følge strengere humanitære standarder, særlig for barn.

Ocasio-Cortez har møtt krass kritikk særlig fra republikansk hold etter at hun brukte ordet konsentrasjonsleir om amerikanske migrantleirer. Ifølge den republikanske senatoren John Kennedy var det hyklersk av Ocasio-Cortez å si nei til å forbedre forhold hun selv har kritisert. Ocasio-Cortez hevder på sin side at hun ikke vil gi penger til konsentrasjonsleirer.

Trumps krav

Krisepakken ble vedtatt bare en uke etter at president Donald Trump annonserte at han ville igangsette massedeportasjoner av udokumenterte innvandrere. Han tvitret seinere at han ville utsette operasjonen med to uker, men at deportasjonene vil starte om ikke kongressen blir enige om en ny innvandringsreform.

Kongressen ser imidlertid ut til å være langt fra det målet. Først må hele Kongressen bli enige med presidenten om en endelig krisepakke, som ikke dreier seg om en reform.

Trump har uttalt at han er imot betingelsene i pakken, men at han «trenger penger for å ta vare på barn og familier».

Valgkampsak mot 2020

Innvandring var et hett tema under onsdagens første tv-debatt for de demokratiske presidentkandidatene. Kandidater som Julián Castro og Elisabeth Warren gikk sterkt inn for å avkriminalisere ulovlig immigrasjon, med særlig vekt på migranter som krysser grensa uten dokumenter. Beto O’Rourke fra Texas var mer skeptisk til denne ideen. I forrige uke foreslo dessuten kandidat Joe Biden å umiddelbart innvilge statsborgerskap til 800.000 udokumenterte innvandrere.

benedictes@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.