Tirsdag 25. juni 2019
Russland anklager USA for skjødesløs opptreden overfor Iran
Myndighetene i Russland støtter Irans påstand at en amerikansk militær drone ble skutt ned i iransk luftrom og anklager USA for å handle uforsvarlig.
Publisert: 25 Juni 15:28
Myndighetene i Russland støtter Irans påstand at en amerikansk militær drone ble skutt ned i iransk luftrom og anklager USA for å handle uforsvarlig.
– Amerikanske myndigheter bør tenke grundig over hva dette skjødesløse handlingsmønsteret kan føre til, sier utenriksdepartementet i Moskva i en uttalelse etter at USA innførte enda et sett sanksjoner mot Iran.
– Det er et inntrykk av at Washington brenner bruer, heter det videre.
Nikolaj Patrusjev, som leder det russiske sikkerhetsrådet, uttalte seg også om saken tirsdag under et besøk i Jerusalem.
– Jeg har informasjon fra Russlands forsvarsdepartement om at denne dronen befant seg i Irans luftrom, sier han ifølge russiske nyhetsbyråer.
Russland og Iran er allierte, og Patrusjevs uttalelse betyr at Russland stiller seg bak en av de viktigste iranske påstandene i ordkrigen med USA.
Mens USA mener dronen ble skutt ned i internasjonalt luftrom, hevder Iran at den hadde fløyet inn i iransk luftrom.
USAs president Donald Trump har fortalt at han var nær ved å iverksette et militært angrep på Iran som svar på nedskytingen av det ubemannede militærflyet. At dronen angivelig ble angrepet i internasjonalt luftrom, var en viktig del av begrunnelsen for at drastiske virkemidler ble vurdert.
(©NTB)
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.
Onsdag 20. november 2019
• USAs utenriksminister Mike Pompeo har varslet at USA forkaster det såkalte Hansell Memorandum, som er det amerikanske utenriksdepartementet juridiske stadfesting fra 1978 om at de israelske bosettingene i okkupert Palestina bryter med...
Onsdag 20. november 2019
KOLONIER: USAs kursendring bidrar til å svekke folkeretten. Midtøstenforskere tror utspillet kan tolkes av Israel som «fritt fram» for bygging av bosettinger.
Tirsdag 19. november 2019
• Aftonbladet melder at av 38 skytinger med dødelige utfall i Malmös gjengmiljøer, har bare seks blitt oppklart av politiet. Det er en oppklaringsprosent på 16 prosent. I Stockholm og Göteborg ligger den på henholdsvis 20 og 24 prosent. «Det...
Tirsdag 19. november 2019
HEKTA: Ni av ti tiåringer har smarttelefon. Nå ber digitaliseringsministeren foreldre gå sammen om å nekte ungene smarttelefoner.