Tirsdag 25. juni 2019
Russland anklager USA for skjødesløs opptreden overfor Iran
Myndighetene i Russland støtter Irans påstand at en amerikansk militær drone ble skutt ned i iransk luftrom og anklager USA for å handle uforsvarlig.
Publisert: 25 Juni 15:28
Myndighetene i Russland støtter Irans påstand at en amerikansk militær drone ble skutt ned i iransk luftrom og anklager USA for å handle uforsvarlig.
– Amerikanske myndigheter bør tenke grundig over hva dette skjødesløse handlingsmønsteret kan føre til, sier utenriksdepartementet i Moskva i en uttalelse etter at USA innførte enda et sett sanksjoner mot Iran.
– Det er et inntrykk av at Washington brenner bruer, heter det videre.
Nikolaj Patrusjev, som leder det russiske sikkerhetsrådet, uttalte seg også om saken tirsdag under et besøk i Jerusalem.
– Jeg har informasjon fra Russlands forsvarsdepartement om at denne dronen befant seg i Irans luftrom, sier han ifølge russiske nyhetsbyråer.
Russland og Iran er allierte, og Patrusjevs uttalelse betyr at Russland stiller seg bak en av de viktigste iranske påstandene i ordkrigen med USA.
Mens USA mener dronen ble skutt ned i internasjonalt luftrom, hevder Iran at den hadde fløyet inn i iransk luftrom.
USAs president Donald Trump har fortalt at han var nær ved å iverksette et militært angrep på Iran som svar på nedskytingen av det ubemannede militærflyet. At dronen angivelig ble angrepet i internasjonalt luftrom, var en viktig del av begrunnelsen for at drastiske virkemidler ble vurdert.
(©NTB)
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Lørdag 20. juli 2019
Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo rives i oktober, og for dem som ivrer etter bevaring, ser alt håp ut til å være ute. Men historien rommer flere eksempler på bygg som med nød og neppe har unngått bulldoserne.
Lørdag 20. juli 2019
VEKK: Truede sopp- og lavarter ofres for å gi plass til vindturbiner som skal stikke nesten en kvart kilometer opp i lufta i Finnskogen i Våler. – Dette er på en måte vårt Alta-Kautokeino-opprør, sier en av demonstrantene.
Lørdag 20. juli 2019
• Det er mye LO og NHO strides om, men en ting er de enige om: Det som faktisk er av vedtatt lovverk og inngåtte avtaler skal man følge. Derfor er det like deprimerende hvert år når LOs sommerpatrulje leverer rapport etter å ha besøkt...
Fredag 19. juli 2019
• Som Klassekampen omtaler i dagens avis offentliggjorde USA på onsdag at Tyrkia nå kastes ut av F-35-samarbeidet. Tyrkia skulle kjøpe inn over 100 amerikanskproduserte F-35-kampfly. Årsaken til utkastelsen er at tyrkerne står ved sitt...
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Torsdag 18. juli 2019
• Historiefortelling har vært en viktig del av kulturen vår i alle tider, fra fortellinger rundt bålet til kinoenes blockbustere og fråtsing i strømmetjenestenes serier. Historier hjelper oss å huske fortida, forstå samtida og leve oss inn i...