Tirsdag 25. juni 2019
Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta
FNs sikkerhetsråd ber alle aktørene rundt Persiabukta om å vise tilbakeholdenhet så ikke den spente situasjonen tilspisser seg mer.
Publisert: 25 Juni 00:48
FNs sikkerhetsråd ber alle aktørene rundt Persiabukta om å vise tilbakeholdenhet så ikke den spente situasjonen tilspisser seg mer.
I en uttalelse mandag kveld maner FNs sikkerhetsråd landene som er involvert i spenningen i Persiabukta og Omanbukta til å vise tilbakeholdenhet. Rådets leder Mansour Al-Otaibi oppfordret partene i konflikten til å løse konfliktene seg imellom fredelig og gjennom dialog.
Rådet møttes mandag etter forespørsel fra USA etter at Iran i forrige uke skjøt ned en amerikansk overvåkingsdrone. Teheran mener det førerløse flyet krenket iransk luftrom, noe amerikanerne benekter.
Konflikten er blitt utløst etter at USA i fjor trakk seg fra atomavtalen Iran har med en rekke land, og innførte tunge økonomiske sanksjoner mot landet. USA mener Iran er i ferd med å kunne utvikle atomvåpen og vil forhindre dette. De har også beskyldt Iran for å beskutt to tankskip i Hormuz-stredet, men de dette benektes av Iran.
Etter mandagens møte fordømmer FN angrepene på skipene og omtaler det som en reell trussel mot maritim virksomhet.
USA forberedte seg til å gå til luftangrep mot Iran etter at dronen ble skutt ned, men president Donald Trump sier han avblåste aksjonen i frykt for at for mange liv ville gå tapt, men spenningene har siden bare økt.
(©NTB)
Mandag 18. november 2019
• Hva vil vi egentlig med Nav? Skandalen der minst 48 mennesker ble feilaktig dømt for trygdesvindel ble offentlig kjent 28. oktober, og for hver stein Nav nå løfter opp og kikker under, dukker det opp nye saker som får antallet til å stige.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Lørdag 16. november 2019
• Det er knapt fire uker igjen til britene går til urnene, og valgkampen er – tradisjonen tro – fylt av brageløfter. I går lovte Labours Jeremy Corbyn gratis breibånd til alle briter. Det skal skje ved en delvis nasjonalisering av British...
Lørdag 16. november 2019
Kongens dag­bøker, som han egenhendig nedtegnet fra 1906 til 1955, er prismet Tor Bomann-Larsen bruker for å skrive historien om Norge i åttebindsverket om kong Haakon og Maud, som nå avsluttes med boka «Kongen». Noen ganger er ikke kongeprismet helt...
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.