Tirsdag 25. juni 2019
Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse
Norges VM-lag er ikke bare et godt fotballag, det imponerer også med mental styrke og psykologisk spisskompetanse. Psykes også England ut?
Publisert: 25 Juni 06:36
Norges VM-lag er ikke bare et godt fotballag, det imponerer også med mental styrke og psykologisk spisskompetanse. Psykes også England ut?
Det startet allerede før kampstart lørdag. Da Australias kaptein møtte til myntkast, stilte de norske opp til lagbilde. Da Maren Mjelde omsider var ferdig med det, hadde Sam Kerr stått og ventet en stund.
Da utmattede australske spillere la seg ned før straffesparkkonkurransen, var like slitne norske spillere enige om at de ikke skulle vise at de var trøtte.
Og så stilte de norske spillerne opp lengst fram i midtsirkelen, foran de australske. Dommeren kom og rygget begge gruppene tilbake til midtstreken, men signalet var gitt.
– Flere av oss har vært på foredrag med Geir Jordet, og det er en av faktorene han trakk fram, så det var nok bevisst. Jeg skjønner ikke helt hvorfor dommeren trakk oss tilbake, for det er faktisk lov å stå der, sier Isabell Herlovsen til NTB.
– Og så er det et veldig kult bilde der jentene står i ring før straffene skal skytes, og de australske står og ser bort. Jeg tror vi psyket dem ut.

Massasje i gaveHun var selv byttet ut med krampe etter å ha scoret det som lenge så ut til å bli vinnermålet, dagen før sin 31-årsdag. Torsdag skal hun være klar til å prestere igjen.
– Bursdagen min var reisedag, men da vi kom fram til hotellet bestilte jeg 80 minutter massasje på spa her. Det var min fødselsdagsgave til meg selv, og det var deilig. Kroppen var sliten, så da gjorde det godt med litt massasje, sier hun.
Guro Reiten var en av Norges fire straffeskyttere. Ingen av dem levnet keeper en sjanse.
– Det var rimelig bra straffeskyting, ja. Vi har vært gjennom en hel prosess med hvordan vi skal gjøre det, og så er det tryggheten i gruppa som gir en sånn ro. Det er kanskje litt rart å si det, men jeg har skutt straffer tidligere hvor jeg har vært mye mer nervøs enn jeg var lørdag, sier hun til NTB.
Hun føler i likhet med Herlovsen at de norske greide å psyke ut motstanderen.
– Man må bruke alt man har når det går til straffesparkkonkurranse. Vi følte at vi eide det øyeblikket der, og vi gjorde maks ut av det.

StrategiLagkaptein Maren Mjelde scoret også på straffespark, som hun gjorde da Norge vant straffesparkkonkurransen i EM-semifinalen for seks år siden.
– Vi var klare over hva vi skulle gjøre og hadde vår strategi for hvordan vi skulle gå fram både i ekstraomgangene og i straffesparkkonkurransen. Vi har stor tro på oss selv, og det føler jeg at vi viste, sier hun.
– Vi har jobbet godt i to år med fokus på at vi må prestere som lag. Martin (Sjögren) var veldig fin i ringen før straffesparkene og klarte å ta vekk presset og nervene som kanskje lå på mange. Vi slapp ned skuldrene nok til at vi var kalde nok i det avgjørende øyeblikket, sier Caroline Graham Hansen til NTB.
Det virket som det var verst for dem som så på.
– Jeg sto på sidelinja og var dritnervøs, men jentene klarte å holde roen og viste at de takler å være i en straffekonkurranse. Vi er en enhet. Hvis en gjør noe feil så støttes hun av hele laget, sier Karina Sævik.
Ingen norske gjorde feil da åttedelsfinalen ble avgjort. Torsdag er det kvartfinale.
– Jeg tror alle kommer til å være pigge. Vi er godt trent og skal tåle det her. Når dommeren blåser i fløyta, tror jeg folk er veldig klare. Man har mer krefter enn man tror, sier Isabell Herlovsen.


(©NTB)
Fredag 22. november 2019
NY INFO: Anniken Hauglie (H) sa til Stortinget at hun først etter sommeren i år fikk beskjed om omfanget av uriktige Nav-dommer. En e-post viser at hun ble varslet allerede i fjor.
Fredag 22. november 2019
Tiril Broch Aakre og Trude Lorentzen har begge skrevet om sine mødres selvmord, men i hver sin sjanger. – I dag ville jeg trolig valgt romanen, sier Lorentzen.
Fredag 22. november 2019
RADIKAL: Jeremy Corbyn har allerede flyttet Labour mot venstre. Nå går han til angrep på arven fra den konservative statsministeren Margaret Thatcher.
Fredag 22. november 2019
• Alle partiene på rødgrønn side har nå presentert sine alternative budsjetter. Det er forskjeller og uenigheter – for eksempel mellom MDG og Sp i avgiftspolitikken – likevel trer det fram et tydelig felles verdigrunnlag. Det tydeligste...
Torsdag 21. november 2019
ANSVAR: Draps­tallet i Bolivia har økt kraftig etter at Evo Morales gikk av. En direkte konsekvens av interimregjeringens politikk, mener forsker.
Torsdag 21. november 2019
Hele 16 norske byer og tettsteder kan miste sitt eneste bokutsalg etter konkursen i Notabene. – Bokhandelen har vært en hjørnestein i Rakkestad, sier ordfører Karoline Fjeldstad.
Torsdag 21. november 2019
STRAFF: Samanslåtte kommunar som har eigedomsskatt, tek med seg ein straffeskatt inn i samlivet. Stavanger taper om lag like mykje som dei fekk i tilskot på å slå seg saman.
Torsdag 21. november 2019
• Fredag i forrige uke ble Frode Berg utvekslet på en grensestasjon på Den kuriske landtunge mellom Litauen og den russiske enklaven Kaliningrad etter at han var benådet av Russlands president Vladimir Putin. Berg var dømt til 14 års fengsel...
Onsdag 20. november 2019
TILLIT: Velferds­staten ble skapt for å hjelpe dem som faller utenfor. Nå frykter Ap-veteran Martin Kolberg at den i stedet mistenkeliggjør folk som sitter nederst ved bordet.
Onsdag 20. november 2019
Flere medier går nå gjennom eldre metoo-artikler og korrigerer feil. – Mediedebatten må ikke bli punktumet for metoo-­debatten, advarer redaktør.