Tirsdag 25. juni 2019
NETTET BESTEMMER: – Det er ulike ting som fungerer på ulike plattformer. Ikke alle spaltene fra papir kan overføres digitalt, sier Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord når hun skal forklare nedleggelsen av Ideer-spalta. FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX
• Dagbladet legger ned Ideer-spalta 1. juli • Naturlig følge av «digital først»-strategi, sier ansvarlig redaktør
Dagbladet uten «Ideer»
Nina Strand
Dagbladet fjerner sin faste kulturspalte fra papiravisa. – Det er mulig tv og podkast kommuniserer kulturstoffet bedre enn tekst, sier sjef­redaktør Alexandra Beverfjord.

Medier

«Jeg velger å tro på at de analoge bøkene består», skrev Nina Strand i Dagbladets faste Ideer-spalte mandag. Hun har skrevet for avisa i tolv år og i går hadde hun sin siste Ideer-artikkel på trykk. Den siste artikkelen handlet om fotobokas framtid.

1. juli legges spalta, som har levert dybdestoff om litteratur, fotografi, arkitektur og andre kultur­uttrykk, ned for godt.

– Det er trist at Dagbladet tar bort et pustehull hvor vi skribenter har fått lov til å fokusere på noe som ikke er klikkbasert. For meg var disse sidene noe av det aller fineste med Dagbladet, sier Strand på telefon fra Paris.

For Strand har det vært viktig å skrive i en avis som når ut til mange lesere.

– Jeg har tenkt på disse spaltene som en form for kulturopplysning om mennesker, fenomener og tendenser mange lesere ikke alltid vet om. Jeg har ønsket å gjøre fotokunst relevant for alle typer lesere, og jeg tror alle som har skrevet for «Ideer», har tenkt at de ønsker å tilgjengelig­gjøre sine felt mest mulig.

Fakta

Legger ned Dagbladet-spalte:

• Fra 1. juli forsvinner spalta «Ideer» i Dagbladets papiravis.

• I spalta har ulike skribenter levert lengre dybdestoff om arkitektur, fotografi, kunst, litteratur og andre kunstfelt.

• Dagbladet ønsker heller å prioritere kulturstoff digitalt, sier ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord.

– Vil prioriteres på nett

«Ideer vil […] ikke være det vi skal satse på framover», bekrefter kulturredaktør Sigrid Hvidsten i en sms til Klassekampen. Spalta har vært en fast del av avisas kultursatsing i en årrekke.

Hvidsten ønsker ikke å la seg intervjue nærmere, men begrunner nedleggelsen slik:

«Det er riktig at vi prioriterer ned det som ikke fungerer så godt digitalt, dette er ikke nytt i Dagbladet – vår strategi gjennom flere år har vært å prioritere det digitale, der vi når over en million nordmenn hver dag».

– Vi har i mange år hatt en «digital først»-strategi. Denne beslutningen er bare en følge av det, utdyper Alexandra Beverfjord, ansvarlig redaktør i Dagbladet.

Hun viser til at kulturstoffet på dagbladet.no det siste året har hatt 16 prosent flere sidevisninger enn samme periode i fjor.

– Men kunne ikke «Ideer»-stoffet blitt med over i en slik digital satsing?

– Vi vil fortsette å prioritere kultur i det digitale, men det er ulike ting som fungerer på ulike plattformer. Det er ikke alle spaltene fra ­papir som kan overføres digitalt, sier Beverfjord.

Hun mener også «nye» plattformer som tv og podkast gjør det mulig å tenke nytt rundt kulturjournalistikken.

– Ny teknologi åpner for at kulturstoff kan vinkles på nye måter. For eksempel er det mulig at tv og podkast kan være bedre måter å kommunisere dette stoffet på enn tekst.

Vil savne ideene

Direktør i Fritt Ord Knut Olav Åmås synes nedleggelsen er en trist nyhet og kommer til savne Ideer-formatet i papiravisa.

– Det er synd at Dagbladet ikke opprettholder formatet i papiravisa, i det minste, sier Åmås.

– Andre aviser, blant andre Aftenposten, har vist at det er mulig å få «langlesning» til å fungere digitalt. Jeg håper at avisa i det minste fortsatt satser offensivt på stoffområdene som har preget Ideer-formatet.

Leder av Forfatterforeningen Heidi Marie Kriznik frykter at Dagbladets nedleggelse av Ideer vil bidra til at vi får en fattigere offentlighet.

– Dette er en generell trend med digitaliseringen av alle kulturbransjer, enten det er musikk, medier eller litteratur: Resultatet er at det blir mye smalere uttrykk, mangfoldet forsvinner når alt skal presses gjennom den samme trakta, sier Kriznik.

Hun har forståelse for at medier som ikke mottar statsstøtte, må prioritere hardt. Samtidig vil hun oppfordre kulturredaktørene til å være mindre opptatt av lesertall og antall klikk på nett.

– Det finnes et stort mangfold av kulturuttrykk, men altfor ofte dekker mediene de samme festivalene og anmelder de samme bøkene, og omfanget blir bare mindre og mindre.

Mer enn bare klikk

Nina Strand synes det er synd at det som leses mest på nett, «alltid» skal prioriteres.

– Jeg synes klikkvennlighet skal bestemme hva som publiseres eller ikke. Det var jo det som var så bra med denne spalta, at vi kunne skrive om hva som helst, sier Strand.

Samtidig mener hun det hadde vært spennende å finne ut hvordan sakene kunne blitt utformet for å oppnå bedre digitale lesertall.

Strand håper nå Dagbladet vil komme opp med en ny idé til kultursatsing på nett.

– Det er mange kjempeflinke folk i Dagbladet, og jeg håper og tror de vil finne en ny måte å dekke dette feltet på.

kultur@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 25. juni 2019 kl. 17.06
Tirsdag 23. juli 2019
Modernistiske bygg er blitt turistattraksjoner i Brasil og Tyskland. I Norge er flere bygg fra samme periode rivningstruet. Kunstprofessor mener arkitekturen rammes av en 40-årskrise.
Mandag 22. juli 2019
Skuespillerforbundets leder Knut Alfsen vil ha teaterstrømming inn i tariffavtalen med Spekter. Vi er klare til å jobbe for det, svarer teaterstrømme-tjenesten Applaus scene.
Lørdag 20. juli 2019
Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo rives i oktober, og for dem som ivrer etter bevaring, ser alt håp ut til å være ute. Men historien rommer flere eksempler på bygg som med nød og neppe har unngått bulldoserne.
Fredag 19. juli 2019
Amerikanske avis­redaksjoner er nesten halvert siden 2008, viser ny undersøkelse. Også Fædrelandsvennen har mistet 43 av 96 årsverk siden 2012, men sjefredaktøren er optimist.
Torsdag 18. juli 2019
Det nasjonale fotomuseet i Horten krever å bli inkludert i planleggingen av Fotografihuset i Oslo. – Det har vært marginalt med dialog, sier museums­direktør Ingrid Nilsson.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Mandag 15. juli 2019
Ledelsen for det planlagte Fotografi­huset i Oslo har hevdet at et samlet fotomiljø står bak prosjektet. Det avviser flere i miljøet. – Vi kan ikke stille oss bak noe vi ikke vet hva er, sier Morten ­Andenæs i Fotogalleriet.
Lørdag 13. juli 2019
Tidligere Folk er folk-medarbeider Tormod Fjeld Lie går hardt ut mot redaktør Bjønnulv Evenrud. – Det er stygt at romfolk blir ansiktet for redaktørens politiske syn, sier han.
Fredag 12. juli 2019
Havnetomta Sukkerbiten i Oslo skal få et nytt fotografihus. Men ikke alle er like begeistret. – Det vil gjøre området til en enda større turistmaskin, mener aksjonsgruppas leder.