Tirsdag 25. juni 2019
MAKSIMALT PRESS: USA vil fortsette å øke presset på Iran, sier USAs spesialutsending til Iran Brian Hook. Han legger fram en lang liste med krav som Iran må gå med på, før sanksjonene kan lette. Det inkluderer full tilbaketrekning fra alle krigene i Midtøsten. Her fra et møte i Saudi-Arabia 21. juni i år. FOTO: FAYEZ NURELDINE, AFP/NTB SCANPIX
Trumps spesialutsending til Iran sier USA fortsetter presset til Iran gir opp Midtøsten:
USA krever full retrett
SANKSJONER: USA øker presset på Iran. – De kan komme til forhandlingsbordet, eller de kan se økonomien sin bli knust, sier USAs spesialutsending til landet.

IRAN

Amerikanske myndigheter driver intenst diplomati for å øke presset på Iran. USA forsøker å samle internasjonal støtte til en økonomisk kampanje mot landet og lanserte i går ettermiddag nye økonomiske sanksjoner mot Iran.

Klassekampen deltok i går i en pressekonferanse med USAs spesialutsending til Iran Brian Hook. Pressemøtet skjedde over telefon, og diplomaten tok spørsmål fra en rekke journalister fra medier over hele den vestlige og arabiske verden. Han gjentok budskapet om stadig tyngre press.

– Vi vil intensivere det økonomiske presset, sa Hook, men gikk ikke inn på detaljene i de nye amerikanske sanksjonene mot Iran.

Fakta

Sanksjonene mot Iran:

• USA innførte nye sanksjoner mot Iran for ett år siden. Sanksjonene er rettet mot de største iranske eksportnæringene, særlig oljeeksporten.

• Sanksjonene har allerede rammet Irans økonomi hardt. Oljeproduksjonen er nesten halvert og fortsetter å falle.

• USA truer med sanksjoner mot selskaper som kjøper olje fra landet.

• Mandag innførte USA ytterligere sanksjoner mot Irans økonomi. Innholdet i de nye sanksjonene ble klart først etter at Klassekampen gikk i trykken.

– Se økonomien bli knust

De amerikanske sanksjonene har allerede svekket Irans økonomi kraftig. Konse­kvensene er ifølge Brian Hook et svekket iransk militærapparat, og mindre iransk innflytelse ellers i Midtøsten.

– Vi vet at sanksjonene virker. Iran har ikke like mye penger som de hadde før, og militærbudsjettene er kuttet med 29 prosent. De bruker ikke like mye penger på Hamas, Hizbollah og militser i Irak og Syria. Irans surrogatstyrker rundt om i Midtøsten er svekket på grunn av pengemangel, sa han.

Amerikanske myndigheter har i flere år protestert på Irans støtte til militser og opprørsgrupper i regionen. Det dreier seg om Hizbollah i Libanon og Syria, Hamas i Palestina og Houthi-opprørerne i Jemen.

I gårsdagens presse­konferanse sa Hook at USA setter full tilbaketrekning som et absolutt krav for å lette sanksjonene. I tillegg krever USA at Iran slutter å utvikle ballistiske missiler og avslutter all anriking av uran, også til andre formål enn til å lage atomvåpen.

– Vi vil ha en omfattende avtale. Da er vi klare til å heve alle sanksjonene. De kan enten komme til forhandlingsbordet, eller de kan se økonomien sin bli knust, sa spesialutsendingen.

Avtalen styrket Iran

Forholdet mellom USA og EU ble surt da amerikanerne for litt over ett år siden trakk seg fra atomavtalen med Iran.

Avtalen lettet på sanksjonene som landet hadde levd under, mot at iranske myndigheter sluttet å anrike uran som kunne brukes i atomvåpen.

USAs president Donald Trump kritiserte avtalen også før han ble valgt og mente den hadde styrket Irans innflytelse i Midtøsten.

Det var et budskap som Trumps spesialutsending Brian Hook gjentok flere ganger under pressekonferansen.

– Under atomavtalen gikk Irans militærbudsjetter opp hvert år, sa han.

Vil ikke kritisere EU

Hook fikk en rekke spørsmål om EUs politikk mot Iran, men var ikke villig til å kritisere USAs europeiske allierte. EU vil ikke bryte med atomavtalen, og støtter ikke de amerikanske sanksjonene mot landet.

– Vi gir ikke råd til landene som fremdeles er med i avtalen. Det er opp til dem å avgjøre hva de skal gjøre, sa Hook, som likevel la til at han tvilte på at EU ville greie å omgå de amerikanske sanksjonene.

EU har forsøkt å lage en ordning der europeiske selskaper kan kjøpe olje fra Iran uten å gå om det amerikanske finanssystemet. Det har ennå ikke fungert, og Hook sa han ikke tror det kommer til å virke i framtida heller.

– EUs løsning har ennå ikke lettet, og jeg tror ikke den vil ha stor effekt heller, sa han.

Overvåker skipsled

Amerikanske diplomater forsøker også å få internasjonal støtte til å sikre skipsleden gjennom Hormuzstredet, den trange passasjen mellom Iran og Den arabiske halvøya.

De siste månedene ble seks tankskip utsatt for sabotasje i dette havområdet, og USA mener Iran står bak.

Amerikanske diplomater la i går ettermiddag fram det USA mener er beviser for at Iran står bak angrepene. Det skjedde for lukkede dører i FNs sikkerhetsråd, etter at Klassekampen gikk i trykken.

USA har satt inn den amerikanske marinen for å sikre skipsleden, men det er ikke kjent hva slags militære kapasiteter det er snakk om, utenom overvåkingsfly og droner.

magnusl@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.