Tirsdag 25. juni 2019
MAKSIMALT PRESS: USA vil fortsette å øke presset på Iran, sier USAs spesialutsending til Iran Brian Hook. Han legger fram en lang liste med krav som Iran må gå med på, før sanksjonene kan lette. Det inkluderer full tilbaketrekning fra alle krigene i Midtøsten. Her fra et møte i Saudi-Arabia 21. juni i år. FOTO: FAYEZ NURELDINE, AFP/NTB SCANPIX
Trumps spesialutsending til Iran sier USA fortsetter presset til Iran gir opp Midtøsten:
USA krever full retrett
SANKSJONER: USA øker presset på Iran. – De kan komme til forhandlingsbordet, eller de kan se økonomien sin bli knust, sier USAs spesialutsending til landet.

IRAN

Amerikanske myndigheter driver intenst diplomati for å øke presset på Iran. USA forsøker å samle internasjonal støtte til en økonomisk kampanje mot landet og lanserte i går ettermiddag nye økonomiske sanksjoner mot Iran.

Klassekampen deltok i går i en pressekonferanse med USAs spesialutsending til Iran Brian Hook. Pressemøtet skjedde over telefon, og diplomaten tok spørsmål fra en rekke journalister fra medier over hele den vestlige og arabiske verden. Han gjentok budskapet om stadig tyngre press.

– Vi vil intensivere det økonomiske presset, sa Hook, men gikk ikke inn på detaljene i de nye amerikanske sanksjonene mot Iran.

Fakta

Sanksjonene mot Iran:

• USA innførte nye sanksjoner mot Iran for ett år siden. Sanksjonene er rettet mot de største iranske eksportnæringene, særlig oljeeksporten.

• Sanksjonene har allerede rammet Irans økonomi hardt. Oljeproduksjonen er nesten halvert og fortsetter å falle.

• USA truer med sanksjoner mot selskaper som kjøper olje fra landet.

• Mandag innførte USA ytterligere sanksjoner mot Irans økonomi. Innholdet i de nye sanksjonene ble klart først etter at Klassekampen gikk i trykken.

– Se økonomien bli knust

De amerikanske sanksjonene har allerede svekket Irans økonomi kraftig. Konse­kvensene er ifølge Brian Hook et svekket iransk militærapparat, og mindre iransk innflytelse ellers i Midtøsten.

– Vi vet at sanksjonene virker. Iran har ikke like mye penger som de hadde før, og militærbudsjettene er kuttet med 29 prosent. De bruker ikke like mye penger på Hamas, Hizbollah og militser i Irak og Syria. Irans surrogatstyrker rundt om i Midtøsten er svekket på grunn av pengemangel, sa han.

Amerikanske myndigheter har i flere år protestert på Irans støtte til militser og opprørsgrupper i regionen. Det dreier seg om Hizbollah i Libanon og Syria, Hamas i Palestina og Houthi-opprørerne i Jemen.

I gårsdagens presse­konferanse sa Hook at USA setter full tilbaketrekning som et absolutt krav for å lette sanksjonene. I tillegg krever USA at Iran slutter å utvikle ballistiske missiler og avslutter all anriking av uran, også til andre formål enn til å lage atomvåpen.

– Vi vil ha en omfattende avtale. Da er vi klare til å heve alle sanksjonene. De kan enten komme til forhandlingsbordet, eller de kan se økonomien sin bli knust, sa spesialutsendingen.

Avtalen styrket Iran

Forholdet mellom USA og EU ble surt da amerikanerne for litt over ett år siden trakk seg fra atomavtalen med Iran.

Avtalen lettet på sanksjonene som landet hadde levd under, mot at iranske myndigheter sluttet å anrike uran som kunne brukes i atomvåpen.

USAs president Donald Trump kritiserte avtalen også før han ble valgt og mente den hadde styrket Irans innflytelse i Midtøsten.

Det var et budskap som Trumps spesialutsending Brian Hook gjentok flere ganger under pressekonferansen.

– Under atomavtalen gikk Irans militærbudsjetter opp hvert år, sa han.

Vil ikke kritisere EU

Hook fikk en rekke spørsmål om EUs politikk mot Iran, men var ikke villig til å kritisere USAs europeiske allierte. EU vil ikke bryte med atomavtalen, og støtter ikke de amerikanske sanksjonene mot landet.

– Vi gir ikke råd til landene som fremdeles er med i avtalen. Det er opp til dem å avgjøre hva de skal gjøre, sa Hook, som likevel la til at han tvilte på at EU ville greie å omgå de amerikanske sanksjonene.

EU har forsøkt å lage en ordning der europeiske selskaper kan kjøpe olje fra Iran uten å gå om det amerikanske finanssystemet. Det har ennå ikke fungert, og Hook sa han ikke tror det kommer til å virke i framtida heller.

– EUs løsning har ennå ikke lettet, og jeg tror ikke den vil ha stor effekt heller, sa han.

Overvåker skipsled

Amerikanske diplomater forsøker også å få internasjonal støtte til å sikre skipsleden gjennom Hormuzstredet, den trange passasjen mellom Iran og Den arabiske halvøya.

De siste månedene ble seks tankskip utsatt for sabotasje i dette havområdet, og USA mener Iran står bak.

Amerikanske diplomater la i går ettermiddag fram det USA mener er beviser for at Iran står bak angrepene. Det skjedde for lukkede dører i FNs sikkerhetsråd, etter at Klassekampen gikk i trykken.

USA har satt inn den amerikanske marinen for å sikre skipsleden, men det er ikke kjent hva slags militære kapasiteter det er snakk om, utenom overvåkingsfly og droner.

magnusl@klassekampen.no

Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
UTE: Arbeiderpartiets ekspresident Lula da Silva er ute av fengsel – enn så lenge. Nå vil han ta opp kampen mot høyre­radikale Jair Bolsonaro.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.
Torsdag 7. november 2019
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.
Onsdag 6. november 2019
STRAFF: Advokater reiser søksmål mot president Sebastián Piñera som følge av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk under protestene. Piñera avviser eget ansvar.