Tirsdag 25. juni 2019
Krigshissing

• Amerikanske Lawrence Wilkerson var i 2003 stabssjef for USAs utenriksminister Colin Powell. Han var med på å sette sammen etterretningsmaterialet Powell presenterte for FN for å få organisasjonens godkjentstempel på et militært angrep på Irak. Powells hovedpoeng var at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen og forbindelser til al-Qa’ida. Seinere har det vist seg at foredraget var basert på reine fabrikkeringer. Wilkerson har de siste årene blitt en markant kritiker av USAs manipulative krigshissing, som nå er aktualisert i konflikten med Iran. Da Klassekampen intervjuet Wilkerson for fire uker siden, sammenliknet han situasjonen i dag med opptakten til Irak-krigen: «Det er veldig likt. Det er politisert etterretning, en overdrevet trussel, krigersk retorikk, uberettigede provokasjoner fra USA og regelrette løgner om iransk finansiering av terror.» Wilkerson sa også at han fryktet at USA ville bruke en hendelse i regionen som grunn til å starte bombing, og at det kunne ende ute av kontroll og forhindre alt diplomati. Siden vi snakket med Wilkerson, har USAs krigsretorikk blitt skrudd opp flere hakk, og amerikanske fly har vært på vingene på vei mot Iran før president Donald Trump i siste minutt beordret dem til å snu.

• I går varslet USA at de vil stramme til de økonomiske sanksjonene mot Iran. USA krever en omfattende avtale for å heve dem, som blant annet innebærer full stopp av iransk støtte til militser og opprørsgrupper i regionen og stans av all anriking av uran, også til ikke-militære formål. «De kan enten komme til forhandlingsbordet, eller de kan se økonomien sin bli knust», sier spesialutsending til Iran Brian Hook til Klassekampen i dag. I realiteten er det forhandlingsbordet han snakker om, nylig blitt effektivt knust av nettopp USA. Da atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015, ble det etablert kanaler for innsyn og dialog. Disse forsvant da Donald Trump ensidig sa opp atomavtalen og innførte økonomiske sanksjoner igjen i fjor. Igjen står et Iran uten særlig mange akseptable handlingsalternativer. Det kan forverre en allerede alvorlig situasjon ytterligere.

Onsdag 13. november 2019
• Forandringen Bolivia har gått gjennom siden Evo Morales og hans parti Bevegelsen for sosialisme (MAS) for 13 år siden kom til makta, mangler nærmest sidestykke i historien. Gjennom å renasjonalisere olje- og gassindustrien fikk landet...
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Onsdag 13. november 2019
Céline Sciammas partnar, filmstjerna Adèle Haenel, har blåse liv i fransk metoo. Saman har dei laga ein film om stormfull erotikk fri frå dominas.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
• Arbeiderpartiet framla i går sitt alternative budsjett, hvor de på flere områder går inn for å snu retningen Erna Solberg har tatt landet i. Blant annet går partiet inn for økt skattlegging av folk med høye inntekter og formuer, tiltak mot...
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Tirsdag 12. november 2019
Forfatterforbundet har i lengre tid forhandlet med andre forfatter­organisasjoner om millioner fra bibliotekvederlaget. Nå står forhandlingene bom fast.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
Nordicana er i ferd med å bli et internasjonalt begrep. Det er en ­frodig og variert scene, ­anført av flere talentfulle norske artister.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.