Tirsdag 25. juni 2019
Krigshissing

• Amerikanske Lawrence Wilkerson var i 2003 stabssjef for USAs utenriksminister Colin Powell. Han var med på å sette sammen etterretningsmaterialet Powell presenterte for FN for å få organisasjonens godkjentstempel på et militært angrep på Irak. Powells hovedpoeng var at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen og forbindelser til al-Qa’ida. Seinere har det vist seg at foredraget var basert på reine fabrikkeringer. Wilkerson har de siste årene blitt en markant kritiker av USAs manipulative krigshissing, som nå er aktualisert i konflikten med Iran. Da Klassekampen intervjuet Wilkerson for fire uker siden, sammenliknet han situasjonen i dag med opptakten til Irak-krigen: «Det er veldig likt. Det er politisert etterretning, en overdrevet trussel, krigersk retorikk, uberettigede provokasjoner fra USA og regelrette løgner om iransk finansiering av terror.» Wilkerson sa også at han fryktet at USA ville bruke en hendelse i regionen som grunn til å starte bombing, og at det kunne ende ute av kontroll og forhindre alt diplomati. Siden vi snakket med Wilkerson, har USAs krigsretorikk blitt skrudd opp flere hakk, og amerikanske fly har vært på vingene på vei mot Iran før president Donald Trump i siste minutt beordret dem til å snu.

• I går varslet USA at de vil stramme til de økonomiske sanksjonene mot Iran. USA krever en omfattende avtale for å heve dem, som blant annet innebærer full stopp av iransk støtte til militser og opprørsgrupper i regionen og stans av all anriking av uran, også til ikke-militære formål. «De kan enten komme til forhandlingsbordet, eller de kan se økonomien sin bli knust», sier spesialutsending til Iran Brian Hook til Klassekampen i dag. I realiteten er det forhandlingsbordet han snakker om, nylig blitt effektivt knust av nettopp USA. Da atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015, ble det etablert kanaler for innsyn og dialog. Disse forsvant da Donald Trump ensidig sa opp atomavtalen og innførte økonomiske sanksjoner igjen i fjor. Igjen står et Iran uten særlig mange akseptable handlingsalternativer. Det kan forverre en allerede alvorlig situasjon ytterligere.

Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Tirsdag 23. juli 2019
NYTT BLIKK: Jeger- og fiskerforbundet, Turistforeningen og Naturvern­forbundet krev ny handsaming av alle vindkraftkonse- sjonar der utbygginga ikkje er starta.
Tirsdag 23. juli 2019
• I går ble det holdt markeringer mange steder for å minnes at det var åtte år siden en av de verste høyreekstreme terroraksjonene i nyere tid rammet Norge. Bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massakren på AUF-ere på Utøya var tragisk,...
Tirsdag 23. juli 2019
Modernistiske bygg er blitt turistattraksjoner i Brasil og Tyskland. I Norge er flere bygg fra samme periode rivningstruet. Kunstprofessor mener arkitekturen rammes av en 40-årskrise.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Mandag 22. juli 2019
Det var ikke et angrep på alle.Det er en myte at det var et angrep på alle.Det var ikke et angrep på rasister.
Mandag 22. juli 2019
Skuespillerforbundets leder Knut Alfsen vil ha teaterstrømming inn i tariffavtalen med Spekter. Vi er klare til å jobbe for det, svarer teaterstrømme-tjenesten Applaus scene.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Lørdag 20. juli 2019
Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo rives i oktober, og for dem som ivrer etter bevaring, ser alt håp ut til å være ute. Men historien rommer flere eksempler på bygg som med nød og neppe har unngått bulldoserne.