Mandag 24. juni 2019
Få amerikanere mener nye måneferder er viktig
I juli er det 50 år siden det første mennesket gikk på månen. En måling viser at amerikanere nå vil prioritere sporing av asteroider og ubemannet utforskning.
Publisert: 24 Juni 06:45
I juli er det 50 år siden det første mennesket gikk på månen. En måling viser at amerikanere nå vil prioritere sporing av asteroider og ubemannet utforskning.
De spurte i undersøkelsen foretrekker det framfor satsing på å sende mennesker tilbake til månen eller til Mars. Meningsmålingen er utført av The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. Totalt 1.137 personer er spurt.
Når amerikanerne blir bedt om å rangere hva som er det viktigste målet med romprogrammet, peker de fleste på overvåking av asteroider og kometer. To tredeler av de spurte mener det er svært eller ekstremt viktig.
Store asteroidenedslag har rammet jorda en rekke ganger i planetens historie. Blant de mest kjente er nedslaget på det som i dag er Yucatánhalvøya i Mexico for 66 millioner år siden som forskere mener er årsaken til at de fleste dinosaurartene døde ut.

Skiftende målSkiftende amerikanske presidenter har satt forskjellige mål for USAs romorganisasjon NASA. George W. Bush lanserte et ambisiøst program med navnet Constellation, som hadde tre hovedmål – ferdigstillelse av romstasjonen ISS, og så bemannede ferder til månen og til sist Mars.
Programmet ble svært kostbart og til slutt skrinlagt av Barack Obama. Han lanserte heller en plan for å sende astronauter til en asteroide for første gang. President Donald Trump har sine egne planer – han ser for seg nye månelandinger i løpet av få år.
I spørreundersøkelsen tar imidlertid bare en firedel av de spurte til orde for at menneskelig utforskning av månen eller Mars bør være blant de høyest prioriterte oppgavene. En tredel anser det som middels viktig.

Ønsker forskningAmerikanerne rangerer forskning for å øke kunnskapen om jorda og resten av solsystemet og universet som det nest viktigste målet. Rundt seks av ti mener det er svært viktig. Like etter på listen kommer ubemannet utforskning med romsonder.
Fire av ti mener fortsatt støtte til driften av den internasjonale romstasjonen er svært viktig. Under på lista kommer letingen etter liv på andre planeter.
Bemannede ferder til Mars kommer først på en sjetteplass på folks prioriteringsliste i undersøkelsen. 27 prosent mener det er veldig eller ekstremt viktig, mens 23 prosent sier det samme om bemannede måneferder.

Verdt pengeneDen 20. juli 1969 ble Neil Armstrong og Buzz Aldrin de første menneskene til å gå på et annet himmellegeme. Totalt fikk tolv av NASAs astronauter muligheten til å besøke vår nærmeste nabo i verdensrommet før Apollo-programmet ble avviklet på 70-tallet.
I meningsmålingen svarer 60 prosent av de spurte at de mener romprogrammet rettferdiggjør utgiftene. Det er godt nytt for NASA og organisasjonens private leverandører.
I 1979, på tiårsdagen for den første månelandingen, svarte bare 41 prosent av de spurte ja på det samme spørsmålet.
(©NTB)
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.