Mandag 24. juni 2019
Få amerikanere mener nye måneferder er viktig
I juli er det 50 år siden det første mennesket gikk på månen. En måling viser at amerikanere nå vil prioritere sporing av asteroider og ubemannet utforskning.
Publisert: 24 Juni 06:45
I juli er det 50 år siden det første mennesket gikk på månen. En måling viser at amerikanere nå vil prioritere sporing av asteroider og ubemannet utforskning.
De spurte i undersøkelsen foretrekker det framfor satsing på å sende mennesker tilbake til månen eller til Mars. Meningsmålingen er utført av The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research. Totalt 1.137 personer er spurt.
Når amerikanerne blir bedt om å rangere hva som er det viktigste målet med romprogrammet, peker de fleste på overvåking av asteroider og kometer. To tredeler av de spurte mener det er svært eller ekstremt viktig.
Store asteroidenedslag har rammet jorda en rekke ganger i planetens historie. Blant de mest kjente er nedslaget på det som i dag er Yucatánhalvøya i Mexico for 66 millioner år siden som forskere mener er årsaken til at de fleste dinosaurartene døde ut.

Skiftende målSkiftende amerikanske presidenter har satt forskjellige mål for USAs romorganisasjon NASA. George W. Bush lanserte et ambisiøst program med navnet Constellation, som hadde tre hovedmål – ferdigstillelse av romstasjonen ISS, og så bemannede ferder til månen og til sist Mars.
Programmet ble svært kostbart og til slutt skrinlagt av Barack Obama. Han lanserte heller en plan for å sende astronauter til en asteroide for første gang. President Donald Trump har sine egne planer – han ser for seg nye månelandinger i løpet av få år.
I spørreundersøkelsen tar imidlertid bare en firedel av de spurte til orde for at menneskelig utforskning av månen eller Mars bør være blant de høyest prioriterte oppgavene. En tredel anser det som middels viktig.

Ønsker forskningAmerikanerne rangerer forskning for å øke kunnskapen om jorda og resten av solsystemet og universet som det nest viktigste målet. Rundt seks av ti mener det er svært viktig. Like etter på listen kommer ubemannet utforskning med romsonder.
Fire av ti mener fortsatt støtte til driften av den internasjonale romstasjonen er svært viktig. Under på lista kommer letingen etter liv på andre planeter.
Bemannede ferder til Mars kommer først på en sjetteplass på folks prioriteringsliste i undersøkelsen. 27 prosent mener det er veldig eller ekstremt viktig, mens 23 prosent sier det samme om bemannede måneferder.

Verdt pengeneDen 20. juli 1969 ble Neil Armstrong og Buzz Aldrin de første menneskene til å gå på et annet himmellegeme. Totalt fikk tolv av NASAs astronauter muligheten til å besøke vår nærmeste nabo i verdensrommet før Apollo-programmet ble avviklet på 70-tallet.
I meningsmålingen svarer 60 prosent av de spurte at de mener romprogrammet rettferdiggjør utgiftene. Det er godt nytt for NASA og organisasjonens private leverandører.
I 1979, på tiårsdagen for den første månelandingen, svarte bare 41 prosent av de spurte ja på det samme spørsmålet.
(©NTB)
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Fredag 18. oktober 2019
• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som...
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.
Torsdag 17. oktober 2019
LETTET: Etter harde slag på Fellesforbundets landsmøte vant EØS-tilhengerne med 300 mot 218 stemmer. Men de krever utredning av alternativer til EØS.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Torsdag 17. oktober 2019
• Fellesforbundet vedtok på slutten av sitt seks dager lange landsmøte å utrede alternativer til EØS-avtalen. Forslaget som ble vedtatt var fremmet av forbundets representantskap i et forsøk på å stilne EØS-motstanderne og hindre et...
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Onsdag 16. oktober 2019
• Fellesforbundets landsmøte, som avsluttes på Folkets Hus i Oslo i dag, har vært en oppvisning av styrken norsk fagbevegelse representerer. 500 delegater har vært samlet i fem dager til intense politiske og faglige diskusjoner – ofte til...