Mandag 24. juni 2019
Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria
Australske myndigheter henter hjem åtte foreldreløse barn av IS-krigere som er drept i Syria. Fremdeles befinner minst 50 andre seg i leirer i landet.
Publisert: 24 Juni 05:12
Australske myndigheter henter hjem åtte foreldreløse barn av IS-krigere som er drept i Syria. Fremdeles befinner minst 50 andre seg i leirer i landet.
Barna er de første som Australia henter tilbake, etter at IS' kamp i Syria kollapset. Flere australske og britiske medier skriver om saken mandag.
– Det faktum at foreldrene utsatte sine barn for fare ved å ta dem med seg inn i en krigssone var en foraktelig handling. Men barn bør ikke bli straffet for sine foreldres forbrytelser, sier statsminister Scott Morrison i et uttalelse gjengitt av Sydney Morning Herald.
Fem av barna er medlemmer av familien til Khaled Sharrouf. IS-krigeren ble i 2014 internasjonalt omtalt etter bilder hvor han lot sin da sju år gamle sønn holde et avkappet hode fra en syrisk soldat.
Både sønnen og Sharrouf selv er senere drept i Syria, det samme er ektefellen. Paret hadde også tre andre barn, hvorav to døtre på 17 og 18 år, og en åtte år gammel bror. Den eldste av søstrene ble allerede som 13-åring giftet bort, og har siden fått to egne barn. Alle vil nå bli hentet tilbake til Australia av myndighetene og overlatt til sin bestemor i Sydney.
Tre andre barn etter annen avdød IS-kriger vil bli sendt til Melbourne og tatt hånd om der.
– Minst 50 andre australske barn og kvinner befinner seg fremdeles i leirer nord i Syria, deriblant mange som er syke eller såret, sier leder Paul Ronalds i Redd Barna i Australia.
(©NTB)
Fredag 18. oktober 2019
Kaptein Sabeltann har vært landfast i 30 år. Nå satses det stort på å få ham ut i verden. – Som å selge en norsk versjon av Coca-Cola, sier markedsføringsekspert.
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Fredag 18. oktober 2019
• «Vi har en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå må Parlamentet få unnagjort brexit lørdag, så vi kan komme videre med andre prioriteringer, som levekostnader, helsevesenet, voldskriminalitet og miljøet.» Det var meldingen som...
Fredag 18. oktober 2019
LIGGER BAK: Selv med en EU-avtale i boks, har Boris Johnson en lang vei å gå – 34 stemmer – til brexit. Han vil trolig sette hardt mot hardt, spår ekspert.
Torsdag 17. oktober 2019
Bøkene til Jon F­osse og Per Petterson er oversatt til mer enn 40 språk. Likevel velger de å la seg representere av norske bok­agenter.
Torsdag 17. oktober 2019
LETTET: Etter harde slag på Fellesforbundets landsmøte vant EØS-tilhengerne med 300 mot 218 stemmer. Men de krever utredning av alternativer til EØS.
Torsdag 17. oktober 2019
ISLAMISTER: Tyrkia setter inn beryktede islamistgrupper fra Syria i krigen mot kurderne. Noen av gruppene har hatt bånd til al-Qa’ida.
Torsdag 17. oktober 2019
• Fellesforbundet vedtok på slutten av sitt seks dager lange landsmøte å utrede alternativer til EØS-avtalen. Forslaget som ble vedtatt var fremmet av forbundets representantskap i et forsøk på å stilne EØS-motstanderne og hindre et...
Onsdag 16. oktober 2019
KRISE: Tyrkias offensiv i Nord-Syria har gjort det vanskeligere for USA å trekke ut soldatene sine. Samtidig rykker den syriske regjeringshæren inn i nye byer.
Onsdag 16. oktober 2019
• Fellesforbundets landsmøte, som avsluttes på Folkets Hus i Oslo i dag, har vært en oppvisning av styrken norsk fagbevegelse representerer. 500 delegater har vært samlet i fem dager til intense politiske og faglige diskusjoner – ofte til...