Mandag 24. juni 2019
Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria
Australske myndigheter henter hjem åtte foreldreløse barn av IS-krigere som er drept i Syria. Fremdeles befinner minst 50 andre seg i leirer i landet.
Publisert: 24 Juni 05:12
Australske myndigheter henter hjem åtte foreldreløse barn av IS-krigere som er drept i Syria. Fremdeles befinner minst 50 andre seg i leirer i landet.
Barna er de første som Australia henter tilbake, etter at IS' kamp i Syria kollapset. Flere australske og britiske medier skriver om saken mandag.
– Det faktum at foreldrene utsatte sine barn for fare ved å ta dem med seg inn i en krigssone var en foraktelig handling. Men barn bør ikke bli straffet for sine foreldres forbrytelser, sier statsminister Scott Morrison i et uttalelse gjengitt av Sydney Morning Herald.
Fem av barna er medlemmer av familien til Khaled Sharrouf. IS-krigeren ble i 2014 internasjonalt omtalt etter bilder hvor han lot sin da sju år gamle sønn holde et avkappet hode fra en syrisk soldat.
Både sønnen og Sharrouf selv er senere drept i Syria, det samme er ektefellen. Paret hadde også tre andre barn, hvorav to døtre på 17 og 18 år, og en åtte år gammel bror. Den eldste av søstrene ble allerede som 13-åring giftet bort, og har siden fått to egne barn. Alle vil nå bli hentet tilbake til Australia av myndighetene og overlatt til sin bestemor i Sydney.
Tre andre barn etter annen avdød IS-kriger vil bli sendt til Melbourne og tatt hånd om der.
– Minst 50 andre australske barn og kvinner befinner seg fremdeles i leirer nord i Syria, deriblant mange som er syke eller såret, sier leder Paul Ronalds i Redd Barna i Australia.
(©NTB)
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Onsdag 17. juli 2019
• En klassisk myte om moderne kapitalistiske samfunn er at så lenge man er villig til å jobbe, vil man ha et bra liv. De som virkelig blir fattige er de som faller utenfor, som arbeidsløse og rusmisbrukere. I flere tiår etter andre...
Tirsdag 16. juli 2019
• «Natt og dag, vinter og sommer er den over meg – denne dragende hjemve etter havet», skrev Henrik Ibsen i «Fruen fra havet». Vi er mange som lengter etter havet, kanskje først og fremst nå om sommeren. Men det er ikke alltid like lett å få...
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.