Mandag 24. juni 2019
Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy
Teorien om at bakterier kom inn i høydebassenget via fjellsprekker er styrket, ifølge varaordfører Bård Espelid i Askøy kommune.
Publisert: 24 Juni 21:36
Teorien om at bakterier kom inn i høydebassenget via fjellsprekker er styrket, ifølge varaordfører Bård Espelid i Askøy kommune.
Det er blitt tatt nye prøver fra taket i høydebassenget på Øvre Kleppe på Askøy som viser funn av tarmbakterier.
Det er påvist E.coli og koliforme bakterrier i to av fire prøver fra taket og fjellveggen, melder NRK.

Fortsatt kokingVaraordfører Bård Espelid sier at dette styrker teorien om at bakteriene har kommet inn via fjellsprekker og stammer fra dyreavføring. Han sier til TV 2 at askøyværingene må belage seg på å koke vannet gjennom store deler av sommeren.
– Forhåpentligvis kan vi heve kokevarselet i løpet av noen uker, men det vil bare skje dersom det er 100 prosent sikkert å levere vann, sier Espelid og legger til at avgjørelsen om å oppheve kokevarselet vil bli tatt i samråd med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.
Informasjonsbehovet er stort i kommunen, og mandag og tirsdag holdes det folkemøter på Askøy. Flere av dem som møtte opp mandag var bekymret for mulig langsiktige plager som følge av forurensingen av drikkevannet.

Senplager– Vi regner med at noen kan få senplager, så det må vi være forberedt på, sier Espelid. Instituttleder Guri Rørtveit ved Universitetet i Bergen sier urolig mage er den vanligste reaksjonen etter å ha blitt utsatt for campylobacter.
– Noen få kan få leddplager i form av reaktiv artritt, men også det pleier å forsvinne etter en tid, sier Rørtveit, som leder Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Hittil har en person meldt om denne formen for leddbetennelse, mens en annen har meldt om mulig reaktiv artritt.
Ifølge Rørtveit er det vanskelig å si hvor mange som kan få senplager og hun forteller at det er mange feilkilder i studier på dette området. På Askøy er forskningen allerede i gang. 16.000 innbyggere fikk forrige uke en SMS fra kommunen, som vil kartlegge hvordan det går på sikt.
Fredag sa Espelid til NRK at høydebassenget tappes for vann slik at geologer kan undersøke om det er gjennomgående sprekker i fjellet.
(©NTB)
Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Tirsdag 23. juli 2019
NYTT BLIKK: Jeger- og fiskerforbundet, Turistforeningen og Naturvern­forbundet krev ny handsaming av alle vindkraftkonse- sjonar der utbygginga ikkje er starta.
Tirsdag 23. juli 2019
• I går ble det holdt markeringer mange steder for å minnes at det var åtte år siden en av de verste høyreekstreme terroraksjonene i nyere tid rammet Norge. Bombeangrepet mot regjeringskvartalet og massakren på AUF-ere på Utøya var tragisk,...
Tirsdag 23. juli 2019
Modernistiske bygg er blitt turistattraksjoner i Brasil og Tyskland. I Norge er flere bygg fra samme periode rivningstruet. Kunstprofessor mener arkitekturen rammes av en 40-årskrise.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Mandag 22. juli 2019
Det var ikke et angrep på alle.Det er en myte at det var et angrep på alle.Det var ikke et angrep på rasister.
Mandag 22. juli 2019
Skuespillerforbundets leder Knut Alfsen vil ha teaterstrømming inn i tariffavtalen med Spekter. Vi er klare til å jobbe for det, svarer teaterstrømme-tjenesten Applaus scene.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Lørdag 20. juli 2019
Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo rives i oktober, og for dem som ivrer etter bevaring, ser alt håp ut til å være ute. Men historien rommer flere eksempler på bygg som med nød og neppe har unngått bulldoserne.