Mandag 24. juni 2019
Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy
Teorien om at bakterier kom inn i høydebassenget via fjellsprekker er styrket, ifølge varaordfører Bård Espelid i Askøy kommune.
Publisert: 24 Juni 21:36
Teorien om at bakterier kom inn i høydebassenget via fjellsprekker er styrket, ifølge varaordfører Bård Espelid i Askøy kommune.
Det er blitt tatt nye prøver fra taket i høydebassenget på Øvre Kleppe på Askøy som viser funn av tarmbakterier.
Det er påvist E.coli og koliforme bakterrier i to av fire prøver fra taket og fjellveggen, melder NRK.

Fortsatt kokingVaraordfører Bård Espelid sier at dette styrker teorien om at bakteriene har kommet inn via fjellsprekker og stammer fra dyreavføring. Han sier til TV 2 at askøyværingene må belage seg på å koke vannet gjennom store deler av sommeren.
– Forhåpentligvis kan vi heve kokevarselet i løpet av noen uker, men det vil bare skje dersom det er 100 prosent sikkert å levere vann, sier Espelid og legger til at avgjørelsen om å oppheve kokevarselet vil bli tatt i samråd med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.
Informasjonsbehovet er stort i kommunen, og mandag og tirsdag holdes det folkemøter på Askøy. Flere av dem som møtte opp mandag var bekymret for mulig langsiktige plager som følge av forurensingen av drikkevannet.

Senplager– Vi regner med at noen kan få senplager, så det må vi være forberedt på, sier Espelid. Instituttleder Guri Rørtveit ved Universitetet i Bergen sier urolig mage er den vanligste reaksjonen etter å ha blitt utsatt for campylobacter.
– Noen få kan få leddplager i form av reaktiv artritt, men også det pleier å forsvinne etter en tid, sier Rørtveit, som leder Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Hittil har en person meldt om denne formen for leddbetennelse, mens en annen har meldt om mulig reaktiv artritt.
Ifølge Rørtveit er det vanskelig å si hvor mange som kan få senplager og hun forteller at det er mange feilkilder i studier på dette området. På Askøy er forskningen allerede i gang. 16.000 innbyggere fikk forrige uke en SMS fra kommunen, som vil kartlegge hvordan det går på sikt.
Fredag sa Espelid til NRK at høydebassenget tappes for vann slik at geologer kan undersøke om det er gjennomgående sprekker i fjellet.
(©NTB)
Mandag 18. november 2019
• Hva vil vi egentlig med Nav? Skandalen der minst 48 mennesker ble feilaktig dømt for trygdesvindel ble offentlig kjent 28. oktober, og for hver stein Nav nå løfter opp og kikker under, dukker det opp nye saker som får antallet til å stige.
Mandag 18. november 2019
FN ER BEKYMRET: Bolivias nye regjering gir sikkerhetsstyrker rett til å drepe uten straff og truer journalister som driver «oppvigleri».
Mandag 18. november 2019
Matilda Gustavsson avslørte over­grepene til «kultur­profilen» Jean- Claude Arnault. – Anonyme kilder er nødvendig, men må ikke misbrukes, sier hun.
Mandag 18. november 2019
LANGSIKTIG: ­Opposisjonen har kritisert regjeringens ABE-reform for å være en «brutal ostehøvel». Finansminister Siv Jensen (Frp) tror reformen er kommet for å bli.
Lørdag 16. november 2019
– Hvis ikke skolen forteller historien om norsk kultur og litteratur, står andre krefter parat til å gjøre det, sier lærebokforfatter Mads Breckan Claudi.
Lørdag 16. november 2019
IKKE LETT: Boris Johnson skulle kapre en mengde arbeiderklasse­velgere for å sikre flertall for sin plan om brexit. En måned før valget ser det ikke ut til at han har fått det til.
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Lørdag 16. november 2019
• Det er knapt fire uker igjen til britene går til urnene, og valgkampen er – tradisjonen tro – fylt av brageløfter. I går lovte Labours Jeremy Corbyn gratis breibånd til alle briter. Det skal skje ved en delvis nasjonalisering av British...
Lørdag 16. november 2019
Kongens dag­bøker, som han egenhendig nedtegnet fra 1906 til 1955, er prismet Tor Bomann-Larsen bruker for å skrive historien om Norge i åttebindsverket om kong Haakon og Maud, som nå avsluttes med boka «Kongen». Noen ganger er ikke kongeprismet helt...
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.