Lørdag 22. juni 2019
TRIO: President Donald Trump lot utenriksminister Mike Pompeo og sikkerhetsrådgiver John Bolton stå i bakgrunnen etter sikkerhetsmøtet i Det hvite hus torsdag. FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX
Amerikanske fly var i lufta da president Donald Trump stanset militærangrepet:
Duell om koordinater
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.

Iran

USAs president Donald Trump avblåste angrepet mot Iran fredag morgen fordi angrepet ikke var proporsjonalt i forhold til nedskytningen av en amerikansk drone torsdag, tvitret Trump i går.

Målet var den iranske radar- og rakettbasen i Kouh-e-Mobarak i provinsen Hormozgan som skjøt ned dronen, og to andre militære stilling, opplyste Trump fredag morgen.

Dronen var en lettere utgave, MQ-4C Triton, av den avanserte typen RQ-4 Global Hawk.

Avgjørelsen ble tatt, ti minutter før angrepet, etter intense diskusjoner der Pentagon skal ha advart Trump mot å trappe opp konflikten med Iran i Hormuzstredet militært.

Trumps uttalelser torsdag gikk fra at «Iran har begått en stor feil» til å spekulere i om en iransk general hadde vært «lettsindig og dum». Det står i grell kontrast til Irans klare budskapet om at «vårt luftrom» og «våre farvann» er røde linjer i forsvaret av Irans suverenitet.

Han framhever at «våre militære er i beredskap».

Fakta

Amerikansk drone skutt ned i Golfen:

• Iran hevder de skjøt ned en RQ-4 Global Hawk-drone med sin Khordad 3-rakett. USA hevder det var en lettere utgave (MQ-4C Triton).

• Iran hevder nedskytningen fant sted i iransk luftrom klokka 04.05 i Ras ash-Shir, hvor det angivelig er funnet deler ved Kouh-e-Mobarak 15 kilometer ut i Hormuzstredet. USA hevder nedskytningen fant sted klokka 11.35, i internasjonalt luftrom.

• Dronen kom fra flybasen Al-Dhafra i Abu Dhabi i Emiratene og hadde kurs for havnebyen Chabahar ved grensa mot Pakistan.

Iran går til FN

Nedskytningen av dronen med en iranskprodusert Khordad 3-rakett var bevisst og varslet om Revolusjonsgardens militære kapasitet, ingen løs kanon på dekk.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif som har lagt ut koordinatene for hvor dronen skal ha blitt skutt ned i iransk luftrom, tar saken for FNs sikkerhetsråd. Zarif kaller USAs sanksjoner, etter egenhendig å ha brutt den FN-garanterte internasjonale atomavtalen fra juni 2015, for «økonomisk terrorisme».

Viseutenriksminister Abbas Araghchi har presentert den sveitsiske ambassadøren for det Iran kaller «ubestridelige bevis» for at dronen som tok av fra flybasen Aldhafre i Emiratene, ble skutt ned ved Kouh-e-Mobrak, melder nyhetsbyrået AFP. Sveits ivaretar USAs diplomatiske interesser i Iran.

At Iran går til FN, kan gi tid til at internasjonale og hjemlige reaksjoner til å feste seg. Sentrale EU-land, unntatt Storbritannia, har bedt om mer håndfaste bevis.

Russlands Vladimir Putin advarte torsdag mot «katastrofe for regionen som et minimum» om USAs bruker militær makt.

Uro i Kongressen

Under brifingen i Det hvite hus torsdag kveld, kjørte Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, fram at Kongressen vil ha et ord med i laget. Striden står rundt den kontroversielle loven Authorization for Use of Military Force (AUMF) som president George W. Bush fikk innvilget for å gå til krig etter terrorangrepet 11. september i 2001.

Mange i Kongressen vil tilbake til president Abraham Lincolns henvisning til at «konger har alltid involvert og utarmet folk i krig ved generelt å late som, om ikke alltid, at målet var til det beste for folk».

Trump er øverstkommanderende (Artikkel 2, seksjon 2), men Kongressen har regjerende makt til «å erklære krig» (Artikkel 1, seksjon 8). Kilder i Det hvite hus sier til avisa The New York Times at utenriksminister Mike Pompeo, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton og CIA-sjef Gina Hapsel gikk inn for angrepet. Pompeo blir i Washington, D.C. nå omtalt som «triangulator» mellom Trump og den langt mer krigerske Bolton.

Møter Russland

Bolton skal mandag møte Russlands og Israels sikkerhetsrådgivere, Nikolaj Patrutsjev og Meïr Ben-Shabbat, for å diskutere koordinering for å unngå trefninger i regionen. Møtet var i stor grad ment å spinne rundt Irans rolle i Syria. Det passer heller ikke helt inn i Russlands tegning for Midtøsten, med stabilitet i Syria, tross Moskvas overordnede gode forbindelser til Iran.

Den økte spenningen i Golfen vil prege møtet, om det fortsatt blir noe av.

Iran, med stor erfaring fra krig og konflikter, ser ut til å lese motsetningene i Washington, D.C. og innad i Trump-administrasjonen godt.

peterm@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.