Lørdag 22. juni 2019
TRIO: President Donald Trump lot utenriksminister Mike Pompeo og sikkerhetsrådgiver John Bolton stå i bakgrunnen etter sikkerhetsmøtet i Det hvite hus torsdag. FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX
Amerikanske fly var i lufta da president Donald Trump stanset militærangrepet:
Duell om koordinater
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.

Iran

USAs president Donald Trump avblåste angrepet mot Iran fredag morgen fordi angrepet ikke var proporsjonalt i forhold til nedskytningen av en amerikansk drone torsdag, tvitret Trump i går.

Målet var den iranske radar- og rakettbasen i Kouh-e-Mobarak i provinsen Hormozgan som skjøt ned dronen, og to andre militære stilling, opplyste Trump fredag morgen.

Dronen var en lettere utgave, MQ-4C Triton, av den avanserte typen RQ-4 Global Hawk.

Avgjørelsen ble tatt, ti minutter før angrepet, etter intense diskusjoner der Pentagon skal ha advart Trump mot å trappe opp konflikten med Iran i Hormuzstredet militært.

Trumps uttalelser torsdag gikk fra at «Iran har begått en stor feil» til å spekulere i om en iransk general hadde vært «lettsindig og dum». Det står i grell kontrast til Irans klare budskapet om at «vårt luftrom» og «våre farvann» er røde linjer i forsvaret av Irans suverenitet.

Han framhever at «våre militære er i beredskap».

Fakta

Amerikansk drone skutt ned i Golfen:

• Iran hevder de skjøt ned en RQ-4 Global Hawk-drone med sin Khordad 3-rakett. USA hevder det var en lettere utgave (MQ-4C Triton).

• Iran hevder nedskytningen fant sted i iransk luftrom klokka 04.05 i Ras ash-Shir, hvor det angivelig er funnet deler ved Kouh-e-Mobarak 15 kilometer ut i Hormuzstredet. USA hevder nedskytningen fant sted klokka 11.35, i internasjonalt luftrom.

• Dronen kom fra flybasen Al-Dhafra i Abu Dhabi i Emiratene og hadde kurs for havnebyen Chabahar ved grensa mot Pakistan.

Iran går til FN

Nedskytningen av dronen med en iranskprodusert Khordad 3-rakett var bevisst og varslet om Revolusjonsgardens militære kapasitet, ingen løs kanon på dekk.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif som har lagt ut koordinatene for hvor dronen skal ha blitt skutt ned i iransk luftrom, tar saken for FNs sikkerhetsråd. Zarif kaller USAs sanksjoner, etter egenhendig å ha brutt den FN-garanterte internasjonale atomavtalen fra juni 2015, for «økonomisk terrorisme».

Viseutenriksminister Abbas Araghchi har presentert den sveitsiske ambassadøren for det Iran kaller «ubestridelige bevis» for at dronen som tok av fra flybasen Aldhafre i Emiratene, ble skutt ned ved Kouh-e-Mobrak, melder nyhetsbyrået AFP. Sveits ivaretar USAs diplomatiske interesser i Iran.

At Iran går til FN, kan gi tid til at internasjonale og hjemlige reaksjoner til å feste seg. Sentrale EU-land, unntatt Storbritannia, har bedt om mer håndfaste bevis.

Russlands Vladimir Putin advarte torsdag mot «katastrofe for regionen som et minimum» om USAs bruker militær makt.

Uro i Kongressen

Under brifingen i Det hvite hus torsdag kveld, kjørte Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, fram at Kongressen vil ha et ord med i laget. Striden står rundt den kontroversielle loven Authorization for Use of Military Force (AUMF) som president George W. Bush fikk innvilget for å gå til krig etter terrorangrepet 11. september i 2001.

Mange i Kongressen vil tilbake til president Abraham Lincolns henvisning til at «konger har alltid involvert og utarmet folk i krig ved generelt å late som, om ikke alltid, at målet var til det beste for folk».

Trump er øverstkommanderende (Artikkel 2, seksjon 2), men Kongressen har regjerende makt til «å erklære krig» (Artikkel 1, seksjon 8). Kilder i Det hvite hus sier til avisa The New York Times at utenriksminister Mike Pompeo, nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton og CIA-sjef Gina Hapsel gikk inn for angrepet. Pompeo blir i Washington, D.C. nå omtalt som «triangulator» mellom Trump og den langt mer krigerske Bolton.

Møter Russland

Bolton skal mandag møte Russlands og Israels sikkerhetsrådgivere, Nikolaj Patrutsjev og Meïr Ben-Shabbat, for å diskutere koordinering for å unngå trefninger i regionen. Møtet var i stor grad ment å spinne rundt Irans rolle i Syria. Det passer heller ikke helt inn i Russlands tegning for Midtøsten, med stabilitet i Syria, tross Moskvas overordnede gode forbindelser til Iran.

Den økte spenningen i Golfen vil prege møtet, om det fortsatt blir noe av.

Iran, med stor erfaring fra krig og konflikter, ser ut til å lese motsetningene i Washington, D.C. og innad i Trump-administrasjonen godt.

peterm@klassekampen.no

Fredag 15. november 2019
SPENT: Timer etter at en våpenhvile mellom Israel og gruppa Islamsk hellig krig trådte i kraft, kom meldinger om raketter avfyrt fra Gaza. – Våpenhvilen må overholdes, sier Hamas-politiker.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
UTE: Arbeiderpartiets ekspresident Lula da Silva er ute av fengsel – enn så lenge. Nå vil han ta opp kampen mot høyre­radikale Jair Bolsonaro.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.
Torsdag 7. november 2019
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.
Onsdag 6. november 2019
STRAFF: Advokater reiser søksmål mot president Sebastián Piñera som følge av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk under protestene. Piñera avviser eget ansvar.