Fredag 21. juni 2019
FOR FORT: Krav til volum og effektivisering i landbruket fører til dårlig dyrevelferd, mener småbruker Svenn Arne Lie, som har en sesongpause fra grisehold etter at han sendte grisene sine til slakt i november.
Bøndene i NRKs grisedokumentar er ofre for en villet politikk, mener småbruker:
Slakter norsk grisepolitikk
SVINERI: Avsløringene av dyremis­handling ved norske grisefarmer gir en unik sjanse til å mobilisere for en ny kurs, mener Svenn Arne Lie. – I stedet kaster bondelederne bøndene under bussen, sier han.

mat

Matminister Olaug Bollestad (KrF) er skuffet, Aps næringspolitiske talsperson Terje Aasland er forbannet, Nortura har anmeldt sin egen leverandør for lovbrudd og Bondelaget forventer at Mattilsynet rydder opp.

Reaksjonene er mange etter at NRK viste Brennpunkt-dokumentaren som avslører systematisk mishandling av dyr i grisenæringa. Ingen snakker om at det er et resultat av villet politikk, mener småbruker Svenn Arne Lie.

– Denne dokumentaren gir en unik mulighet til å diskutere konsekvensene av effektiviseringspolitikken som styrer landbruket, sier han.

Lie hadde inntil nylig griser på bruket sitt i Gudbrands­dalen, men har kun geiter i dag. Neste år planlegger han å få griser igjen. Han driver småbruk og har en annen jobb ved siden av.

Lie er skuffet over at de mektige aktørene i landbruket sparker nedover.

– Det Bondelaget og Nortura gjør, er å kaste enkeltbønder under bussen istedenfor å diskutere farten på bussen. Farten er politikken og den bakenforliggende strukturen. Dokumentaren er god nettopp fordi det er så tydelig på at det her er ikke individuelle holdninger eller enkeltindivider og episoder. Dette er et strukturelt problem.

Fakta

Griseindustrien:

• Det har vært tamsvin i Norge siden steinalderen.

• Hvert år slaktes omtrent 1,6 millioner slaktegris, ifølge Store norske leksikon.

• 137.316 tonn ble slaktet i fjor, og er dermed det dyret nordmenn spiser mest av.

• Griser har ikke krav på å få være ute. Mer enn 99 prosent av alle griser tilbringer hele livet inne.

• I 2018 var det overproduksjon av svin og 75.000 gris på lager.

Kan ikke leve av etisk gris

Fordi griser ikke er beitedyr, er det ikke krav til at de skal gå ute. Lie har hatt griser som går ute. Det er ikke mulig å leve av den typen produksjon, ifølge ham.

– Jeg synes alle dyr bør få være ute, men det innebærer en helt annen måte å produsere mat på i Norge. Nå lager vi mye og billig, og det har sine kostnader.

– Er kravene til dyrehold strenge nok?

– Problemet er at man har laget et regelverk med krav og standarder samtidig som man krever en enorm effektivisering. Når det ikke går i hop, skylder man på bonden. Kravene er gode nok, mener Bondelaget, sier Lie.

Bondelagets leder Lars Petter Bartnes mener Norge har blant de strengeste kravene i Europa:

– De må følges, og framover må vi være enda tydeligere på hvilke forventninger vi har til produsent og verdikjede, og hvilke konsekvenser det vil få når regelverket ikke blir fulgt. Her må Mattilsynet følge opp.

– Bøndene er ikke onde

I dokumentaren ser man bønder som tilsynelatende upåvirket mishandler gris. Norun Haugen som gikk undercover i filmen, forteller om nummenheten som etter hvert gjorde henne i stand til å være med på det.

Det handler ikke om at bøndene i dokumentaren er onde, mener Lie.

– Man blir ikke lykkelig av å slå en gris. Hele industrien legger opp til at dyra ikke skal ses som dyr, men som ting som skal produseres kjappest og billigst mulig. At man får bønder som tilpasser seg det, er ikke så rart. Hvis vi ikke ser på rammebetingelsene, havner vi i en forklaring om at grisebønder er onde eller dumme, og da har vi ingen politikk for å ta tak i det.

Han tror folk som kjøper kjøtt i butikken, ikke vet hvordan maten blir til.

– De fleste i jordbruket holder dyra sine inne hele tida. Og for å veie opp, lager vi reklame­bilder som ikke viser virkeligheten, sier Lie.

– Burde man ha mer realistisk reklame?

– Nei, man burde endre måten man produserer på, mener Lie.

Det er mulig å produsere med god dyrevelferd i dagens system, mener lederen i Bondelaget.

– Mange grisebønder gjør det. Så mener Bondelaget at prisen på maten skal reflektere det koster å produsere den. Her er det mange andre aktører i tillegg til bonden, sier Bartnes.

Nortura sier til Klassekampen at de vil ikke svare på kritikken fordi Lie ikke er Nortura-bonde.

ainah@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
NYTT BLIKK: Jeger- og fiskerforbundet, Turistforeningen og Naturvern­forbundet krev ny handsaming av alle vindkraftkonse- sjonar der utbygginga ikkje er starta.
Mandag 22. juli 2019
NY DEBATT: Nei til EU varsler kamp mot EUs fjerde energipakke som de mener vil gi Acer enda mer makt. Miljøorganisasjon er positiv, mens Ap ikke har tatt stilling ennå.
Lørdag 20. juli 2019
VEKK: Truede sopp- og lavarter ofres for å gi plass til vindturbiner som skal stikke nesten en kvart kilometer opp i lufta i Finnskogen i Våler. – Dette er på en måte vårt Alta-Kautokeino-opprør, sier en av demonstrantene.
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Lørdag 13. juli 2019
RETUR: Utlendingsnemnda konkluderte at kurdiske Jumaah Hameed ikke var i fare for forfølgelse. Kort tid etter returen til Irak, ble Hameed torturert, hevder han.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.