Fredag 21. juni 2019
LEDER SAMTALER: Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen gikk onsdag med på en klimaplan med resten av rød blokk. Her fra valgkampen i mai. FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN
Vil kutte danske utslipp med 70 prosent. Fortsatt stort sprik i regjeringssamtaler:
Rød klimaenighet i boks
Mia Villadsen
JUBLER: Nytt ­ambisiøst klimamål feires av de røde partiene i Danmark. Men stemningen i regjeringsforhandlingene er laber.

Danmark

Onsdag kom Danmarks tre røde partier, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti (SF) og Enhedslisten, til enighet om et viktig punkt i regjeringsforhandlingene: Et nytt klimamål tar sikte på å redusere landets drivhus­gasser med 70 prosent innen 2030.

– Dette er et veldig ambisiøst mål vi ikke hadde tro på at vi kunne nå, sier Mia Villadsen, Folketingsmedlem og klimapolitisk talsperson i Enhedslisten.

Det betyr at partiet, sammen med SF, har lyktes med å høyne Socialdemokratiets klimaforpliktelser, som ellers var satt lavere.

– Socialdemokratiet har bruk for våre mandater. ­Derfor gikk de med på dette, sier Villadsen om enigheten rundt reduksjonsmålet.

Målet om 70 prosent ble under valgkampen i juni satt som et politisk krav i en klimapakt ­mellom Enhedslisten, SF, det Radikale Venstre og Alter­nativet (Danmarks grønne parti).

Det betyr at klimamålet vil ha et absolutt flertall når en klimalov skal vedtas i Folketinget, skulle de lykkes med de nåværende regjerings­forhandlingene. Med loven forventes landet å leve opp til forpliktelsene i Paris-avtalen.

– Videre vil vi sikre at det ikke er de som har minst som ender med klimaregningen. Her forventer vi harde kamper, sier Villadsen.

Fakta

Regjeringsforhandlinger i Danmark:

• 5. juni holdt Danmark valg til Folketinget.

• Rød blokk vant valget med 91 mandater. For flertall i Folketinget kreves det 90.

• Rød blokk består av Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre.

• Socialdemokratiet ble størst (25,9 prosent). Partileder Mette Frederiksen driver nå sonderinger for å danne regjering.

• Onsdag ble rød blokk enig om en klimaavtale.

Greenpeace: – Historisk

Generalsekretær i miljø­organisasjonen Greenpeace Norden Mads Flarup ­Christensen roser Social­demokratiet for å gå med på småpartienes klimakrav og for å lytte til de mange klimademonstrasjoner rundt om i landet. Han kaller avtalen «historisk».

– Blir avtalen til lov, vil det sende et signal til om­verdenen om at vi vil gå ­lenger enn de krav vi er ­bundet av gjennom EU, sier Christensen.

– 70 prosent kutt er i tråd med det vi regner som ­Danmarks rimelige andel av verdens samlede utslipps­reduksjon – hvis det følges opp av et nullutslippsmål innen 2045, legger han til.

Christensen mener en eventuell klimalov vil trekke Danmark i en klimapolitisk førertrøye globalt. Samtidig påpeker han at Danmark har det høyeste utslippet av CO2 per innbygger i Norden og at en klimalov er sårt tiltrengt.

– Danmark har en helt ­annen forutsetning for å ­forplikte seg enn Norge, som primært bidrar til klimakrisa ved å sende enorme mengder olje og gass ut på verdens­markedet.

Må bli et minimumsmål

Folketingsmedlem og klimapolitisk talsperson i Alternativet Rasmus Nordqvist roser også avtalen.

– Avtalen beskriver drivhusgasser og ikke bare CO2-utslipp. Det gjør at også landbruket må med, og det er vi glade for, sier han.

Nordqvist slipper likevel ikke armene løs før avtalen er lovfestet.

– De konkrete redskapene må på plass før vi er helt trygge på at dette ikke bare renner ut i kommisjoner og skrivebordsøvelser. Vi må sikre oss at de 70 prosentene blir et minimumsmål, legger han til.

Dårlig stemning

Tross jubel blant grønne organisasjoner og røde partier, kunne gårsdagens beslutning også leses som et spark til de Radikal Venstre.

Det sosial-liberale partiet, som til valget fordoblet sine åtte mandater, er fortsatt en del av små-partienes klimapakt, men nektet å være med da de røde presenterte klimamålsettingen. Ifølge flere danske medier skal årsaken være at De Radikale ikke vil presentere politiske ambisjoner uten at en avtale på det økonomiske området foreligger.

Til avisa Politiken sa De Radikales politiske leder Morten Østergaard at Socialdemokratiets leder Mette Fredriksens framgangsmåte svekker tilliten til regjeringsforhandlingene, og at onsdagen var en dårlig dag for den «gode atmosfæren».

Dersom ikke en ny regjering presenteres innen søndag, vil dette være det lengste forhandlingsløpet på over 30 år, ifølge mediet Altinget.dk.

palv@klassekampen.no

Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.